Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Filistin, Eygi için UCM'ye gidiyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail ordusu tarafından katledilmesiyle ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) şikayette bulunmaya hazırlandıklarını bildirdi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas, Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi'yi telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

Eygi'yi kaybetmekten ötürü üzgün, gaspçı İsrail'e de öfkeli olduklarını ifade eden Abbas, adil bir soruşturma için ABD ve Türk makamlarıyla birlikte çalıştıklarını aynı zamanda UCM'ye sunulmak üzere bir şikayet dilekçesi hazırladıklarını kaydetti. Hakkı ve adaleti savunurken katledilen Eygi'nin, Türk-Filistin halkları ve tüm özgür halkların birlikteliğinin simgesi olarak kalacağını kaydeden Abbas, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık hakkını desteklemeye yönelik değerli fedakarlıklarından ötürü Eygi onuruna Kudüs Yıldızı Nişanı vermeye karar verdiklerini dile getirdi.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verilmişti.


"Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü"ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 129. maddesinin Dışişleri Bakanlığının merkez teşkilatı hizmet birimlerinin sıralandığı ikinci fıkrasına "Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü" bendi eklendi.

Buna göre, "Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü"nün görev ve yetkileri arasında, Bakanlığın merkez, yurt içindeki tesis ve yurt dışındaki Türk misyonlarının güvenliğini sağlamak ve ilgili iş ve işlemleri yürütmek, merkez ve yurt dışı teşkilatında siber, haberleşme, evrak ve bilgi güvenliğini sağlamak yer alıyor.

"Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü" nün diğer görev ve yetkileri ise şöyle:

Temsilciliklerin ve personelin güvenliği bağlamında terör eylemleri ve diğer tehditlere ilişkin konuları takip etmek ve bu konularda gerekli tedbirleri almak, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak, Bakanlığın merkez ve yurt dışı teşkilatında görevli personelinin güvenilirliğinin devamını sağlamak, güvenlik soruşturması işlemlerini ilgili kurumlarla koordine etmek ve Bakanlığa yurt dışından gelen yabancı heyet ve şahıslar, Bakan ile Bakanlığın görev alanıyla ilgili olmak kaydıyla Bakan tarafından korunması uygun görülen şahısların korunmasına ilişkin tertip ve tedbirleri almak, Bakanlık personeline ve yurt dışına atanan diğer kamu görevlileri ile Bakan tarafından belirlenecek diğer kişilere güvenlik eğitimi vermenin yanı sıra dış temsilciliklerin güvenlik analizlerini yerinde gerçekleştirmek ve Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Müdürlüğün görevlerini yerine getirmek için gerekli olan güvenlik personeli ihtiyacı ile teçhizatı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından karşılanacak, personel ihtiyacının belirlenmesi, seçimi, eğitimi, görevlendirilmesi ve görevinin sonlandırılması Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek.

"Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü"nün çalışma usul ve esasları ile ilgili kurum ve kuruluşlardan personel ve teçhizat teminine yönelik usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.


Galatasaray, Rize'yi farklı yendi: 5-0

Trendyol Süper Lig'in 5. haftasında Galatasaray, konuk ettiği Çaykur Rizespor'u 5-0 yendi.

49. dakikada Galatasaray farkı 3'e çıkardı. Savunmanın uzaklaştıramadığı topu ceza sahası içinde kazanan Sara'nın penaltı noktası civarından sert şutunda, top filelerle buluştu: 3-0.

61. dakikada Galatasaray bir gol daha buldu. Ön alanda yaptığı baskıyla topu rakibinden kapan Toreira, sağdan ceza sahasına bindiren Mertens'i gördü. Belçikalı oyuncunun bekletmeden uzak direğe yerden vuruşunda top ağlara gitti: 4-0.

78. dakikada Batshuayi'nin pasında altıpasın solundan Osimhen'in uzak direğe yerden şutunda, kalecinin müdahale ettiği top kornere çıktı.

80. dakikada Galatasaray farkı 5'e yükseltti. Hızlı gelişen atakta Batshuayi'nin pasıyla ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Kaan Ayhan, kaleciyle karşı karşıya pozisyonda meşin yuvarlağı daha müsait durumda arkadan gelen Barış Alper'in önüne bıraktı. Barış Alper, gelişine vuruşla topu filelerle buluşturdu: 5-0.

Galatasaray, karşılaşmadan 5-0 galip ayrıldı. 


G7'den İran ve Rusya'ya balistik füze tepkisi

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, İran'ın balistik füzelerini ihraç etmesini ve Rusya'nın da bu füzeleri tedarik etmesini en güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi'nin, ortak açıklamasında, "İran'ın balistik füzelerini ihraç etmesini ve Rusya'nın bunları tedarik etmesini en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "İran'ın, uluslararası toplumun durması yönündeki çağrılarına rağmen, silah sevkiyatına devam ettiğine dair kanıtlar, İran'ın Rusya'ya Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşına verdiği askeri desteğin daha da arttığını göstermektedir. Rusya, Ukraynalı sivilleri öldürmek ve kritik altyapı noktalarına saldırmak için İran'a ait insansız hava araçlarını (İHA) kullanmıştır. Rusya'nın bu saldırganlığı, Birleşmiş Milletler Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık bir ihlalidir." denildi.

G7 açıklamasında, şunlar kaydedildi:

İran, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasa dışı ve haksız savaşa verdiği tüm desteği derhal kesmeli ve de Ukrayna halkına, genel olarak Avrupa ve uluslararası güvenliğe doğrudan tehdit oluşturan bu tür balistik füze, İHA ve ilgili teknoloji transferlerini durdurmalıdır. Biz, İran'ı, küresel güvenliği daha da zayıflatan, Rusya'nın Ukrayna'daki yasa dışı savaşına verdiği kabul edilemez destekten sorumlu tutma taahhüdümüzde kararlıyız. Bu konuyla ilgili daha önce yaptığımız açıklamalar doğrultusunda, yeni ve önemli tedbirlerle karşılık vermeye devam ediyoruz.


Rusya: Ukrayna'nın saldırmasına izin verilmesi halinde askeri yanıt vereceğiz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna'nın Rus topraklarına Batılı füzelerle saldırmasına izin verilmesi durumunda askeri anlamda yanıt vereceklerini söyledi. Batı'nın Ukrayna'ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin vermesi ihtimalini değerlendiren Ryabkov, ilgili kararın bir süre önce alındığını ve bu konudaki sinyallerin Kiev'e iletildiğini ifade etti. Ryabkov, "Bu nedenle buna yeterli şekilde tepki vereceğiz. Burada ciddi risk söz konusu. Çünkü Washington ve Londra'da ve diğer yerlerdeki düşmanlar, başlattıkları oyunun tehlike seviyesini hafife alıyorlar. İlk önce bu yönde adım atsınlar da askeri anlamda da kapsamlı yanıt alacaklar." dedi. "ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'daki gerginliği kontrol edilemez seviyeye çıkarmaya çalıştığını" ileri süren Ryabkov, ABD ile büyükelçilikler düzeyinde yürüttükleri temaslarda bundan vazgeçilmesi yönünde sinyaller verdiklerini ancak bu sinyallerin etkili olmadığını kaydetti.

ABD'nin Rusya'ya karşı saldırgan siyaset izlediğini söyleyen Ryabkov, ülkesine yönelik uygulanan yaptırımlara karşı ABD'ye uranyum ihracatını yasaklayabileceklerini dile getirdi. Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'nin Rusya ile İran arasında askeri teknik alanındaki işbirliğini engellemeye çalıştığına işaret eden Ryabkov, şu ifadeleri kullandı:

Amerika, Rusya ile İran'ın arasını bozmak, başkasının sahasında kendi çıkarları doğrultusunda oynamak istiyor ancak bu konuda başarılı olamayacaklar. ABD, başkalarının işlerine burnunu sokamaz. Onlar (Amerikalılar), kendi sorunlarıyla uğraşmalı. Kuzey Amerika'da, kendi sınırları içinde pek çok sorun var.


Göçmenleri karaya yanaştırmama suçlaması yapıldı: İtalya'da Başbakan Yardımcısı Salvini için 6 yıl hapis cezası istendi

İtalya'da Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı olan aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini için, 2019'da İçişleri Bakanı olduğu sırada İspanyol sivil toplum kuruluşu (STK) Open Arms'ın Akdeniz'de kurtardığı göçmenleri günlerce karaya yanaştırmaması sebebiyle "insanları alıkoyma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarıyla yargılandığı davada 6 yıl hapis cezası istendi.

Ağustos 2019'da Open Arms'ın kurtardığı 147 göçmeni 19 gün boyunca karaya yanaştırmaması sebebiyle Palermo Cumhuriyet Başsavcılığının Salvini için 2021'de başlattığı yargı süreci devam ediyor.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Palermo'daki davanın bugünkü duruşmasında, savcılık makamı, Salvini hakkında hazırladığı iddianameyi açıkladı.

İddianamede, insan haklarının, devletin sınırları korumak da dahil her şeyin önünde gelmesi gerektiği kaydedildi.

İddianamenin okunmasının ardından savcılık makamının, 15 yıla kadar hapis cezası isteyebileceği Salvini için Open Arms'taki göçmenlerin karaya çıkmasını engellediği için göçmenleri alıkoyma ve resmi görevlerini yapmayı reddetmesinden ötürü 6 yıl hapis cezası talep ettiği bildirildi.


BAE: Filistin devleti kurulmadan "Gazze planını desteklemeye" hazır değiliz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, ülkesinin, Filistin devleti kurulmadan İsrail’in saldırıları sonrası Gazze planını desteklemeye hazır olmadığını belirtti.

BAE Dışişleri Bakanı Nahyan, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdı, “BAE, bir Filistin devleti kurulmadan Gazze'deki savaşın ertesi gününü desteklemeye hazır değil.” ifadelerine yer verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, saldırılar sonrası Gazze Şeridi'nde "bölgesel ortakların" desteklediği ve İsrail'in silahsızlandırdığı Gazzeliler tarafından kontrol edilen sivil bir yönetim görmek istediğini söylemişti.


Amedspor, Bandırma maçından önce sahaya Narin formasıyla çıktı

TFF 1. Lig’in 5. Haftasında Amedspor deplasmanda Bandırmaspor’a konuk oldu. 16.00’da başlayan karşılaşma öncesi Amedsporlu oyuncular, Diyarbakır’da cinayete kurban giden 8 yaşındaki Narin Güran yazılı forma ile sahaya çıktı. Amedspor.tv’nin haberine göre , Narin Güran'a ithafen hazırlanan 'Çocuklar NARİNdir, Karanlıklara teslim etmeyelim!' pankartıyla çıkan takım sahadan 3 puanla ayrıldı ve TFF 1. Lig'te maç fazlasıyla 5. sıraya yükseldi.


Cezayir’de cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçları açıklandı

Cezayir’de, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un kesin sonuçlara göre, seçimi yüzde 84.30 ile kazandığı duyuruldu.

Cezayir Anayasa Mahkemesi Başkanı Ömer Belhac, devlet televizyonunda, Cumhurbaşkanı Seçimi’ne ilişkin kesin sonuçları açıkladı.

Abdülmecid Tebbun'un yüzde 84,30 ile ikinci kez 5 yıllık süre için cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını paylaşan Belhac ayrıca, 7 Eylül’de yapılan seçimlere katılımın yüzde 46,10 olduğunu bildirdi.

Kesin sonuçlara göre Tebbun, 7 milyon 976 bin 291 oy aldı.

Barış Toplumu Hareketinin (MSP) adayı Abdulali Hassani Şerif, 904 bin 642 oy alarak yüzde 9,56 oy oranına ulaştı.

Sosyalist Güçler Hareketinden (FFS) Yusuf Uşiş ise 580 bin 495 oy alarak yüzde 6,14 oranında oy aldı.

Ülkede 24 milyon 495 bin 551 kayıtlı seçmenden 11 milyon 226 bin 65’inin oy kullandığı seçimde, 1 milyon 764 bin 637 oy geçersiz sayıldı.

Cezayir Bağımsız Ulusal Seçim İdaresi Başkanı Muhammed Şerefi, 8 Eylül’de düzenlediği basın toplantısında, Tebbun'un, kesin olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 94,65'ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini, katılımın ise yüzde 48 olduğunu bildirmişti.


Trump, Kuzey Kore ve İran ile ilgili "çoğu sorunu" telefonla çözebileceğine inanıyor

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin 2024 başkanlık yarışındaki adayı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran ile ilgili "çoğu sorunu" telefon görüşmeleri ve birebir müzakere yoluyla çözebileceğini söyledi

ABD basınındaki haberlere göre Los Angeles'ta düzenlediği basın toplantısında Trump'a seçilmesi halinde ABD'nin potansiyel düşmanlarına yönelik yaklaşımı soruldu.

"Kuzey Kore'nin yeni nükleer tesisleri" ve "İran'ın Rusya'ya füze tedariki" iddialarına değinen Trump, "çoğu sorunu" telefon görüşmeleri ve birebir müzakereyle çözebileceğini söyledi.

Eski ABD Başkanı, "Telefon görüşmeleri yapabileceğim ve sorunların çoğunu çözebileceğim. Aslında birkaç kez görüşmem de gerekebilir." ifadelerini kullandı.

Hafta içi ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris ile yaptığı münazarada kullandığı ifadeyi yineleyen Trump, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın kendisine "Herkesin Trump'tan korktuğunu" söylediğini aktararak "Çin'in korktuğunu, Rusya'nın korktuğunu, Kuzey Kore'nin korktuğunu söyledi." dedi.


Vietnam'ı vuran Yagi Tayfunu'nda ölenlerin sayısı 262'ye yükseldi

Vietnam'ı etkisi altına alan Yagi Tayfunu'nun yol açtığı heyelan ve sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 262'ye yükseldi.

VN Express haber sitesine göre, bu yıl Asya kıtasını vuran en güçlü fırtına olarak da tanımlanan Yagi Tayfunu'nun Vietnam'daki etkileri sürüyor.

Vietnam Afet Önleme ve Kontrol Dairesinden yapılan açıklamada, tayfunun yol açtığı heyelan ve seller nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 262'ye çıktığı bildirildi.

Tayfunların neden olduğu afetlerde 820'den fazla kişinin yaralandığı ve 83 kişinin kaybolduğu belirtilen açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Lao Cai eyaletine bağlı Nu köyünde meydana gelen sel sonrası köydeki bütün evlerin sular altında kaldığı, kurtarma ekiplerinin kayıp köy halkını aramayı sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ülke genelinde yaklaşık 137 bin evin hasar gördüğü, 130 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği ve tayfunun etkisini gösterdiği kentlerdeki altyapının ciddi zarar gördüğü aktarıldı.


İstanbul'da MİT operasyonu: Kilise saldırısının planlayıcısı yakalandı

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak 2024'teki saldırının planlayıcılarından olan ve saldırıda kullanılan silahı temin eden IŞİD  üyesi Viskhan Soltamatiov, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) istihbarat çalışmaları sonucu yakalandı.

MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ortak operasyonunda  Afganistan'daki IŞİD  yapılanması olan Horasan Vilayeti'ne bağlı olarak Türkiye'ye yönelik faaliyet gösterdiği belirlenen, Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırının planlayıcıları arasında yer alan ve saldırıda kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatiov İstanbul'da gözaltına alındı. .


İran uzaya araştırma uydusu fırlattı

İran, "Çemran-1" adlı araştırma uydusunu uzaya fırlatarak 550 kilometre mesafedeki yörüngeye başarılı şekilde yerleştirdiğini duyurdu. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, "Çemran-1" adlı yerli üretim araştırma uydusu Kaim-100 uydu taşıyıcı roketi tarafından fırlatıldı. Yaklaşık 60 kilogram ağırlığındaki araştırma uydusu 550 kilometre mesafeye başarılı şekilde yerleştirildi.

Devrim Muhafızları Ordusuna ait Kaim-100 adlı katı yakıtlı uydu taşıyıcı roketinin, Kasım 2022’de yörünge altı test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği bildirilmişti. ABD ve Batılı müttefikleri, İran’ın balistik füze faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu, İran’ın "Orta Doğu ve Avrupa’yı tehdit eden kıtalar arası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizlediğini" iddia ediyor. Tahran ise geliştirilen füzelerin konvansiyonel olduğunu ve nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı BMGK kararına uygun olduğunu savunuyor. İran, ocakta da "Sureyya" adlı uzaktan algılama uydusunu fırlatarak, 750 kilometre mesafedeki yörüngeye başarılı şekilde yerleştirdiğini duyurmuştu.


Narin Güran cinayeti soruşturmasında tutuklu sayısı 11’e yükseldi

Diyarbakır’da öldürülen Narin Güran cinayeti soruşturması kapsamında 8 Eylül günü gözaltına alınan Narin cinayetinde tutuklu amca Salim Güran’ın işçisi R.A, çıkarıldığı hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. R.A.’nın serbest bırakılmasına ilişkin yapılan itiraz sonucu ikinci kez gözaltına alındı. Jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen 15 yaşındaki R.A, çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde ''Suçluyu kayırma, suç delillerini yok etme'' suçlamasıyla tutuklandı.

R.A’nın tutuklanmasıyla aralarında Narin’in annesi, ağabeyi, amcalarının bulunduğu tutuklu sayısı 11’e yükseldi.


Tütün ve tütün ürünlerinde ÖTV artışı

Tütün ve tütün ürünlerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yükseldi. Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yer alan bazı mallara uygulanan ÖTV oranlarının belirlenmesine dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tütün içeren sigaralar, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar ile sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler; homojenize veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve esansları, rnfiye ve çiğnemeye mahsus tütün için ÖTV oranı yüzde 53,5 oldu. Vergi maktu tutarı da 4,8058 liradan 7,80 liraya yükseltildi. Karar yürürlüğe girdi.


Netanyahu'nun yolsuzluk davasıyla ilgili soruşturmaları yürüten ekibin başkanı istifa etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili soruşturmaları yürüten ekibin başkanının, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in yaptığı yeni atamaların ardından polislik görevinden istifa ettiği bildirildi.

Kanal 12 televizyonunun haberinde, İsrail Polisi Başkomiseri Koresh Barnor'un, Ben-Gvir'in yeni atamalarının ardından emekli olma kararı alarak görevinden istifa ettiği belirtildi.

Haberde, Barnor'un, Netanyahu'nun yolsuzlukla suçlandığı "1000 ve 2000 numaralı" davalarda soruşturma ekibinin başında yer aldığı aktarıldı.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, Ben-Gvir'in, fanatik Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskınlarından sorumlu Tuğgeneral Amir Arzani’yi, Kudüs Emniyet Müdürü olarak atadığı bildirilmişti.

Açıklamada, Tuğgeneral Arzani'nin tümgeneral rütbesine yükseltileceği aktarılmıştı.

İsrail’in Haaretz gazetesinin haberinde ise Arzani'nin tümgeneral rütbesine terfi ettirilerek Kudüs Emniyet Müdürü olarak atandığı. Bakan Ben-Gvir’in güvenlik sekreterinin de Batı Şeria'nın polis şefi olarak atandığı ifade edilmişti.


BM: Rusya ile Ukrayna arasındaki nükleer savaş söylemleri endişe verici

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ile Rusya arasında tekrar gündeme gelen nükleer savaş söylemine karşı çıkarak, bunun endişe verici olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, Rusya'nın barışa zorlanması için Batı ülkelerinin ürettiği uzun menzilli silahların kullanılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söylemesi üzerine başlayan nükleer silah söylemi hakkında Dujarric, "Nükleer silahlar konusunda artan söylemin endişe verici olduğunu düşünüyorum." dedi.

Dujarric, bu söylemin, "Ukrayna-Rusya çatışması"nın uluslararası hukuk ve BM tüzüğü çerçevesinde görülmek istendiği şekilde ilerlemediğinin başka bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.

Ukrayna-Rusya savaşı dışında bile dünyanın tehlikeli bir dönemden geçtiğine dair çok fazla işaret olduğunu belirten Dujarric, ülkelerin silahsızlanma ve nükleer silahların kullanılmasının sınırlanmasına yönelik taahhütlerinin artması gerektiğini vurguladı.

Dujarric, "Genel Sekreter, her zaman kamuoyuna açık veya özel bir şekilde herhangi bir yanlış hesaplamanın veya tırmanışın bir çatışmayı daha da ölümcül hale getirebileceği endişesini her zaman dile getirdi. Tehdit edici bu dilin kullanımının yanlış hesaplama riskini artırdığını düşünüyorum ve nükleer silahlar söz konusu olduğunda, yanlış hesaplama göze alamayacağımız bir şeydir." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 20. Yalta Avrupa Stratejisi Toplantısı'nın açılış konuşmasında, Rusya ile devam eden savaşın sona ermesi ve Rusya'yı barışa zorlaması için Batı ülkelerinin ürettiği uzun menzilli silahların kullanılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söylemişti. Söz konusu silahların Rusya'daki askeri hedeflerine yönelik kullanılmasının şimdilik yasak olduğunu hatırlatan Zelenskiy'nin açıklamasına karşı Rus yetkililer de NATO'nun "nükleer bir güç ile savaşa" girmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU