Mafya babasının filmi, niçin memleketinde gösterilemiyor?

Sinema salonunun sahibi "Benim ilgimi çekmiyor" dese de farklı iddialar var

Bir Britanyalı Formula 1 yarışı için gittiği Hollanda'da, resimdeki Denaro'yla karıştırılarak gözaltına alınmıştı (AP)

Meşhur Cosa Nostra mafyasının babalarından Matteo Messina Denaro'nun hayatından esinlenilen film, memleketinde gösterime girmiyor.

Sicilya'nın Castelvetrano kasabasındaki tek sinemanın sahibi, prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapan ve 10 Ekim'de genel izleyiciye sunulacak Sicilian Letters (Sicilya Mektupları) adlı filmi kendi mekanında göstermeyeceğini açıkladı. 

Marconi sinemasının sahibi Salvatore Vaccarino, "Benim ilgimi çekmiyor, beni ilgilendirmiyor" diyor.

Mafya

Matteo Messina Denaro, İtalya'nın en çok arananlarındandı (Carabinieri)


Sinemanın patronu, eski belediye başkanı Antonio Vaccarino'nun oğlu. Hayatını kaybeden babası, 1990'larda uyuşturucu kaçakçılığına karıştığı gerekçesiyle hüküm giymişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mafya babasını yakalamak isteyen İtalyan gizli servisleri adına Denaro'yla iletişime geçtiği biliniyor. 

Film de bu iletişime dayanıyor. 

İtalyan Ansa haber ajansı, babasından bahsedildiği için Vaccarino'nun filmi sinemada göstermediğini bildirdi. Denaro bölgede çok sevildiğinden bu eleştirel filmin vizyona sokulamayacağını savunanlar da var. 

Castelvetrano Belediye Başkanı Giovanni Lentini, sinema sahibini filmi göstermesi için ikna etmeye çalışacağını söylüyor. 

Denaro, Palermo'daki bir sağlık tesisinde kanser tedavisi görürken Ocak 2023'te yakalanmıştı. 30 yıl boyunca kaçak yaşayan mafya babası, yakalandıktan 9 ay sonra öldü. 

Kurbanlarıyla bir mezarlığı doldurabileceğini söyleyerek övündüğü biliniyor. 

2006'da üst düzey mafya liderleri Bernardo Provenzano ve 2007'de Salvatore Lo Piccolo'nun tutuklanmasından sonra Sicilya mafyası dünyasında babaların babası kabul ediliyordu.

61 yaşında ölen Denaro, "Avrupa'nın en çok aranan adamı" olarak nitelendiriliyordu. "Şeytani" diye de anılan mafya lideri, Netflix'in Dünyanın En Çok Aranan Suçluları (World’s Most Wanted) belgeselinde de yer almıştı.
 

Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU