Suudi Arabistan Krallığı, 23 Eylül 2024'te en önemli ulusal günlerden biri olan 94. Suudi Ulusal Günü'nü kutluyor. Krallık, 1932'de Kral Abdülaziz Al Suud'un önderliğinde birleşmişti. İki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin derinliğine açıklık getiren bir makale yazmaya karar verdim. Türkiye'nin başkenti Ankara'ya yaklaşık bir yıl önce geldim ve ardından İki Kutsal Caminin Vasisi'nin kardeş Türkiye Cumhuriyeti'ndeki büyükelçisi görevine atandım. O andan itibaren ailem ve ben etrafımızın dostluk ve ilgiyle çevrili olduğunu hissettik ve bir an bile yabancılık çekmedik. Çünkü iki ülke arasında kültür, misafirperverlik ve cömertlik açısından birçok ortak nokta olduğunu hissettim.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hiç şüphe yok ki 1929'a kadar uzanan Suudi-Türk diplomatik ilişkileri kendine özgüdür. Hem siyasi alanda ve bölgesel veya uluslararası birçok ortak çıkar meselesinde koordinasyon hem de iki ülke arasındaki ticari alışverişin ilişkilerin önemli bir yönünü oluşturduğu ekonomi ve yatırımda, işbirliği çeşitli düzeylerde kendini gösteriyor. Buna ek olarak, iki ülke dünyanın en büyük ekonomilerini kapsayan G-20'nin de üyesi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, gerek hazırlık aşamasında, gerek Hac sırasında ve hatta Türk yurttaşlarının dönüşünden sonra bile sergilemiş olduğu üstün organizasyondan dolayı, Hicri 1445 yılı Hac ibadetini yerine getirenlere hizmette Lebbeytum Mükemmellik Ödülü'nü kazanmasından dolayı takdir etmekten de memnuniyet duyuyorum. Aynı şekilde, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İstanbul Havalimanı'nda Mekke Yolu Projesi başlatıldı. Bu girişim, Türk hacı adaylarının seyahat prosedürlerini daha Krallık'a varmadan tamamlamalarını kolaylaştırarak, varışlarının ardından Hac ibadetlerini yerine getirmek üzere rahat ve kolay bir şekilde yola çıkmalarına olanak sağlıyor.
Ayrıca, burada bulunduğum süre zarfında ikili ilişkiler, krallık yönetiminin, yani İki Kutsal Caminin Vasisi ve Veliaht Prens Hazretleri'nin (Allah onları korusun) kardeş ve dost milletlerle ilişkileri güçlendirme direktifleri doğrultusunda hızla gelişiyor. Sadece temmuzda bakanlık düzeyinde 4 yetkilinin, işbirliği ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yollarını görüşmek üzere Türkiye Cumhuriyeti'ni ziyaret ettiğini ve bunların başında da Ekselansları Cumhurbaşkanı ve Türkiye Savunma Bakanı'yla bir araya gelen Savunma Bakanı Hazretleri'nin geldiğini belirtmek gerek. Hazretleri, ziyareti sırasında bir dizi savunma şirketini de ziyaret etti. Ekselansları Belediyeler ve İskan Bakanı da altyapı ve inşaat alanlarında işbirliği yollarını görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti. Eş zamanlı olarak Ekselansları Kral Selman İnsani Yardım Merkezi Genel Başkanı, Gaziantep ve Hatay illerini ziyaret ederek Koklear İmplant Programı'nı başlattı. Son olarak da Dışişleri Bakanı Ekselansları, Türk mevkidaşı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ekselanslarıyla bir basın toplantısı düzenleyerek başta Gazze krizi olmak üzere bölgeyle ilgili konularda iki ülke arasındaki koordinasyonun önemini vurguladı. İki bakan, ikili görüşmelerinin yanı sıra Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi'nin kuruluş belgesini aktifleştiren bir protokol imzaladı.
Öte yandan Suudi Arabistan Krallığı bir dizi kalkınma projesine girişirken, Suudi Arabistan eşi benzeri görülmemiş bir kalkınmaya tanıklık ediyor, çok sayıda Vizyon 2030 projesi, Expo 2030 ve 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapıyor. Tüm bu projeler büyük yatırım fırsatları, altyapı ve inşaat sözleşmeleri sunuyor. Bilindiği üzere Türk şirketleri bu alanlarda son derece yetenekli ve bu projelerin hayata geçirilmesinde küresel şirketler arasında iyi bir paya sahip olacaklarına şüphe yok.
İki ülke arasında 2023'te 6,8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmine de değinmek istiyorum. Aynı şekilde, yatırım ve turizm fırsatlarından faydalanma yollarını görüşmek üzere Şubat 2024'te Suudi Arabistan adına Ekselansları Yatırım Bakanı ve Ekselansları Turizm Bakanı'nın katılımıyla Suudi-Türk İş Forumu düzenlendi. Türkiye adınaysa Ekselansları Hazine ve Maliye Bakanı, Ekselansları Kültür ve Turizm Bakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Direktörü'yle birlikte birçok üst düzey Türk isim katıldı. Forum, ilişkilerin güçlendirilmesi ve yatırım fırsatlarının araştırılması açısından büyük önem taşıyordu.
Turizm sektörüne de değinmek isterim; doğal ve tarihi alanlarıyla öne çıkan Türkiye Cumhuriyeti, geçen yıl sayıları 800 bini aşan Suudi Arabistan yurttaşı da dahil farklı ülkelerden çok sayıda turisti kendine çekiyor. Bununla birlikte, özellikle Türk kardeşlerimiz için Elektronik Vize (e-vize) uygulamasının başlatılmasından sonra, pek çok Türk de gerek turistik amaçlarla gerekse Umre yapmak üzere düzenli olarak Krallık'ı ziyaret ediyor. Tamamlanması sadece birkaç dakika süren bu vizeyle, Suudi Arabistan'ın tanık olduğu ilerlemeyi görmeleri ve Suudi Arabistan Krallığı'nı daha da özel kılan bir dizi turistik mekanı ziyaret etmeleri için onları Suudi Arabistan'daki kardeşlerinin arasında ağırlıyoruz.
Son olarak, ikili ilişkilerimizin ulaştığı gücü takdir ve övgüyle karşılıyor, iki ülkenin ve iki kardeş halkın refahı için daha da gelişmesini ve zenginleşmesini dört gözle bekliyoruz.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.