"Geçip gitmiş bir çağın tüm ekosistemi" bir lisenin altından çıktı

8,7 milyon yıllık fosiller keşfedildi

Yaklaşık 5 milyon yıl önce soyu tükendiği düşünülen kılıç dişli somon balığına ait alt çene kemiği keşfedildi (Wayne Bischoff/Envicom Corp)

ABD'deki bir lisenin altından 8,7 milyon yıl önceye kadar giden fosiller bulundu. 

Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles'taki San Pedro Lisesi'nde yürütülen yenileme çalışmalarında, tarih öncesine ait canlıların kalıntılarını içeren iki bölge ortaya çıktı. 

Yerel gazetelerin geçen hafta aktardığı üzere bölgenin fosil açısından zengin olmasından dolayı, 2021'de başlayan yenileme çalışmalarında Envicom Corporation adlı bir şirketten araştırmacılar görevlendirildi. 

Uzmanlar, Haziran 2022 ila Temmuz 2023'te çeşitli deniz canlılarının kalıntılarını buldu. Long Beach'teki Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden jeolog Richard Behl, fosillerin kimyasal ve mineral bileşimini test ettiklerini söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 120 bin yıllık deniz kabuklarını iki yıl önce bulan araştırmacılar bu yıl bir başka büyük keşif yaptı: 8,7 milyon yıllık fosilleri içeren bir kemik yatağı.

Miyosen Dönemi'ne ait kemik yatağının, alglerin fosilleşmesiyle oluşan diatomitle kaplandığı saptandı. Araştırmacılara göre bu durum, bölgenin algler açısından zengin olduğuna ve bunların, çeşitli deniz canlılarından oluşan zengin bir ekosistemin gelişmesini sağladığına işaret ediyor. 

Lisenin altından ayrıca bugüne kadar yaşamış en büyük köpekbalıklarından olan megalodon dişleri de çıktı. 

Soyu tükenmiş bir yunus türüne ait omur ve kaburga kemiği, nesli tükenmiş kılıç dişli somon balığına ait çene kemiği ve yüzlerce küçük balık omuru fosilleri de diğer bulgular arasında. 
 

Fosiller arasında yavru megalodon (sağdakiler), sivriburun camgöz (ortadakiler) ve daha küçük köpekbalıklarına ait dişler de var (Wayne Bischoff/Envicom Corp)


Envicom Corporation Kültürel Kaynaklar Direktörü Wayne Bischoff "Bunlar, geçip gitmiş bir çağın tüm ekosistemi" diyerek ekliyor:

Elimizdeki bütün bu kanıtlar, gelecekteki araştırmacıların 9 milyon yıl önceki bütün bir ekolojinin resmini bir araya getirmesine yardımcı olacak. Bu gerçekten nadir bir durum.

Bischoff deniz canlısı fosillerinin, Los Angeles'ın jeolojik tarihinin büyük bir kısmında su altında olduğuna dair diğer kanıtları desteklediğini söylüyor.

Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi'nden paleontolog Austin Hendy de "Bu yüzyılda bir görülecek bir fırsat" diyor: 

Kaliforniya'da böyle bir kazı alanı yok.

Araştırmalarına devam eden bilim insanlarının başka türler de tespit etmesi bekleniyor. 

Halihazırda bulunan fosillerin çoğu Channel Islands Kaliforniya Eyalet Üniversitesi ve Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi'ne götürüldü. Bunlar üzerinde yapılacak çalışmalarla milyonlarca yıl önceye ait ekosistem hakkında daha fazla detayın ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Öğrencilerin bölgenin geçmişi hakkında bilgi edinmesi için birkaç fosilin de San Pedro Lisesi'nde sergilenmesi planlanıyor.



Independent Türkçe, GuardianLAistLos Angeles Times 

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU