Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Diyarbakır'da Narin'in kaybolmasına ilişkin gözaltına alınan ağabeyi serbest bırakıldı

Diyarbakır'da kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın soruşturma kapsamında gözaltına alınan ağabeyi serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Narin Güran'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolmasına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.

Kayıp kızın soruşturma kapsamında gözaltına alınan ağabeyi E.G. (18) jandarmadaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.


DSÖ: Çocuk felci aşılarının yapılması için Gazze'de 1 Eylül itibarıyla çatışmalara sınırlı ara verilecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Filistin'de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuk felci vakasının tespit edilmesi üzerine, Gazze'de 1 Eylül itibarıyla çatışmalara kısmi olarak ara verileceğini duyurdu.

New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen DSÖ Filistin Bölge Temsilcisi Rik Peeperkorn, çatışmalara verilecek "insani aranın" 3 günlük ardışık periyotlar halinde, Gazze'yi 3 farklı bölgeye bölerek uygulamaya gireceğini belirtti.

Buna göre, 1 Eylül'de Gazze'nin merkezinde başlayacak 3 günlük ilk aşılama çalışmasını, sırasıyla Güney ve Kuzey Gazze'de yapılacak aşılama faaliyeti takip edecek.

Aşılama yapılan bölgelerde her gün 8 ile 9 saat çatışmalara ara verilmesi ön görülüyor.

Aşılama çalışmaları Filistin Sağlık Bakanlığının, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) işbirliği ile gerçekleşecek.

Çalışmayla bölgede bulunan 10 yaş altı 614 bin çocuğa ikişer doz çocuk felci aşısı uygulanacak.

Peeperkorn, yandaşların ve teknik ekibin toplam 1,2 milyon doz aşının başarılı şekilde uygulanması için hazırlık ve planlamalarını sürdürdüğünü dile getirdi.


Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten karaborsa bilet iddialarının araştırılması için savcılığa başvuru 

Galatasaray, Başkan Dursun Özbek'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat ederek karaborsa bilet satışından menfaat elde edilmesine ilişkin iddiaların araştırılması için suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı

Galatasaray'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Başkanımız Dursun Aydın Özbek bugün saat 14.30'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat ederek, Galatasaray Spor Kulübü futbol karşılaşmalarının biletlerinin karaborsa aracılığıyla yüksek meblağlarla satıldığına ve bu suretle gerek Galatasaray Spor Kulübü yöneticilerinin ve çalışanlarının gerekse de üçüncü kişilerin menfaat elde etmelerine dair iddiaların araştırılması için suç duyurusunda bulunmuştur.


Abdüllatif Şener'in oğlu Bedirhan Şener tutuklandı

Ankara'da rehin aldığı anneannesini silahla öldüren eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in oğlu Bedirhan Şener, "üst soya karşı kasten öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından tutuklandı

Anneannesi Leyla Çetiner'i 31 Temmuz'da aralarında çıkan tartışma sonrası silahla rehin aldıktan sonra öldüren Şener hakkında çıkarıldığı hakimlikçe adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanmıştı.

Akli dengesinin yerinde olmadığı belirtilen ve nezarethanede adli tıp doktoru muayenesinden geçirilen Bedirhan Şener'in, Bilkent Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi'ne sevk edilerek, 3 hafta süreyle gözetim altına alınmasına karar verilmişti.

Bilkent Şehir Hastanesince düzenlenen raporda, "gözlem altına alınan şüphelinin cezai sorumluluğunu etkileyecek şiddet ve mahiyette akıl hastalığının ya da zayıflığının bulunmadığı, 'üst soya karşı kasten ateşli silahla öldürme ve öldürmeye teşebbüs' suçu ile ilgili fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabildiği, bu fiille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğinin tam olduğu" belirtilerek, şüphelinin, Türk Ceza Kanunu'nun "akıl sağlığıyla" alakalı maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği kaydedildi.


Ukrayna'da bir F-16 savaş uçağının düştüğü iddia edildi

Ukrayna'da 26 Ağustos'ta ABD yapımı bir F-16 savaş uçağının düştüğü öne sürüldü.

Wall Street Journal'ın ismi verilmeyen bir ABD yetkilisine dayandırdığı haberinde, 26 Ağustos'ta Ukrayna'da ABD yapımı bir F-16'nın düştüğü ileri sürüldü.

Haberde, uçağın düşman ateşiyle düşürülmediği, düşme nedeninin pilot hatası olabileceği savunuldu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 4 Ağustos'ta F-16 savaş uçaklarının ülkesine teslim edildiğini duyurmuştu.


Çin'den İsrail'e Batı Şeria'da gerilimi yükseltmekten kaçınma çağrısı

Çin, İsrail'in Batı Şeria'da başlattığı askeri operasyonun ardından İsrail'e gerilimi yükseltmekten kaçınma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, AA muhabirinin bölgedeki duruma ilişkin sorusuna yanıt verdi. Filistin'de durumu yakından izlediklerini ifade eden Sözcü Lin, "Çin, gerilimi tırmandıran eylemlere karşı çıkmakta ve sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınamaktadır." dedi. Lin, tüm taraflara, özellikle de İsrail'e, itidalli davranma ve gerilimi daha fazla yükseltmekten kaçınma çağrısı yaptı.


İstanbul'da metroda yabancı uyruklu çocuğa saldırıda bulunan kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da metroda yabancı uyruklu bir çocuğa saldırıda bulunan kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, metroda yabancı uyruklu bir çocuğa şiddet uygulayan kişiyle ilgili görüntülerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince incelendiğini belirtti.

Yapılan araştırmalar sonrasında olayın Yenikapı-Hacıosman M2 metrosunda meydana geldiğinin, çocuğa şiddet uygulayan kişinin ise 41 yaşındaki D.A. olduğunun tespit edildiğini aktaran Yerlikaya, "Şüpheli şahıs bugün gözaltına alınmıştır. Çocuklar dünyanın en masum varlıkları, en büyük zenginliğimizdir. Çocuklara yönelik şiddet asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı.


Siverek'te akrabalar arasında arazi kavgasında 3 kişi öldürüldü

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde akrabalar arasında çıkan silahlı kavgada 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Kırsal Bayırözü Mahallesi'nde akraba iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Kavgada, Ferhat A, Leyla Ö, Fatih D, Kenan A, Muzaffer A, Turan A. ve Ahmet A. yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Siverek Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Muzaffer A. ve Turan A. kurtarılamadı. Olay yeri ve hastanede güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri, kavgaya karışanların yakalanması için çalışma başlattı.


Akdeniz'deki su altı kazısında 3 bin 600 yıllık tunç hançer bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait 3 bin 600 yıllık gümüş perçinli tunç hançer bulunduğunu bildirdi.

Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Akdeniz'in derinliklerindeki 3 bin 600 yıllık sırrın gün ışığına kavuştuğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Batık, sadece Türkiye'nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. Akdeniz'in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran esere titiz çalışmalar sonucu ulaşan Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerimize teşekkür ediyorum.

Ersoy, hançerin su altından çıkarılması çalışmalarına ilişkin görüntüleri de paylaştı.


Narin Güran hala kayıp: Ağabeyin kolundaki ısırık izinin kaybolan Narin'e ait olmadığı belirlendi

Diyarbakır'da gözaltına alınan ağabeyin kolundaki ısırık izinin kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'a ait olmadığı tespit edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 8 yaşındaki Narin Güran'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolmasına ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kayıp kızın ağabeyi E.G'nin (18), kolundaki ısırık izinin Narin Güran'a ait olup olmadığının tespiti için gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumundaki işlemleri tamamlandı.

Adli Tıp Kurumunda yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor, soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Raporda, ısırık izinin Narin'e ait olmadığı belirlendi.

Bu arada, E.G'nin İstanbul Adli Tıp Kurumundaki işlemlerin ardından yeniden Diyarbakır'a getirildiği öğrenildi.


İmamoğlu, Adıyaman Belediye binasının temel atma törenine katıldı

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adıyaman Belediye binasının temel atma törenine katıldı.

TBB’nin 28 Ağustos'taki encümen toplantısı için Adıyaman'da bulunan İmamoğlu, törendeki konuşmasında, deprem bölgesindeki şartlar iyileşinceye kadar durmadan çalışacaklarını söyledi.

Devletin bütün kurumlarının vatandaşın olduğunu ifade eden İmamoğlu, "Kurumları birbiriyle yarıştıran veya kapıştıran değil, birbiriyle buluşturan, barıştıran, çalıştıran, adımlar atılıyor mu? Biz bunları takip ediyoruz. Devletin her kurumu, belediyeler, bakanlıklar, müdürlükler, valilikler her biri sizin hizmetinizde. Çünkü bu cennet vatanın her karış toprağı 86 milyon insanımızın eşit hissedar olduğu bir vatandır." dedi.

Adıyaman'a İBB olarak 2 ayrı eser kazandırdıklarını belirten İmamoğlu, "Yaylakonak'ta, Çat Deresi'ndeki birçok köyü birbirine bağlayan yıkılmış köprüyü İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yaptık. Adıyamanlılara, Yaylakonak'taki hemşerilerimize hayırlı uğurlu olsun. Yine Gölbaşı'nda güzel bir parkı bitirdik. O park hizmete girdi, Gölbaşı'ndaki vatandaşlarımıza güzel hizmetler sunduğunu görüyorum. Hayırlı uğurlu olsun ve hizmetlerimiz devam edecek." diye konuştu.


Martı TAG kurucusu Öktem'den 2500 yeni taksi kararına tepki

Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı sonrası, uygulama tabanlı taksi taşımacılığına ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı.

Öktem, Zeytinburnu'nda Martı TAG sürücüleriyle yaptığı açıklamada, UKOME toplantısında görüşülen uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifini eleştirdi.

Öktem, "Ulaştırma Bakanlığının inadı bitti, İBB kazanmış oldu. Burada vatandaş kaybetti. 2 bin 500 aplikasyon tabanlı taksi plakası sorunu çözmez." ifadesini kullandı.

Plakaları sadece İBB tarafından lisanslandırılan şirketin kullanabileceğini söyleyen Öktem, şöyle devam etti:

Resmen İBB, Buğra Gökçe ve Gürkan Akgün bürokratlarıyla BiTaksi'ye, Nazım Salur'a 2 bin 500 plakayı peşkeş çekiyor. Yani vatandaşı aptal yerine koyarak diyorlar ki 'Sen git milyonlara ihaleden plaka al, sonra git bir tane şirkete çalış.' Bu rezilliktir. Bu, sorunun çözümü asla değildir. Bu, İstanbul'un peşkeş çekilmesidir. Bu bir utançtır. Zaten başarılı olmayacaktır. Mahkemeden, Rekabet Kurulundan dönecektir.

Sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getiren Öktem, "Bu işin arkasındayız. 200 bin kişiyiz, Ay'a gitmeyeceğiz, bizi bir yere gönderemezsiniz. İstanbul'dayız. Paylaşımlı yolculuk yönetmeliği çıkana kadar mücadelemiz devam ediyor. Bizde finansal da psikolojik de kaynak bitmez." diye konuştu.

"Plakacı bürokrat karşımıza çıkmasın" ve "Paylaşımlı yolculuk yönetmeliği istiyoruz" pankartı taşıyan TAG sürücüleri, düdük çalarak Öktem'e destek verdi.


Rusya'da eski Savunma Bakan Yardımcısı Popov "dolandırıcılık" şüphesiyle gözaltına alındı

Rusya'da eski Savunma Bakan Yardımcısı Pavel Popov'un "devleti dolandırdığı" şüphesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan açıklamaya göre, Popov, dolandırıcılık şüphesiyle açılan dava kapsamında gözaltına alındı.

Popov'un 2021-2024 döneminde Rus askeri teçhizatının yer aldığı "Patriot" Parkının geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olduğu ve bu dönemde zimmetine para geçirdiği öne sürüldü.

Ağustos başında Rusya Savunma Bakanlığı Yenilikçi Gelişim Dairesi Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Vladimir Şesterov ile "Patriot" Parkı Müdürü Vyaçeslav Ahmedov'a yönelik dolandırıcılık şüphesiyle dava açılmıştı.

Daha önce de Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov ve Savunma Bakanlığı İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Yuriy Kuznetsov rüşvet iddiasıyla tutuklanmıştı.

Mayısta da Rusya'da eski ordu komutanı Tümgeneral İvan Popov'un dolandırıcılık şüphesiyle tutuklandığı bildirilmişti.


Büfesinin önüne çizdiği "seksek", gencini yaşlısını çocukluğuna götürdü

Mersin'de büfesinin önüne seksek oyunu çizen Kahraman Baykal, gencini yaşlısını çocukluğuna götürdü.

Toroslar ilçesi Osmaniye Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'ndaki bir büfenin sahibi Baykal, kentin işlek noktasındaki dükkanının önüne seksek oyunu çizdi. Zamanla çocuk yaşlı herkesin dikkatini çekmeye başlayan yerdeki oyun çizgileri, oynayanları çocukluğuna götürdü. Oyunu tamamlayan çocuklara çikolata ikram eden Baykal, yoldan geçenlerin seksek oynadığı anlara ilişkin güvenlik kamerası görüntülerinin yer aldığı sosyal medya paylaşımlarıyla da beğeni topladı.

Kahraman Baykal, gazetecilere, insanları mutlu edebilmenin sevincini yaşadığını söyledi. Fikrin ortaya çıkışını anlatan Baykal, "İnsanlar dükkanın önünden soğuk yüzlerle geçerken aklıma böyle bir fikir geldi. İnsanları nasıl güldürebileceğimi düşündüm. Maneviyata önem veren biri olarak seksek çizmek istedim. Yaşlısı, genci, küçüğü, büyüğü herkes o seksekten oynayarak geçmeye başladı. Yüzleri güldü bu şekilde. O mutluluğa ortak olmuş olduk" dedi.


''Karpuz dilimli'' protesto

18 yaşındaki Mina Kahraman, İsrail'e destek verdiği belirtilen hazır yemek zinciri Burger King'in Fatih'teki şubesinin önünde müşterilere ve yoldan geçenlere, Filistin bayrağında yer alan renkleri temsil ettiği için uluslararası kamuoyunda simge haline gelen karpuz dilimleri dağıttı.

Kahraman, restoranın önünde yere oturup dilimlere böldüğü karpuzu müşterilere ve caddeden geçenlere ikram ederek, Burger King'in İsrail'e verdiği desteği protesto etti.


Ankara'da EGO şoförünün vatandaşı darbederek araçtan atmasına dair anlar güvenlik kamerasında

Ankara'da bir kişinin EGO şoförü tarafından darbedilerek otobüsten atılmasına ilişkin anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Ulus-Pursaklar seferini yapan 438 numaralı EGO otobüsünü kullanan şoförün Hamit Mutlu'yu darbederek otobüsten atmasına ilişkin anlar çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, otobüsün durak harici bir yerde durduğu, şoförün Mutlu'yu otobüsten iterek dışarı çıkardığı ve Mutlu'nun yere düştüğü anlar yer alıyor. Olayın ardından darp raporu alan Mutlu, polis merkezine giderek şikayetçi oldu. Öte yandan Mutlu, yolcuların istedikleri duraklarda indirilmemesi nedeniyle tartışma çıktığını iddia ederek, şoförün "20 yıl cezaevinde yattım 20 yıl da senin için yatarım." dediğini öne sürdü.

Öte yandan, EGO Genel Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, bugün 438 numaralı hatta görev yapan 07-401 kod numaralı aracın şoförü Mehmet Ö'nün yaşlı bir yolcu ile tartıştığı ve ardından yolcuya fiziksel müdahalede bulunduğunun kayıtlardan tespit edildiği belirtildi.Açıklamada, "Bu üzücü olayla ilgili olarak şoför hakkında derhal rapor hazırlanmış olup, idari işlem başlatılmıştır." ifadesine yer verildi.


Kapadokya'da Arnavut turistin çantasını çaldığı iddia edilen Güney Koreli kadın turistler yakalandı

Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini gezmek için Nevşehir'in Göreme beldesine gelen Arnavut turist çift, içerisinde kimlik, banka kartları ile yaklaşık 600 bin lira değerinde döviz bulunan çantalarını yemek yedikleri restoranda unuttuklarını, daha sonra iş yerine geldiklerinde çantayı bulamadıklarını gerekçesiyle jandarmaya başvurdu. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, iş yerinin güvenlik kameralarını incelediklerinde çantayı Güney Koreli iki kadın turistin aldığını tespit etti. Ekipler, araştırmalarında kimlikleri belirlenen iki kadın turisti, çaldıkları çanta ile yakaladı. Şüpheli turistler gözaltına alınırken, çanta sahibine teslim edildi.​​​​​​


Bitkisel üretimde 2025-2027 yılları arasında uygulanacak destek katsayıları belirlendi

Tarımsal üretim ve gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla bitkisel üretimde 2025-2027 arasında uygulanacak destek katsayıları belirlendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kanola, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamında alındı. Gelecek yıl için destek katsayı değeri her bir dekar için 244 TL olarak belirlendi. Üretimi geliştirme, destekleme tutarı bu katsayı değeriyle; aspir, mercimek, dane mısır, nohut, patates, kuru soğan, birinci grup yem bitkileri ve diğer ürünler için 1.0, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, ikinci grup yem bitkileri için 1.3, yağlık ayçiçeği, fındık, kanola, fasulye, soya ve çay için 1.5, çeltik ve kütlü pamuk için 2.25, nadas için ise 0.30 destek katsayısının çarpımı sonucu elde edilecek. Kararla, yer altı su kısıtı, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik ve iyi tarım uygulamaları, biyolojik ve biyoteknik mücadele ve lisanslı depo kullanımı destek katsayı ve birim tutarları da tespit edildi. Tarım Bakanlığınca, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konu ve teknolojilerin ar-ge projelerine 2025 yılından itibaren 3 yıllık süreyle destekleme ödemesi yapılacak.


Küçükçekmece'deki metrobüs kazasında yaralananların sayısı 35'e yükseldi

İstanbul Küçükçekmece'de seyir halindeki metrobüsün başka bir metrobüse çarpması sonucu yaralananların sayısı 35'e yükseldi.

Beylikdüzü istikametinde ilerleyen metrobüsün, Sefaköy mevkisinde kontrolden çıkarak karşı yönden gelen metrobüse yandan çarptığı kaza sonrasında, olay yerindeki incelemeler ve çalışmalar sürüyor.

Kazada yaralı sayısı 35'e yükselirken, yaralılar kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

Metrobüslerin çekici yardımıyla olay yerinden kaldırılmasından bir süre sonra seferler her iki yönde de yeniden başladı.

Belediye ekiplerinin olay yerindeki temizlik çalışmaları devam ediyor.

Bu arada, iki metrobüsün karıştığı kaza anı çevredeki güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Görüntülerde, Beylikdüzü istikametine giden metrobüsün, karşı yönden gelen metrobüse yandan çarptıktan sonra kontrolden çıkarak sağ şeritteki bariyerlere çarparak durabildiği görülüyor.


İsrailli 20 asker, Gazze Şeridi'ndeki savaşa dönmeyi reddetti

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail piyade tugayındaki yaklaşık 20 askerin, bu hafta Gazze'deki çatışmalara geri dönmemeyi talep ettiği dile getirildi. Yaklaşık 10 askerin, 27 Ağustos'ta, Gazze Şeridi'ne dönmeyi kabul etmemeleri halinde askeri emri reddettikleri için yargılanacaklarına dair bildirim aldığı belirtilen haberde, bazı askerlerin, Gazze'de 10 ay süren çatışmalardan sonra artık geri dönemeyeceklerini, ancak başka görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını söylediği ifade edildi. Gazze Şeridi'nde savaşan diğer taburlardan da benzer sesler geldiği belirtilen haberde, askerlerden bazılarının ailelerinin, oğullarının Gazze'de kara harekatına katılmaya zorlandıklarını, aksi takdirde hapse gireceklerini söylediği aktarıldı. Habere göre, ismi belirtilmeyen ordu sözcüsü ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, orduda görevli komutanların, askerlerin çeşitli operasyonel görevleri yerine getirmeye devam etmelerini desteklemek ve onlara yardımcı olmak için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi. Sözcü, askerlere yönelik hapis cezası dahil hiçbir cezai yaptırım uygulanmayacağını kaydetti.


Etiyopya'da yaklaşık 400 bin kişi sel ve heyelan tehlikesi altında

Amhara Eyaleti yetkililerinden Tesfaw Batable, Amhara TV'ye yaptığı açıklamada, eyaletteki sel ve heyelan riskine dikkati çekti. Batable, Amhara'nın 32 bölgesinde yağışların aralıksız devam ettiğini, yaklaşık 400 bin kişinin heyelan ve sel tehlikesi altında yaşadığını belirtti. Sel ve heyelanlardan etkilenen Kuzey Gondar, Güney Gondar ve Wag Hemra bölgelerinde durumun kritik olduğunu söyleyen Batable, olası afetlere karşı gerekli tedbirlerin alınmaya çalışıldığını ifade etti. Etiyopya Meteoroloji Enstitüsü de şiddetli yağışlar nedeniyle heyelan riskinin artacağı uyarısı yaptı. Amhara'da 27 Ağustos'ta şiddetli yağışların neden olduğu heyelanda 23 kişi hayatını kaybetmişti.


"Narkoçelik-36" operasyonlarında 502 kilogram uyuşturucu ele geçirildi, 2 kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Artvin'de düzenlenen "Narkoçelik-36" operasyonunda 502 kilogram esrar ele geçirildiğini, 2 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı koordinesinde Artvin İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu, Artvin'in Yusufeli ilçesinde uyuşturucu ve uyarıcı ticareti yaptığı tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendiğini belirtti.

Operasyonda 502 kilogram esrar ele geçirildiği ve 2 şüphelinin yakalandığı bilgisini veren Yerlikaya, "Ülkemizi zehir tacirlerinden temizlemeye kararlıyız. Ülkemizin dört bir yanında zehir tacirlerine karşı operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek️." ifadesini kullandı.


15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için vize serbestisi kararı Resmi Gazete'de

Türkiye, Irak vatandaşları için vize serbestisi getirdi. Buna göre 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar, Türkiye'ye vizesiz giriş yapabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar yürürlüğe girdi.

Daha önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Irak vatandaşları için vize serbestisi uygulamasının 1 Eylül'den itibaren başlayacağını duyurmuştu.


Serbest bırakılan Telegram kurucusu Durov'a Fransa'dan çıkış yasağı getirildi

Fransa'da 24 Ağustos'ta gözaltına alınan, mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, çıkarıldığı mahkemece 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, "otoritelere bilgi vermeyi reddetmenin" de bulunduğu suçlamalarla sorgulanan Durov bugün hakim karşısına çıktı.

Paris Savcılığı, hakkında 12 farklı suçlama bulunan Durov’un 96 saatlik gözaltı süresinin ardından çıkarıldığı mahkemece 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığını, tutuksuz yargılanacağını ve kendisine Fransa topraklarından çıkış yasağı getirildiğini açıkladı.

Durov, 24 Ağustos'ta Paris'teki Bourget Havaalanı'nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alınmıştı. Durov'un Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirilmişti.


Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin'in kaybolmasıyla ilgili soruşturmada gözaltına alınan ağabeyi İstanbul'a gönderildi

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolmasına ilişkin yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan ağabeyi İstanbul'a gönderildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 8 yaşındaki Narin Güran'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolmasına ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelinin kayıp kızın ağabeyi E.G. (18) olduğu, kolundaki ısırık izinin Narin Güran'a ait olup olmadığının tespiti için şüphelinin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği öğrenildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU