Macron'un Telegram'ın kurucusu Durov'la gizli pazarlığı ortaya çıktı

"Pavel Durov'un telefonu hacklendi"

Forbes'a göre Pavel Durov'un kişisel serveti 15,5 milyar dolar civarında (Reuters)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un 6 yıl önce görüştüğünü yazıyor. 

WSJ, daha önce basına yansımayan bu görüşmede Macron'un, Durov'a Telegram'ın ana ofisini Paris'e taşımasını teklif ettiğini öne sürüyor.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Fransız yetkililere dayandırılan haberde, 2018'deki görüşmede Rus girişimcinin teklifi reddettiği belirtiliyor. 

Ayrıca Macron'un Durov'a Fransız vatandaşlığı vermeyi değerlendirdiği de savunuluyor. Fransız yetkililer, bu talebin Durov'dan geldiğini iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan WSJ, 39 yaşındaki girişimcinin cep telefonunun, bu buluşmadan bir yıl önce 2017'de Fransız istihbaratı tarafından hacklendiğini de ileri sürüyor. Fransız ajanların, Mor Müzik (Purple Music) adlı operasyonu Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) işbirliği içinde düzenlediği savunuluyor.

Fransız güvenlik yetkililerinin, IŞİD'in militan devşirme ve saldırı planlama faaliyetlerini takip etmek için Telegramı'ı mercek altına aldığı ileri sürülüyor. 

Haberde, "çeşitli hükümetlerin Durov'u, demokrasi yanlısı göstericiler ve muhalif aktivistlerden İslamcı militanlara, uyuşturucu kaçakçılarından siber suçlulara kadar Telegram'ı kullanan gruplar nedeniyle hedef aldığı" yazıyor. 

Durov'a yakın bir kaynak, şirketin gönderilen mahkeme celplerini ve kararlarını yıllardır göz ardı ettiğini öne sürüyor.

Telegram'dan yapılan açıklamadaysa platformun, çevrimiçi uygulamalarda yasadışı içeriğin yayılmasını önlemeyi hedefleyen Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyduğu bildiriliyor. 

Fransa ve BAE, 2021'de Durov'a vatandaşlık vermişti. BAE, aynı yıl Telegram'a 75 milyon dolarlık yatırım yapmıştı, firmanın ana ofisi de burada yer alıyor. Durov'un Rusya, Fransa ve BAE'ye ek olarak Karayipler'deki St. Kitts and Nevis'ten vatandaşlığı da var. 

Bir dönem Fransız istihbarat teşkilatı İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nde çalışan bir yetkili, Durov'a yönelik operasyona dair yorum yapmayı reddetti.

WSJ, BAE yetkililerinin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasının ardından BAE, davayı yakından takip ettiğini ve Rus girişimciye konsolosluk hizmeti sağlanması için Fransa'ya talepte bulunduğunu bildirmişti.
 


Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu Durov, Azerbaycan'dan özel jetle gittiği Fransa'daki Bourget Havalimanı'nda 25 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı.

Fransız polisi, Rusya'nın popüler sosyal medya sitesi VK'nın da kurucusu olan Durov'un finansal ve siber suçlar nedeniyle gözaltına alındığını bildirmişti. 

Rusya, bunun siyasi amaçlarla yapıldığını savunarak Durov'un gözaltına alınmasına tepki gösterirken, Macron iddiaları reddetmişti.

WSJ, Kremlin'in Telegram ve VK'yı kapatmaya çalıştığını ve Durov'un Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova'yla ters düşerek ülkeyi terk ettiğini de anımsatıyor. 

New York Merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden Thomas Graham, Rusya'nın tepkisini "ironik" diye niteleyerek, "Kremlin Telegram'la uzlaşmış gibi görünüyor" diyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU