Rusya resmen açıkladı: Türkiye BRICS'e başvurdu, değerlendiriyoruz

BRICS dönem başkanı olan Rusya’nın Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Ankara'nın BRICS'e üyelik için başvurduğu iddialarına yönelik açıklama yaptı

Fotoğraf: Reuters

Sputnik'te yer alan habere göre; Uşakov, Türkiye'nin tam üyelik için başvurduğunu ve Ankara'nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi. 9'uncu Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uşakov; başvuru yapıldığını teyit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, 2 Eylül'de Türkiye'nin BRICS'e katılmak üzere aylar önce resmi olarak başvuruda bulunduğu iddiasını dile getirdiği haberinde, Türkiye'nin 'Batı'nın ötesinde ittifaklar kurmak için' böyle bir yol izlemek istediğini yazmıştı. 

Türkiye'nin BRICS'e katılmak için başvuru yaptığı iddialarına ilişkin Avrupa Birliği'nden (AB) açıklama gelmişti. Avrupa Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano,  "Aday ülkelerin AB'nin değerlerini paylaşmalarını ve dış politikalarını bizimkiyle uyumlu hale getirmelerini bekliyoruz" diye konuşmuştu. 

BRICS kimlerden oluşuyor?

Adının kısaltması, üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşan topluluk BRICS, 2001'de dönemin Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill tarafından kaleme alınan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyellerini değerlendiren bir araştırma makalesinden ilham alarak kuruldu.

İlk etapta Güney Afrika'nın üye olmadığı grup, 2009'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı müttefiklerin dünya düzeni hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla, Rusya'nın girişimiyle kuruldu.

 

Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU