NASA'nın devasa ışık yelkenlisi, gökyüzünde "yuvarlanırken" görüntülendi

80 metrekarelik araç, halihazırda Dünya'dan görülebilen en parlak nesnelerden biri

NASA'nın ışık yelkenlisi, yıldızlararası yolculukta yeni nesil bir itici güç yöntemini test etmek üzere 29 Ağustos 2024'te havalandırıldı (NASA)

NASA'nın yakın zamanda havalandırdığı devasa ışık yelkenlisi, uzayda "yuvarlanırken" görüntülendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimciler, geçen hafta yola çıkarılan 80 metrekarelik nesnenin, Dünya'nın yörüngesinde bin kilometre yükseklikle dönerken parlaklığının dalgalanıyor gibi göründüğünü tespit etti.

Gelişmiş Kompozit Işık Yelkenli Sistemi (Advanced Composite Solar Sail System) veya ACS 3, roket yakıtına ihtiyaç duymaksızın güneş ışığı enerjisinden yararlanan yeni nesil bir itici güç yöntemini test etmek üzere tasarlandı.

Hollanda'daki bir gökbilimci, ABD'li uzay ajansının uzay aracını havalandırmasından üç gün sonra ışık yelkenlisinin sıradışı hareketlerini gözlemledi.

Delft Teknik Üniversitesi'nde Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültesi'nde çalışan Marco Langbroek, bir blog paylaşımında "Yelkenli, güneye yükselirken çok parlak hale gelerek 0 büyüklüğüne (gökyüzündeki en parlak yıldız kadar parlak) ulaştı. Daha sonra rengi yeniden soldu, sonra bir defadan fazla maksimum parlaklığa ve çok sönük minimuma ulaşarak yavaş bir parlaklık değişimi gösterdi" diye yazdı.

Parlaklık değişimi, aracın daha stabil göründüğü 29 Ağustos'tan sonra başlamış yavaş bir yuvarlanma veya sallanmaya (bir eksen etrafında dönmeye) işaret ediyor olabilir.

The Independent, NASA'yla daha fazla detay almak üzere temasa geçse de henüz yanıt alamadı. Fakat Dr. Langbroek bu durumun uzay aracının yörüngesinde daha önceden planlanmış bir yörünge değişikliğiyle ilgili olabileceğini düşünüyor.
 

Nasa'nın ışık yelkenlisi, yıldızlararası uzay yolculuğunun kapılarını aralamayı umuyor (NASA)


NASA misyon notlarında, ACS 3 ekibinin ışık yelkenlisini hareket ettirmeyi ve uçuşu sırasında yörüngesini yeniden ayarlamayı planladığını bildirmişti.

Uzay ajansı "Ekip önümüzdeki haftalarda, yelkenlinin uzaydaki manevra kabiliyetlerini test edecek" diye belirtmişti.

Gelişmiş Kompozit Işık Yelkenli Sistemi uzay aracının yörüngesini yükseltip alçaltmak, ilerideki ışık yelkenlisi destekli bilim ve keşif misyonlarının operasyon ve tasarım konseptlerine rehberlik edecek kıymetli bilgiler sunacak.

Yelkenli teknelerin rüzgarla itilmesine benzer bir şekilde, uzay aracı güneş ışığındaki fotonların yansıtıcı yelkenden sekerken uyguladığı basıncı kullanıyor.
 

NASA'nın #ACS3 Işık Yelkenlisi 29 Ağustos'ta fırlatıldı ve pek çok görsel ve video bu 9,9 metrelik yelkenlinin +2 büyüklüğünde maksimum parlaklığa ulaşabildiğini doğruluyor. Burada, 2 Eylül'de 30 saniyelik bir görüntüleme gerçekleştirdim, onlarca kez parlaması epey ilgi çekici


Işık yelkenlisinin gelecek versiyonları, mevcut araçtan 25 kat daha büyük olabilir, böylelikle Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlere yolculuklara yetecek kadar güç sağlayabilir.

Nisanda başlatılan misyonun baş sistem mühendisi Alan Rhodes, "Gelecek misyonlar için devasa yakıt tankları yerine halihazırda var olan 'yakıtı' kullanan daha büyük yelkenliler fırlatabiliriz" demişti.

Bu uzay aracıyla doğrulanan teknolojilerin, başkalarının bunları bizim aklımızdan bile geçirmediğimiz şekillerde kullanmasına ilham vereceğini umuyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU