Göçmen haklarını savunan STK'lar, Bayesian seferberliğini eleştirdi: "Çifte standart"

"Siyasette kimin boğulduğu fark yaratıyor"

Bayesian'ın batmasıyla kaybolan 7. kişinin cesedine 23 Ağustos'ta ulaşılmıştı (Reuters)

Göçmen haklarını savunan sivil toplum kuruluşları (STK), İtalya'da batan süper lüks yat Bayesian'a yönelik müdahale ve kurtarma çalışmalarını "çifte standart" gerekçesiyle eleştiriyor.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın görüştüğü STK'lar, aralarında Britanyalı milyarder iş insanı Mike Lynch ve kızı Hannah'nın da yer aldığı 7 kişinin öldüğü Bayesian yatı için yapılan seferberliğin, mülteciler söz konusu olduğunda devreye sokulmadığını belirtiyor.

Alman STK Sea-Eye'dan yapılan açıklamada, Bayesian'ın batmasıyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor: 

Akdeniz'deki her ölüm, bu kişilerin nereden geldiği veya ne kadar kazandığı fark etmeksizin çok fazladır.

Medyanın ve siyasetçilerin "çifte standart" uyguladığı savunan açıklama şöyle devam ediyor: 

Ne yazık ki medyada, toplumumuzda ve siyasette kimin boğulduğu fark yaratıyor. Son aylarda Akdeniz'de yaşanan trajedilerin ve kurtarma çalışmalarımızın, Sicilya'daki gemi kazasında olup bitenler kadar geniş yankı uyandırmadığını görüyoruz.

İtalya'nın Palermo kentinin 20 kilometre doğusundaki Porticello kasabası açıklarında demirli Bayesian, 19 Ağustos'ta yerel saatle 05.00 sıralarında çıkan fırtınada batmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki teknelerin yardımıyla yattaki 22 kişiden 15'i kurtarılmış, birinin cesedi bulunmuş, 6'sının kayıp olduğu bildirilmişti.

Kayıp kişiler arasında Lynch ve kızının yanı sıra Morgan Stanley International'ın direktörü Jonathan Bloomer ve eşi Anne Elizabeth Judith Bloomer'la Lynch'in Amerikalı avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda Morvillo yer alıyordu. 

Kayıp kişilerin bulunması için özel mağara dalgıçları 12 dakikalık nöbetlerle devriye yapmış, bölgeye uzaktan kumandalı sualtı aracı da gönderilmişti. 20 dalgıcın 50 metre derindeki enkazı aramak için en az 4 bin dakika dalış yaptığı bildirilmişti.

Almanya merkezli STK'lardan Sea-Watch, Bayesian'dan yapılan acil durum çağrısına dakikalar içinde yanıt verildiğini fakat birkaç gün sonra Akdeniz'de 43 göçmeni taşıyan bir tekneden gelen çağrıların günlerce görmezden gelindiğine dikkat çekti. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sea-Watch (@seawatchcrew)


Sea-Watch, yetkililer harekete geçmeyince STK'ların devreye girerek bu teknedeki kişileri kurtardığını aktardı. Kuruluşun sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verildi: 

Bu bir tesadüf değil, Avrupa Birliği'nin uyguladığı çifte standart.

İtalya merkezli Mediterranea Saving Humans örgütüyse AB ülkelerinin çelişkili davrandığını belirterek şunları söyledi: 

Yatlardaki zenginleri veya turistleri kurtarmak amacıyla müdahale etmek yanlış değil. Yanlış olan, bu stratejilerin ihtiyaç halindeki göçmenleri kurtarmak için uygulanmasındaki tutarsızlıktır.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU