Bombardımanın hedefiydi: Hizbullah'ın 32 yıllık lideri Hasan Nasrallah kimdir?

64 yaşındaki Nasrallah, 1992'de selefinin öldürülmesinden bu yana Hizbullah'a liderlik ediyor

Fotoğraf: Reuters

İsrail, Cuma günü Beyrut'un Dahieh semtinde düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a hedef alan bir bombardıman gerçekleştirdi ancak Nasrallah'ın akıbeti henüz bilinmiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

64 yaşındaki Hasan Nasrallah, selefi Abbas Musawi'nin suikastından sonra 1992'den beri Hizbullah'ın genel sekreteri olarak görev yapıyor. Ateşli söylemi, karizmatik varlığı ve belagatli konuşmalarıyla bilinen Nasrallah, Lübnan'ın en önemli figürlerinden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğu Beyrut'taki bir mülteci kampında doğan Nasrallah, aslen Güney Lübnan'daki bir köyden gelen fakir bir Şii ailesinin dokuz çocuğunun en büyüğüydü. Küçük yaştan itibaren İslam'a derinden ilgi duydu ve zamanının çoğunu dini çalışmalara adadı. Lübnan İç Savaşı sırasında, kendisi ve ailesi köylerine döndü ve burada Şii Emel hareketine katıldı.

Nasrallah'ın yetenekleri ve özverisi kısa sürede fark edildi ve tanınmış bir yerel din adamının himayesine alındı. 16 yaşındayken, daha sonra Hizbullah'ın lideri olacak olan Lübnanlı bir arkadaşı olan Abbas Musawi'nin rehberliğinde, Irak'ın Necef kentindeki prestijli bir medresede eğitim görmeye gönderildi. İkisi yakın bir dostluk geliştirdi.

1978'de Irak rejimi Şii din adamlarına baskı yapmaya başladığında, Nasrallah ve Musawi yüzlerce diğer Lübnanlı öğrenciyle birlikte Irak'tan kaçtı. Lübnan'a döndükten sonra Nasrallah çalışmalarına devam etti ve Musawi'nin Baalbek'te kurduğu bir medresede ders verdi. Karizması ve militan mesajları, dini bir lider olarak statüsünü hızla yükseltti ve sadık bir takipçi kitlesi edindi.

Emel Hareketi'nden Hizbullah'a

1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesinden sonra Nasrallah, Musawi'nin öncülüğünü izleyerek Emel hareketini terk etti ve İran'ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu tarafından desteklenen yeni kurulan Hizbullah'a katıldı. Nasrallah'ın liderlik yetenekleri hızla ortaya çıktı ve Bekaa Vadisi'ndeki Hizbullah güçlerinin komutanı olarak atandı.

Devrim Muhafızları'nın rehberliğinde Lübnanlı Şii'ler Hizbullah olarak bilinen yeni bir çerçeve geliştirmek için çalıştılar. Nasrallah, kuruluşun başlangıcından itibaren kurucu üyelerden biri ve Hizbullah liderliğinin bir parçasıydı.

Yıllar geçtikçe Nasrallah, Hizbullah içinde hem askeri hem de dini lider olarak konumunu sağlamlaştırdı ve 1980'lerin sonlarında Emel savaşçılarına karşı birkaç başarılı operasyona liderlik etti. Daha sonra İran'a giderek kutsal Kum şehrinde çalışmalarına devam etti. Hizbullah ve Emel arasındaki çatışma 1989'da yeniden başladığında, Nasrallah Lübnan'a döndü ve burada çatışmalara katıldı. Ertesi yıl, Hizbullah'ın en üst düzey askeri komutanlarından biri ve grubun en yüksek karar alma organı olan Şura Konseyi'nin bir üyesi oldu.

O dönemde örgütün liderliği Suriye ve İran'a sadık farklı gruplar arasında bölünmüştü. 1991'de iki ülke arasındaki müzakereler sırasında Şam'ın müttefiki olarak görülen Musawi, Hizbullah'ın genel sekreteri olarak atandı ve İran destekli Nasrallah'ın örgüt içindeki etkisi daha da sağlamlaştı. 1992'de Musawi İsrail tarafından öldürüldü ve Nasrallah yönetimi devraldı. Onun liderliğinde Hizbullah, dünya çapında Yahudi ve İsrail hedeflerine karşı bir misilleme saldırısı dalgası başlattı; bunlar arasında Buenos Aires'teki İsrail elçiliği ve Yahudi toplum merkezine yönelik bombalamalar da vardı ve bu saldırılar onlarca kişinin ölümüne yol açtı.

1985'te İsrail'in Lübnan'ın büyük bölümünden çekilmesinin ardından Hizbullah, güvenlik bölgesinde İsrail güçlerine ve İsrail destekli Güney Lübnan Ordusu'na (SLA) karşı ısrarlı bir gerilla savaşı yürüttü. Nasrallah'ın rehberliğinde ve İran'ın desteğiyle Hizbullah'ın askeri yetenekleri önemli ölçüde arttı. Ancak, IDF'nin ateş gücü Hizbullah savaşçıları için yüksek kayıplara neden oldu ve operasyonlarının çoğu başarısızlıkla sonuçlandı.

Kahramana dönüştü

Nasrallah'ın liderliğinde Hizbullah, İsrail kamuoyunu hedef almayı da içeren bir stratejiye geçti ve İsrail kamuoyunun zayiatlara karşı hassasiyetinin potansiyel bir zafiyet olduğunu kabul etti. Bu yaklaşım, medyayı Hizbullah için kilit bir savaş alanına dönüştürdü. Mayıs 2000'de, IDF uluslararası sınıra tek taraflı bir geri çekilme gerçekleştirerek Güney Lübnan'daki 18 yıllık varlığını sonlandırdı. İsrail'in güney Lübnan'dan çekilmesi Nasrallah'ı Arap dünyasında bir kahraman statüsüne yükseltti. 

Nasrallah, çekilmenin kutlandığı sırada yaptığı konuşmada, "İsrail'in nükleer silahları ve bölgedeki güçlü hava kuvvetleri var, ancak gerçekte bir örümcek ağından bile daha zayıf." dedi.

Yurt içinde Nasrallah, Hizbullah'ın Şii topluluğu içindeki etkisini, özellikle de başlıca rakibi Emel hareketine karşı sağlamlaştırmaya odaklandı. Grubun bütçesinin önemli bir kısmı, topluma ücretsiz hizmetler sunan refah, eğitim, hayır ve sağlık kurumları kurmaya ayrıldı.

İsrail'in geri çekilmesine rağmen Nasrallah düşmanlıkları sonlandırmaktan kaçındı, konuşmalarında sık sık İsrail'e ve liderlerine sert sözler sarf etti.

Temmuz 2006'nın başlarında, bir Hizbullah birliği İsrail-Lübnan sınırındaki bir İsrail askeri devriyesine saldırdı, iki İsrail askerini esir aldı ve üçünü öldürdü. Buna karşılık, İsrail hükümeti Hizbullah'a karşı daha sonra İkinci Lübnan Savaşı olarak bilinen büyük çaplı bir askeri operasyon başlattı.

Savaş sırasında Nasrallah gizlense de, Lübnan halkına mesajlar iletmeye ve Hizbullah'ın televizyon kanalında yayınlanan konuşmalar aracılığıyla İsrail ile psikolojik savaşa girmeye devam etti. 

"Cevap vereceğiz" demişti

O tarihten itibaren Ekim 2023'e kadar Hizbullah, İran'ın önemli desteğiyle yoğun bir şekilde silahlandı ancak İsrail ile doğrudan çatışmalardan büyük ölçüde kaçındı.

Geçtiğimiz ay İsrail, Nasrallah'a yakın birkaç kıdemli Hizbullah komutanını öldürdü. Ayrıca örgüt mensupları tarafından kullanılan iletişim cihazlarına yönelik büyük çaplı bir sabotaj operasyonu da yaşandı.

Geçtiğimiz hafta televizyonda yaptığı bir konuşmada Nasrallah, İsrail'in son eylemleri nedeniyle "sert ve adil bir ceza" ile karşı karşıya kalacağına yemin ederek, "Şu anda hazırlığın en hassas aşamasındayız" uyarısında bulundu ve "Zaman, biçim veya yerden bahsetmeyeceğim ama saldırı cevapsız kalmayacak" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU