Merkür uzay aracı BepiColombo, gezegene bugüne kadarki en yakın geçişini yaparak yeni görüntüler elde etti.
Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın aracı BepiColombo, 2018'de fırlatıldığından beri 4. kez Merkür'ün yakınından geçti.
Gezegenin yaklaşık 165 kilometre yakınından geçen araç, Merkür'e en çok yaklaşan uzay aracı unvanını da NASA'nın MESSENGER'ının elinden aldı.
2011'de Merkür'ün yörüngesine giren MESSENGER, gezegene neredeyse 200 kilometre yaklaşmıştı. Uzay aracının görevi, 2015'te Merkür'e düşürülmesiyle sona erdirilmişti.
Araç, 4 Eylül'deki uçuşunda gezegenin güney kutbuna dair en net görüntünün yanı sıra yüzeydeki kraterleri de fotoğrafladı.
Güneş Sistemi'nin hakkında en az şey bilinen karasal gezegeni Merkür'ü incelemek, yıldıza yakınlığından dolayı zorluk yaratıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzay araçları, Güneş'e doğru uçarken hızlandığı için BepiColombo, Merkür, Venüs ve Dünya'nın yakınlarından yaptığı geçişlerle yavaşlıyor.
BepiColombo ekibinden Dr. David Rothery, son uçuşun "mükemmel" geçtiğini ve görüntülerin ekstra bir güzellik olduğunu söylüyor.
Fotoğraflarda Vivaldi ve yeni tanımlanan Stoddart çarpma kraterleri yer alıyor. İki kraterde de tepe halkası havzası denen, düz zemin üzerindeki tepelerden oluşan iç halkalar var.
Yeni isimlendirilen kratere (solda) ressam Margaret Olrog Stoddart'ın adı verildi (ESA/JAXA)
Asteroit veya kuyrukluyıldız çarpması sonucu oluştukları düşünülse de büyük ölçüde gizemlerini koruyorlar.
Ayrıca kraterleri oluşturan asıl çarpmadan daha sonra bu havzaların lavlarla dolduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle Merkür'ün geçmişteki ve belki halen devam eden volkanik faaliyetleri hakkında fikir veriyorlar.
Dr. Rothery "Merkür'ün tepe halkası havzalarının nasıl oluştuğuna dair pek çok şey gizemini koruduğu için bunlar büyüleyici yapılar" diyerek ekliyor:
Tepe halkalarının çarpışma sırasında bir tür geri tepme süreciyle meydana geldiği tahmin ediliyor fakat nereden yükseldikleri belirsizliğini koruyor.
BepiColombo, Merkür'ün yörüngesine girdikten sonra yeni kameraları çalıştırılacağı için çok daha yüksek çözünürlükte renkli fotoğraflar sunacak.
Aracın 2025 sonlarında yörüngeye girmesi planlanıyordu ancak iticilerinde yaşanan bir sorun nedeniyle bu bir yıl ertelendi.
Aralık ve Ocak'ta gezegenin yakınından geçmesi planlanan araç, yaklaşık iki yıl boyunca Güneş'in etrafında dolaşacak.
Nihayetinde Kasım 2026'da Merkür'ün yörüngesine girerek gezegenin gizemlerini aydınlatması bekleniyor.
Independent Türkçe, New York Times, Space.com, ESA, NASA
Derleyen: Büşra Ağaç