Yeni bir araştırmaya göre, Güney Afrika kaya sanatında yerli halk tarafından tasvir edilen garip bir dişli hayvan, dinozorlardan önce yaşamış ve uzun süre önce nesli tükenmiş bir tür gibi görünüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çarşamba günü PLOS ONE akademik dergisinde yayımlanan araştırma, 1800'lerin başında Güney Afrika'nın San halkı tarafından resmedilen gizemli bir hayvanın soyu tükenmiş bir türden esinlenmiş olabileceğini ortaya koydu.
Boynuzlu Yılan paneli, 1821 ve 1835 arasında boyanmış hayvan resimleri ve diğer kültürel unsurları içeren bir kaya duvarı bölümü.
Araştırmacılar uzun zamandır kaya sanatında tasvir edilen ve bilinen hiçbir modern türle eşleşmeyen, aşağı doğru dönük dişlere sahip uzun gövdeli bir hayvanı tanımlamaya çalışıyordu.
Güney Afrika'nın Karoo Havzası'nda, genellikle toprağın altında aşınmış halde bulunan ve dicynodont adı verilen, dişleri olan hayvanlar da dahil çok sayıda iyi korunmuş fosil bulunduğu biliniyor.
Şimdiyse, bilim insanları kaya sanatındaki dişli figürün dicynodont fosilleriyle karşılaştırılabilir olduğundan şüpheleniyor.
Bu yorumun, bir zamanlar bölgede dolaşan büyük hayvanlarla ilgili San mitleri tarafından desteklendiğini söylüyorlar.
Dicynodontların bir cinsi olan dicynodonun yeniden oluşturulmuş hali (Marlene Hill Donnelly)
Sanat eserinin gerçekten bir dicynodonta (dinozorlardan önce soyu tükenmiş bir tür) ait olduğu tespit edilirse, San halkının tasviri, antik hayvanların ilk bilimsel tanımından en az 10 yıl öncesine ait olabilir.
Çalışmanın yazarlarından Julien Benoit, "Resim en geç 1835'te yapılmış, yani bu dicynodont, 1845'te Richard Owen tarafından ilk dicynodontun batılı bilimsel keşfi ve isimlendirilmesinden en az 10 yıl önce tasvir edilmiş" dedi.
Bu çalışma, Güney Afrika'nın ilk sakinleri olan San avcı-toplayıcılarının fosilleri keşfettiğini, yorumladığını ve kaya sanatıyla inanç sistemleriyle birleştirdiğini destekliyor.
Boynuzlu Yılan paneli (Julien Benoit, 2024, PLOS ONE)
Bulgular, San halkının muhtemelen fosil topladığına ve bunları sanat eserlerine dahil ettiğine dair arkeolojik kanıtlara katkıda bulunuyor.
Boynuzlu Yılan panelinin sadece ruhani bir anlamı olduğu tespit edilse bile, araştırmacılar tasvir edilen hayvanın "dicynodont fosiline dayanarak" hayal edilmiş olabileceğini söylüyor.
Sanatçının dicynodon rekonstrüksiyonu: Nesli tükenmiş hayvan, güney yarımkürede bitki yiyen baskın grubun bir parçasıydı (Marlene Donnelly / Field Doğa Tarihi Müzesi)
Bu resmin ruhani ve paleontolojik yorumu birbirini dışlamıyor.
Araştırmaya dayanarak, bilim insanları Afrika'daki yerli halkların paleontoloji bilgisinin gerçek boyutunun "yeterince anlaşılmamış" olabileceğini söylüyor.
Dünyanın dört bir yanındaki yerli kültürlerin fosilleri nasıl yorumladığı ve sanatlarına nasıl dahil ettiğine dair daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuyorlar.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent