Harris Trump'ı savunmaya geçiriyor

Göç, ekonomi ve ABD'nin küresel liderlik konumu gibi konularda birbirine taban tabana zıt iki görüş

Demokrat başkan adayı Kamala Harris, eski Başkan Donald Trump ile el sıkıştı / Fotoğraf: AFP

Milyonlarca Amerikalı, ekonomi, göç, demokrasi ve Amerikan liderliğinin dünyadaki durumu gibi temel konularda taban tabana zıt vizyonlar sunan Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump arasındaki ilk ve belki de son hararetli münazarada adayların başkanlık seçimlerine ilişkin planlarının en net resmini gördü.

İki aday, seyircisiz bir stüdyoya dönüştürülmüş küçük, mavi ışıklı bir amfi tiyatroda bir araya geldi. Harris içeri girdikten sonra Trump'ın elini sıkmak için birkaç adım attı. Gergin bir başlangıcın ardından Philadelphia kentindeki 90 dakikalık münazara ABD televizyon kanalı ABC'de başladı.

Tartışma sırasında Harris, Trump'ın dikkatini çekmeyi ve onu savunmaya geçmesi için kışkırtmayı başardı. 2020 seçimlerini kaybettiğini hatırlattı ve diğer iddialarıyla ilgili alaycı yorumlar yaptı. Bu da Trump'ın, danışmanlarının ve destekçilerinin kendisini uzak tutmaya çalıştığı kişisel saldırılarda bulunmasına yol açtı.

Harris, Trump'ı cezai mahkumiyetleri ve Kovid-19 salgınını ele alışı gibi konularda eleştirdi. Harris kavgacı tavrını savcılık hayatından aldığı ilhamla “Sayfayı çevirmenin zamanı geldi” diyerek sonlandırdı. Asık suratlı Trump sık sık yemi yutarak Harris'in eleştirilerine gerçek dışı iddialar, yanlış bilgiler ve kişisel saldırılarla karşılık verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taylor Swift, Harris ile birlikte

Diğer taraftan Amerikalı pop yıldızı Taylor Swift, Instagram hesabından 283 milyon takipçisine başkan yardımcısını desteklediğini ve seçimlerde ona oy vereceğini duyurdu.

Harris için dünkü münazara, birçoğu politika hedefleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini söyleyen seçmenlerin gözünde kendini daha iyi tanımlamak için bir fırsattı.

Trump içinse bu münazara, kampanya sürecinde sık sık tercih ettiği cinsiyetçi ve ırkçı söylemlere başvurmadan başkan yardımcısına saldırma disiplinini gösterme şansı sundu. Moderatörler kendisine Harris'in ırksal kimliğini sorgulayan yorumları hakkında soru sorduklarında bile bu hakaretleri tekrarlamaktan büyük ölçüde kaçınmayı başardı. İki aday ayrıca ABD'nin nerede olduğuna ve seçildikleri takdirde nereye götüreceklerine dair keskin bir şekilde zıt vizyonlar ortaya koydu. Harris, orta sınıfa yönelik vergi indirimleri vaat etti. Trump ise önerdiği gümrük tarifelerinin ABD'nin müttefiklerinin ticarette aldatılmasını engellemesine yardımcı olacağını söyledi. Trump, Ukrayna'nın savaş alanında zafer elde etmemesi anlamına gelse bile, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı hızla sona erdirmek için çalışacağını vurguladı.

Biden'ın tam tersi

Bu, Beyaz Saray için üçüncü kez yarışan Trump'ın başkan adayı olarak yedinci, Harris'in ise ilk münazarasıydı ve belki de kendisini ve planlarını seçmenlere tanıtmak için en iyi şansıydı.

Neredeyse her açıdan Harris'in performansı Başkan Joe Biden'ın geçtiğimiz Haziran ayında sergilediği berbat performansın tam tersiydi. Zira Harris, Biden'ın Trump'la yüzleşmesi sırasında yaşadığı kafa karışıklığının aksine, Trump'ın dikkatini çekecek şekilde tasarlanmış keskin ve odaklanmış cevaplar verdi. Harris, Trump'la yüzleşmek için yüz ifadelerini kullandı ve onun ‘aptalca’ ya da değersiz cevaplarından duyduğu hoşnutsuzluğu ifade etti.

