Dışişleri Bakanı Fidan’dan Mısır açıklaması: Bölge için örnek teşkil edeceğini düşünüyorum

Fidan, “Biz, ilişkilerimizi gerçekten kurumsal bir zemine oturtmak istiyoruz. Özellikle ekonomi, ticaret ulaştırma, yatırım konuları başta olmak üzere iki ülke arasında ikili ilişkilerle ilgili fevkalade önemli ve geniş alanlar var” dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kosova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile Priştine'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasına Priştine'de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Fidan, Priştine'de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyledi. Dün Kuzey Makedonya'da temaslarda bulunduklarını hatırlatan Bakan Fidan, Balkanlar turunun ikinci ayağı olarak da Kosova'yı ziyaret ettiklerini kaydetti. Fidan, Kosovalı mevkidaşına ev sahipliği için teşekkür ederek, bugün Kosova'da gerçekleştireceği temaslarla ilgili bilgi verdi.

Türkiye ile Kosova arasındaki olumlu ilişkilere dikkati çeken Bakan Fidan, "Kosovalılar bizim sadece dostumuz değil aynı zamanda kardeşimizdirler. Aramızdaki sarsılmaz bağları ikili ilişkilerimize de en iyi biçimde yansıtmak istiyoruz. Hedefimiz ilişkilerimize kapsamlı bir stratejik vizyon kazandırmak. Güvenlik, siyaset ve ekonomiyi işbirliğimizin 3 sacayağı olarak görüyoruz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin KFOR'daki rolü

Türkiye'nin komutasını üstlendiği KFOR'un bölgede güvenliğin tesisi açısından son derece önemli bir role sahip olduğuna dikkati çeken Fidan, Türkiye'nin bu görevi başarıyla sürdürdüğünü görmenin gurur vesilesi olduğunu vurguladı.

Fidan, Türkiye'nin bu konuda tüm tarafların takdirini gördüğünü ve bu konudan memnuniyet duyulduğunu belirterek, güvenlik koşullarının daha da iyiye gitmesiyle diyalog ve diplomasiye de daha fazla alan açılacağına işaret etti.

Kosova ile Sırbistan arasındaki sorunların ancak diyalog yoluyla çözümlenebileceğine inanıldığını aktaran Fidan, Türkiye'nin iki ülke arasında normalleşmenin sağlanmasına yönelik çabaları sonuna kadar desteklendiğine değindi. Fidan, Belgrad-Priştine Diyaloğu sürecinin önemine işaret ederek, taraflardan talep gelmesi halinde Türkiye'nin bu konuda sorumluluk üstlenmekten çekinmeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin eğitim ve savunma sanayi ürünleri konularında da Kosova Güvenlik Gücü'ne destek sağladığına işaret eden Fidan, askeri ve savunma sanayi işbirliğinin gelecek dönemde de güçlü şekilde devam edeceğini aktardı.

"FETÖ, Kosova için de tehdit"

Fidan, Kosovalı mevkidaşıyla terörle mücadele konusunu ve FETÖ’ye karşı atılması gereken adımları ele aldıklarını aktararak, şöyle devam etti:

Maalesef Kosova'daki FETÖ varlığı bizi endişelendirmeye devam ediyor. Şunu hatırlatmak isterim. FETÖ, Kosova için de bir tehdittir. Kosova'nın güvenliği ve refahı için FETÖ ile kararlı biçimde mücadele edilmesi gerekmekte. Aynı zamanda dostluğumuz ve kardeşliğimiz de bunu gerektirmektedir.

Uluslararası gelişmeler hakkında da istişare ettiklerini belirten Fidan, Ukrayna'daki savaşı yakından takip ettiklerini, savaşın tırmanma riskinin her geçen gün daha da arttığını ifade ederek, "Maalesef savaşın kazananı olmaz. Silahlar susmalı, diplomasiye alan açılmalı. Ukrayna'da da Filistin'de de barış için masaya oturulmalı" dedi.

Gazze'de soykırımın sürdüğüne dikkati çeken Fidan, "Baş sorumlu (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, her geçen gün daha da kontrolden çıkıyor, vahşetini Batı Şeria'ya da yayıyor. Uluslararası toplum, bu kural ve hukuk tanımazlığa artık son vermelidi." diye konuştu.

Fidan, Kosova Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 25. yılını kutlayarak Kosovalı polislere tebriklerini iletti.

Sisi'nin Türkiye ziyareti

Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 4 Eylül'de Türkiye'ye yaptığı ziyareti "fevkalade önemli" şeklinde nitelendirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubatta Mısır'a "tarihi bir ziyarette" bulunduğunu anımsattı.

Sisi'nin Türkiye ziyareti esnasında, hazırlığı önceden yapılmış 18 anlaşmanın imzalanmasının önemini vurgulayan Fidan şunları söyledi:

Biz, ilişkilerimizi gerçekten kurumsal bir zemine oturtmak istiyoruz. Özellikle ekonomi, ticaret ulaştırma, yatırım konuları başta olmak üzere iki ülke arasında ikili ilişkilerle ilgili fevkalade önemli ve geniş alanlar var. Liderlerimizin vizyonu çerçevesinde bu anlaşmalar hayata geçirildi. 17 anlaşma ve liderler tarafından imzalanan Ortak Stratejik Belge de taçlandırıcı bir nitelik taşıyor.

Fidan, Mısır ve Türkiye'nin Akdeniz'in iki yakasında tarihsel bağlara sahip, güçlü kardeşlik ilişkileri olan ve halkları ayrılmaz derecede birbirine yakın ülkeler olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğinin bölgesel sorunların giderilmesi ve ikili ilişkilerin taraflara daha fazla fayda üretmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Mısır ile bölgesel konuları ele aldıkları bilgisini paylaşan Fidan, "Başta Sayın Sisi olmak üzere Mısırlı kardeşlerimizin özellikle bölgesel sorunlara bölgesel çözümler bulma konusunda bizimle aynı hassasiyeti paylaştıklarını gördük" diye konuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU