Ambalaj kimyasallarının dörtte biri insan vücudunda tespit edildi

"Muhtemelen en kötüsü geri dönüştürülmüş kağıt ve karton"

Bilim insanları kimyasallara ilişkin politikalarda yeni yaklaşımların benimsenmesi çağrısında bulunuyor (Unsplash)

Neredeyse tüm gıdaları saran ambalajların insan vücuduna hangi boyutta sızdığı pazartesi yayımlanan bir akademik makaleyle ortaya kondu. Gıda paketlemede kullanıldığı bilinen 14 bine yakın kimyasal maddeden 3 bin 601'inin, yani dörtte birinden fazlasının vücuda girdiği tespit edildi. Saç, kan ve anne sütünde bu kimyasallara rastlandı.

Araştırma için önce ambalajlardaki kimyasalların listesi çıkarıldı. Sonrasındaysa küresel doku bankalarının veri tabanlarında bu maddelere bakıldı. 

Metal, uçucu organik bileşikler, doğada çok uzun süre kalabildiği için "sonsuz kimyasallar" adıyla anılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) ve ftalatlar gibi endokrin sistemine zarar verip aralarında kanserin de olduğu hastalıklara yol açan pek çok madde bu kimyasallarda var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology adlı bilimsel dergide yayımlanan makale, hastalıklarla kimyasalların ilişkisini doğrudan analiz etmiyor. Ancak bilim insanları, insan vücudunda bulunan kimyasal listesini ortaya çıkarmanın gelecekteki sağlık araştırmalarına faydası olacağını söylüyor. 

Makalenin yazarlarından Jane Muncke, "İnsan sağlığına olumsuz etki ettiği bilinen zararlı kimyasallar, ambalajdan sızıyor" diyor.  

Muncke, gıda paketleri arasında en fazla kimyasalın plastiklerden geldiğini belirtiyor. "Muhtemelen en kötüsü geri dönüştürülmüş kağıt ve karton" diyerek bu malzemelerden yapılmış paketlerdeki boyaların gıdalarla karışmaması gerektiğini vurguluyor.

Bilim insanları paketlerden gıdalara kimyasalların sızdığını yıllardır biliyordu. Bunun derecesiyse gıdanın ve ambalajın cinsiyle değişiyor. 

Yüksek sıcaklıklar sızmayı artırdığı için bilim insanları "Gıdaları mikrodalga fırına atmadan önce paketinden çıkarın" diyor. 

Yağ ve asidite açısından zengin veya daha küçük kaplara sıkıştırılarak ambalajla daha çok temas eden gıdalar da daha fazla kimyasal emiyor. 

Kimyasal tüccarları örgütü Amerikan Kimya Konseyi, araştırmayla ilgili bir açıklama yayımladı. Sözcü Erich Shea, üyelerinin malzemelerin güvenliği için kapsamlı analizler yaptığını savundu:

Bu makale, kimyasalları geniş kategorilerle ayırmış. Her birinin özel kullanım alanı ve özelliği var, bu yüzden hepsini bir arada sınıflandırmak problemli.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU