Gallant: Kuzey nüfusu geri dönene kadar Hizbullah'ı vurmaya devam edeceğiz

İsrail bombardımanı Güney Lübnan'da çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu

El-Hıyam kasabasında yıkılmış bir evin yanında duran kadınlar / Fotoğraf: AFP

Gergin geçen cumartesi akşamının ardından pazar günü (dün) Güney Lübnan cephesinde temkinli bir sükûnet hâkim olurken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kuzey sakinleri evlerine dönene kadar Hizbullah ile çatışmaların devam edeceğini yineledi.

Gallant kuzey sınırında yaptığı açıklamada, “Ödediğimiz bedel boşa gitmeyecek ve kuzey sakinleri evlerine dönene kadar Hizbullah'ı vurmaya devam edeceğiz” dedi.

Akşam saatlerinde medya kuruluşları Güney Lübnan'dan İsrail topraklarına doğru çok sayıda roket atıldığını ve batı kesimi semalarında önleyici füzelerin patladığını bildirdi.

Güneydeki birkaç kasabada dört kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan aralıklı bombardımanlar kaydedildi. Hizbullah, ‘Kafr Şuba tepelerindeki Ruveysat el-Alem bölgesindeki casus ekipmanlarını’, ‘Kfar Yuval kontrol noktası yakınlarındaki İsrail ordu devriyesini’ ve ‘el-Merc bölgesi civarında bulunan İsrail mevzisini’ hedef alan operasyonlar gerçekleştirdi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre bir İsrail insansız hava aracının (İHA) Ayta eş-Şaab kasabasını hedef alan hava saldırısı düzenlediğini ve bunun sonucunda dört kişinin yaralandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Beyt Lif kasabasını hedef alan İsrail hava saldırısında bir kişi hayatını kaybetti, aralarında yaraları ciddi olan bir kadının da bulunduğu iki kişi yaralandı” denildi.

El-Vataniyye, İsrail’e ait bir İHA’nın dün Kafr Kila kasabasındaki sınır yakınlarına dört kez bomba attığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın el-Vataniyye’den aktardığına göre İsrail'e ait bir İHA, el-Adise Belediye Binası yakınlarına yangın çıkarıcı maddeler attı. Ayrıca el-Adise ve el-Vezzani'nin dış mahallelerine topçu ateşi açıldı.

Cumartesi akşamı Yuhmur eş-Şakif'in dış mahalleleri ve güney eteklerindeki nehir yatağının topçu ateşine maruz kalması ve bunun dış mahallelere yayılan yangınlara neden olmasıyla cephede gerginlik yaşandı.

El-Vataniyye ayrıca, İsrail'e ait bir İHA’nın el-Adise ormanlarına ve belediye yakınlarına yangın bombası atarak yangın çıkmasına neden olduğunu ve aynı nedenle itfaiye araçlarının, en-Nakura kasabasının eteklerinde çıkan büyük bir yangını söndürmek için harekete geçtiğini bildirdi.

Güney cephesinin Gazze savaşı ve ateşkes müzakereleri süreciyle bağlantılı olduğu bu aşamada, Ortadoğu ve Körfez Askeri Analiz Merkezi (ENİGMA) Başkanı Riyad Kahveci, güney cephesindeki durumu, Hizbullah'ın tehditlerinin seviyesinin düşmesiyle birlikte değerlendirdi. Şarku’l Avsat'a özel açıklamalarda bulunan Kahveci, “Bugünkü fark, Hizbullah liderlerinin tehditlerinin, gerilimin İsrail'i caydırmadığına, aksine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İran'ın istemediği geniş bir savaşa sürüklemek için bahane sağladığına inanmalarıyla daha sınırlı hale gelmesidir” dedi.

“Fuad Şükür'ün öldürülmesine verilen yanıt, tehditler ve beklentiler düzeyinde değildi ve İsrail'in şiddetli önleyici saldırılarından önce geldi” diyen Kahveci, ‘İsrail hava kuvvetlerinin günlük hava saldırıları ve devam eden suikast operasyonlarının, Hizbullah'ın coğrafi bir alanla ve sınıra yakın bazı İsrail mevzileriyle sınırlı saldırılarına misilleme olduğunu’ kaydetti.

Kahveci'ye göre bu gerçeklik, Gazze ateşkes anlaşmasından sonra ABD ve Fransa gibi güçler tarafından aranan diplomatik bir çözüme ulaşılana kadar devam edecek. Bununla birlikte, ‘İsrail yeni bir Hizbullah liderini öldürmeyi başarırsa ya da İsrail, Güney Lübnan'daki askeri gerçekliği dramatik bir şekilde değiştirmekte ısrar ederse Hizbullah ne yapacak?’ sorusu halen ortada duruyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU