FTX CEO'sunun eski sevgilisi Ellison'ın cezası belli oldu

Sam Bankman-Fried'in aleyhinde ifade vererek mağdurlardan özür diledi

FTX CEO'su da eski sevgilisinin kötü bir yönetici olduğunu öne sürerek Ellison'ı suçlamıştı (Reuters)

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX'in piyasaları sarsan çöküşüyle ilgili ABD'de görülen davada Caroline Ellison'a iki yıl hapis, 11 milyar dolar da tazminat cezası verildi. 

29 yaşındaki Ellison, hem şirkette üst düzey yöneticiydi hem de CEO Sam Bankman-Fried'in sevgilisiydi. 

Üç gün boyunca ifade veren Ellison, Bankman-Fried'ın kendisine FTX müşterilerinin onayı olmadan hesaplarından para almaları talimatını verdiğini söyledi. 

Mahkemede mağdurlardan özür dileyen Ellison şöyle konuştu:

Verdiğim zararın boyutlarını anlamakta güçlük çekiyorum.

Ellison savcılarla işbirliğine giderek anlaşma sağladı. Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarını itiraf edip eski sevgilisi hakkında ifade verdi. Bu sayede 110 yıla kadar hapis cezası alması gündemdeyken iki yılla kurtuldu.

Yargıç Lewis Kaplan bu işbirliğini "kayda değer" bulsa da kabahatinin büyük olduğunu belirttiği Ellison'ın hapse girmeden kurtulamayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

32 yaşındaki Sam Bankman-Fried müşterilerden 8 milyar doları aşkın para çaldığı için martta çarptırıldığı 25 yıl hapis cezasını çekiyor. 

Bankman-Fried karara itiraz ederek temyiz başvurusunda bulunmuştu.

2019'da kurulan FTX yalnızca iki yıl içinde dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası olmuştu. 

32 milyar dolar değere ulaşan borsa, Bankman-Fried'i ünlü bir dolar milyarderi yapmıştı. 

Şirketin 2022'de likidite krizi nedeniyle batmasıyla birlikte 7 gün içinde kripto piyasasından kabaca 200 milyar dolar silinmişti.

FTX çöküşünde kripto para birimlerinin değeri hızla düşmüştü. Borsanın 1 milyondan fazla alacaklısına bu yıl ya da gelecek yıl içinde ödeme yapması bekleniyor. 

Bankman-Fried'ın hem sevgilisi hem de kız kardeşinin şirketi Alameda Research'ün CEO'su olan Caroline Ellison'la birlikte yaşadığı Bahamalar'daki evi, çılgın seks partilerine yönelik spekülasyonların merkezinde yer alıyor.

 

Independent Türkçe, BBC, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU