Tomris Giritlioğlu yaşamını yitirdi

"Hatırla Sevgili", "Çemberimde Gül Oya", "Salkım Hanım'ın Taneleri" gibi öne çıkan yapımlara imza atan Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti

Fotoğraf: X

Bir süredir kanser tedavisi gören Giritlioğlu 67 yaşındaydı. 1999 yapımı "Salkım Hanım'ın Taneleri" filmiyle üne kavuşan Tomris Giritlioğlu, "Hatırla Sevgili", "Kurşun Yarası", "Çemberimde Gül Oya", "Ihlamurlar Altında", "Karayılan", "Asi", "Bu Kalp Seni Unutur mu?" gibi pek çok sevilen dizinin de proje tasarımını ve yapımcılığını üstlenmişti. Giritlioğlu Türkiye'de dönem dizisi akımını başlatan isim olarak da anılıyor.

Tomris Giritlioğlu kimdir?

1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde, Hataylı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Tomris Giritlioğlu, TED Ankara Koleji'nin ardından Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu.

Yönetmen olmayı üniversite yıllarında kafasına koyan Giritlioğlu, mezun olduktan sonra TRT'de çevirmen olarak çalıştı ve 1977'de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi. Bu evlilikten oğlu Ilgaz dünyaya geldi.

Tomris Giritlioğlu TRT'de Çocuk Programları ile Eğitim Kültür Bölümleri'nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü'ne geçti ve "Tabletten Belgesele" ve "Beyoğlu" adlı iki belgesel film çekti. 1988'de ise TRT'nin Drama Bölümü'ne geçti.

1991 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan "Suyun Öte Yanı", 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ile En İyi Yönetmen Ödülü'ne, 4. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde En İyi İkinci Film ödülüne layık görüldü.

1994'te Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Yaz Yağmuru" adlı öyküsünü aynı adla sinemaya uyarladı. 1995'te, Mehmet Eroğlu'nun Yarım Kalan Yürüyüş romanından uyarladığı "80. Adım" filmi, 8. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü'nü ve 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Film Yarışması'nda En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini aldı.

Tomris Giritlioğlu 1999 yılında yönetmenliğini yaptığı "Salkım Hanım'ın Taneleri" adlı film ile büyük çapta üne kavuştu. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü; Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ise Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü'nü aldı.

2002'de TRT'den emekli olan Giritlioğlu, "Salkım Hanım'ın Taneleri" filminin devamı niteliğindeki "Güz Sancısı" filmini 2008'de tamamladı.

"Bu ülke azınlıkları sevmiyor" demişti

Filmlerinde azınlık karakterlerine yer vermesiyle tanınan Giritlioğlu kendisiyle yapılan bir söyleşide şunları söylemişti:

Azınlık olmak illa Ermeni, Rum veya Alevi olmak değil. Bir Müslüman olarak ben de kendimi azınlık hissediyorum. Azınlık duygusunu hep hayatta aktarmaya çalıştım. Bazen düşüyorum yaptığımız işler çılgınlıkmış. Şunu gördüm bu ülke Kürt sevmiyor, Alevi sevmiyor, Ermeni hiç sevmiyor. Hatırla Sevgili’de Deniz Gezmiş’in Kürt halkı sözcüğünü kestiler.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU