Yapay zeka tatile de el attı: "Fantastik bir deneyim"

Yeni bir trend oluşuyor…

Gezginler, seyahatlerini planlarken bilgi kirliliğinden kurtulmak için yapay zeka destekli programları kullanıyor (Unsplash)

Hayatın her alanına nüfuz eden yapay zeka, tatilcilerin plan yapma alışkanlıklarını da değiştiriyor. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, son dönemde yapay zekayla tatil planlamanın yeni bir trend haline gelmeye başladığını yazıyor. 

Yapay zeka destekli programlar, ucuz fiyatlı uçak biletlerinden, gezilecek yer listesine, aktivite tavsiyelerinden yabancı dildeki menülerin tercümesine kadar çeşitli imkanlar sunuyor. 

Britanya bankası Sainsbury's Bank'in 2 bin kişiyle yaptığı ankette, her 10 katılımcıdan biri tatil planlarını yapay zeka programlarıyla hazırladığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İleride bu yazılımları kullanarak tatil planlarını yapacağını söyleyenlerin oranı da yüzde 21 oldu.

OpenAI'in geliştirdiği ChatGPT'nin yanı sıra Google'ın Gemini ve Microsoft'un Copilot yapay zeka programları da tatilciler tarafından tercih ediliyor. 

Bunlara ek olarak Trip Planner ve Just Ask Layla gibi yapay zeka destekli siteler, tatilcilere doğrudan planlama hizmeti sunuyor.

Bu yılki Amsterdam ve İrlanda tatillerini ChatGPT'den yardım alarak planladığını söyleyen Jason Brown, deneyimini "fantastik" diye niteliyor ve ekliyor: 

Geçmişte hep TripAdvisor gibi siteleri kullanırdım ama yapay zeka sayesinde tüm bilginin parmaklarımın ucunda olduğunu ve 15 saniye içinde her şeyi öğrenebildiğimi fark ettim. Bana Dublin'de bir golf programı ve İrlanda'nın başka yerleri için 4 günlük bir seyahat programı hazırladı. Programları sabah, öğle ve akşam diye ayırması da inanılmazdı.

Brown, ChatGPT'nin kendisine yardımcı olduğunu söylerken, yine de önemli detaylarla ilgili tanıdıklarından fikir aldığını belirtiyor. İnternetteki forumlara da danıştığını ifade eden Brown, ChatGPT'nin ana hatlarıyla iyi plan hazırlayabildiğine dikkat çekiyor.
 


Ancak yapay zekanın bazı dezavantajları da var. Rebecca Crowe, önerilerdeki bazı toplu taşıma tarifelerinin, restoran tavsiyelerinin ya da müze giriş-çıkış saatlerinin güncel olmadığına işaret ediyor. 

29 yaşındaki gezgin, yapay zeka programlarının seyahatle ilgili "genel bir fikir almak için" kullanılabileceğini fakat detaylı planlamada turistlere aradıklarını veremeyebileceğini belirtiyor.

Yapay zeka destekli gezi planlama programı Just Ask Layla'nın ortak kurucularından Sardar Bali, her zaman deneyimi iyileştirmeye çalıştıklarını belirterek şunları söylüyor: 

Tüm içerikler iki aşamalı bir doğrulama sürecinden geçiyor. Bunlardan biri otomatik, diğeriyse ekibimizin farklı içerikleri incelediği ve araştırma yaptığı manuel bir süreç.

 

Independent Türkçe, BBC, MIT Technology Review 

DAHA FAZLA HABER OKU