Harris, “Donald Trump 81 milyon insan tarafından Beyaz Saray'dan kovuldu, bu konuda açık olalım. Belli ki bununla başa çıkmakta çok zorlanıyor” ifadelerini kullandı. Harris, Trump'ın tarzından ve dört yıl önce 2020 başkanlık seçimlerini tersine çevirme çabalarından rahatsız olan Cumhuriyetçilere ve bağımsızlara seslenerek ‘sayfayı çevirme zamanının geldiğini’ vurguladı. Harris ayrıca, ‘ülkeyi, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunmak’ için kampanyasında herkese yer olduğunu belirtti.

Trump, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşını kazanmasının ABD'nin çıkarına olduğunu söylemeyi iki kez reddetti. Harris, bunun ABD'nin NATO müttefiklerinin Trump'ın görevde olmamasına neden minnettar olduklarının bir örneği olduğunu söyledi.

Kedi ve köpek yiyorlar!

Eski başkan göçmenler hakkında kedi ve köpek yedikleri de dahil olmak üzere bir dizi iddiada bulunurken, Harris de Ohio'daki göçmenlerin komşularının kedi ve köpeklerini yediği yönündeki asılsız iddialara vurgu yaptı.

Harris, Kovid-19 salgını ülkeyi kasıp kavururken görevi bıraktığında Trump'ı ekonomi ve demokrasinin durumu nedeniyle sert bir dille eleştirmişti. Şimdi ise “Yaptığımız şey Donald Trump'ın pisliğini temizlemek oldu” dedi.

Trump ise Harris'e önceki liberal pozisyonlarından bazılarını terk ettiği için saldırmakta gecikmedi ve “Şimdi benim felsefeme doğru gidiyor. Aslında ona bir MAGA (Make America Great Again) şapkası gönderecektim” dedi. Harris bunu gülümseyerek karşıladı. Harris, liberallikten uzaklaşarak ılımlı pozisyonlara kaymasını savunmaya çalıştı.

Harris bir Marksist

Harris, ekonomiyi iyileştirme planlarıyla ilgili bir soruya, çocuklu aileler ve küçük işletmeler için vergi indirimini uzatacağını söylerken, Trump'ın geniş gümrük tarifeleri uygulama planlarına, “sonuçta Amerikan halkı tarafından ödenecek mallar üzerinde bir satış vergisi” diyerek yüklendi. Trump, yüzü donuk bir şekilde “Benim satış vergim yok. Bu yanlış bir ifade. Bunu o da biliyor” diyerek yanıt verdi. Trump Harris'i bir kez daha ‘Marksist’ olmakla suçladı ve “Herkes onun Marksist olduğunu biliyor” dedi.

Harris'in Filistinlilere sempatisi… Trump'tan İsrail'e ölüm uyarısı

Trump Demokrat rakibi Kamala Harris'i ‘İsrail'den nefret etmekle’ suçladı. 7 Ekim'de İsrail'e yaptığı saldırının sonuçlarından Hamas'ı sorumlu tutan Harris ise şu ifadeleri kullandı:

İsrail'e her zaman kendini savunma fırsatı vereceğim. Ancak çok sayıda masum Filistinlinin, çocukların ve annelerin öldürüldüğü de bir gerçek. Bildiğimiz tek şey bu savaşın sona ermesi gerektiği. Diğer taraftan iki devletli çözüm temelinde bir Filistin devletinin kurulması gerekiyor. Ateşkese ve esirlerin serbest bırakılmasına ihtiyacımız var.

Kendisi başkan olsaydı bu savaşın yaşanmayacağını iddia eden Trump, “Bunu hızlı bir şekilde çözeceğim. Başkan olmadan önce bile bunu yapacağım” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU