Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu elinden ameliyat oldu

İYİ Parti Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu'nun elindeki tendon sıkışması nedeniyle ameliyat olduğu bildirildi.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, Dervişoğlu'nun elindeki tendon sıkışması nedeniyle dün Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir operasyon geçirdiği belirtildi.

Başarılı geçen operasyon sonrasında Dervişoğlu'nun bugün genel merkezdeki çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.

Dervişoğlu'nun 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamındaki programlarda yer alacağı, aynı günün akşamı da belediye festivaline katılmak üzere Mersin'e gideceği ifade edildi.


Ferdi Kadıoğlu 30 milyon euro bonservis bedeliyle Brighton'a transfer oldu

Fenerbahçe, milli futbolcu Ferdi Kadıoğlu'nun İngiltere Premier Lig ekiplerinden Brighton'a 30 milyon euro bonservis ücretiyle transfer olduğunu duyurdu.

Fenerbahçe Futbol AŞ'den Borsa İstanbul'a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) da yer alan açıklamada, şu ifadeler kullandı:

"Profesyonel Futbolcumuz Ferdi Erenay Kadıoğlu'nun İngiliz Kulübü The Brighton and Hove Albion FC'ye, oyuncunun tarafımızla olan sözleşmesinin 30.000.000 euro bedelle feshi karşılığında transferi konusunda taraflarca anlaşma sağlanmıştır. FIFA talimatları gereği doğacak olan dayanışma katkı bedelleri The Brighton and Hove Albion FC tarafından ödenecektir."

Sarı-lacivertli kulüp açıklamasında, transfer bedeline ilaveten futbolcunun performansına bağlı olarak Brighton tarafından azami 5 milyon euro bonus bedeli ödeneceğini, futbolcunun ilerleyen dönemde başka bir kulübe transferi durumunda ise Brighton'ın elde edeceği transfer bedelinden yüzde 10'luk payı Fenerbahçe'ye ödeyeceğini de belirtti.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, Gezi Parkı davası hükümlülerini ziyaret etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Gezi Parkı davası hükümlüleri Osman Kavala, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ı cezaevinde ziyaret etti.

Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu çıkışında ziyarete ilişkin gazetecilere açıklama yapan Gökçen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının Türkiye'nin hem ulusal hem uluslararası düzeyde bağlı olduğu sözleşmeler konusunda ne düşündüğünü açıkça göstereceğini söyledi.

Gökçen, ziyaretinden dolayı Can Atalay'ın teşekkür ettiğini ifade etti. Tayfun Kahraman'ın kızı Vera'nın okula başladığını ve onun babasız büyümesini istemediklerini dile getiren Gökçen, ailenin bir arada olması için Kahraman'ın serbest bırakılmasını istedi.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davanın hükümlüsü Osman Kavala'nın ise haksızlığa uğradığını savunan Gökçen, dava iddianamesindeki fiillerin suç teşkil etmediğini ileri sürdü.

Gökçen'e CHP Meclis Üyesi Berker Esen, CHP Silivri İlçe Başkanı İbrahim Kömür ve Silivri İlçe Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim eşlik etti.


Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğü, 1 Eylül'de faaliyete başlıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kapatılan İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının görev ve yetkilerinin, 1 Eylül itibarıyla faaliyete başlayacak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğünce yürütüleceğini bildirdi.

GİB'in internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1 Eylül itibarıyla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatıldı.

Mülga Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının görev ve yetkileri, yeni kurulan ve 1 Eylül itibarıyla faaliyete başlayacak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğünce yürütülecek.

Bu kapsamdaki dönüşüme ilişkin işlemler nedeniyle Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı 29 Ağustos saat 23.59'da işlemlere kapatılacak, 1 Eylül itibarıyla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğü olarak faaliyetine başlayacak.

Diğer taraftan, söz konusu çalışma nedeniyle Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı ile aynı sistem altyapısında bulunan Adalar, Buldan, Çal, Eğirdir, Hayrabolu, Muratlı, Niksar, Sarayköy, Şile, Taşköprü, Tavas, Tosya, Yalvaç, Yeditepe ve Zile vergi dairesi müdürlüklerinde sunulan hizmetlerde de ara ara kesintiler yaşanabilecek. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bahse konu vergi dairelerinde işlem yapılmasına başlanabilecek.


Esenyurt'ta halı saha maçında terör propagandası yaptığı gerekçesiyle 3 zanlı tutuklandı

Esenyurt'ta, DEM Parti İstanbul Gençlik Meclisince organize edilen halı saha turnuvasında terör örgütü PKK/KCK propagandası yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan 6 şüpheliden 3'ü tutuklandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı İstihbarat ve Terörle Mücadele şube müdürlükleri ekipleri, Esenyurt'ta 18 Ağustos'ta DEM Parti İstanbul Gençlik Meclisi tarafından "Gülistan Doku Futbol Turnuvası" organizasyonunda halı sahada terör örgütü PKK/KCK propagandası yapılmasına ilişkin 22 Ağustos'ta Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında harekete geçti.

Ekiplerin İstanbul'un 4 ilçesindeki 8 ayrı adrese düzenlediği operasyonda DEM Parti Esenyurt İlçe Teşkilatı yöneticilerinden R.Y. ve A.A'nın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli yakalandı.

Şüphelilerden biri polisteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı, 5'i adliyeye sevk edildi.

Cumhuriyet savcılığındaki sorguları sonrası hakimliğe çıkartılan zanlılardan A.A, O.T. ve Y.O. tutuklandı.

Haklarında yurt dışına çıkış yasağı getirilen R.Y. ve A.A'ya ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


İsrail ordusu, Gazze'deki esirlerden birinin daha sağ kurtarıldığını duyurdu

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki esirlerden birinin bugün erken saatlerde sağ olarak kurtarıldığını açıkladı.

Ordu yaptığı açıklamada kurtarılan esirin 52 yaşındaki Kaid Farhan el-Kadi olduğunu bildirdi.

Sağlık durumunun iyi olduğu ve kontroller için hastaneye kaldırıldığı belirtilen Kadi'nin güneydeki Rahat şehrinin yakınlarındaki Bedevi topluluğundan olduğu aktarıldı.

İsrail'deki Kanal 14'ün haberine göre, Gazze'de canlı olarak bulunan Bedevi esire "şans eseri" ulaşıldı ve esirin yanında herhangi bir koruma yoktu.

Gazze'de halen 110 kadar İsrailli esirin olduğu tahmin ediliyor.


Tunus mahkemesi muhalif liderin cumhurbaşkanlığı adaylığını onayladı

Tunus'ta mahkeme Çalışma ve Başarı Partisi Genel Başkanı Abdullatif el-Mekki'nin 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde adaylığının önünde herhangi bir engel olmadığına hükmetti.

Tunus İdari Mahkemesi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylık şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle cumhurbaşkanı seçimi için adaylığı kabul edilmeyen Çalışma ve Başarı Partisi Genel Başkanı Mekki'nin yaptığı itirazı kabul etti.

Çalışma ve Başarı Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmed en-Nefati AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunus İdari Mahkeme'sinin, Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun Mekki’nin adaylığını reddetmesinin ardından yaptıkları itirazı haklı bulduğunu ve bunun Mekki'nin cumhurbaşkanlığı yarışına geri dönmesi anlamına geldiğini söyledi.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı için 17 adaydan 3'ünün başvurusunun kabul edildiğini belirterek 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Mağzavi ve Ayaşi Zamal'ın yarışacağını duyurmuştu.


YRP'li Suat Kılıç'tan Tuncay Özkan'a tepki: Ayıplıyoruz

 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ifadelerini tasvip etmediklerini belirterek, "Apaçık bir hakarettir, mahiyeti de bellidir. Sayın Cumhurbaşkanı'na yönelik olarak yapılan bu hakareti kınıyoruz, ayıplıyoruz." dedi.

Yeniden Refah Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Osman Osmanağaoğlu'nun parti genel sekreterliğine getirildiğini bildiren Kılıç, partisinin resmi üye sayısının 550 bini aştığını belirtti. İlk etapta hedeflerinin 600 bin, akabinde 1 milyon üye sayısına ulaşmak olduğunu ifade eden Kılıç, nihai hedeflerinin ise CHP'nin üye sayısı olan 1 milyon 600 binin üzerine çıkmak olduğunu açıkladı. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını dile getiren Kılıç, hükümetin acil olarak ekonomik problemleri çözmesi gerektiğini söyledi. Yerel seçimlerde halkın Türkiye genelinde 63 belediyeyi Yeniden Refah Partili adaylara teslim ettiğini anımsatan Kılıç, halihazırda 50 aktif belediye başkanlarının görevinin başında olduğunu ifade etti.

Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ifadelerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

Devletimizin başında bulunanlara destek olsak da olmasak da icraatlarını benimsesek de benimsemesek de saygı duymak zorundayız. Geçmiş hükümet ve devlet başkanlarına da bugün görev yapan hükümet ve devlet başkanlarına da saygı duymak, değer vermek aklı başında olan bir siyasetçinin öncelikli görevidir. CHP Milletvekili tarafından Sayın Cumhurbaşkanı'mıza yapılan hakareti kesinlikle tasvip etmiyoruz. Apaçık bir hakarettir, mahiyeti de bellidir. Sayın Cumhurbaşkanı'na yönelik olarak yapılan bu hakareti kınıyoruz, ayıplıyoruz.


Sendikalaşan işçileri işten çıkaran Polonez firmasına, bakanlıktan 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul'da faaliyet gösteren Polonez fabrikasında sendikal örgütlenme çalışmalarına katıldıkları gerekçesiyle 145 işçiyi işten çıkaran işveren hakkında 2 milyon 9 bin 560 lira ceza kesildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlığa bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının, İstanbul Çatalca'da faaliyet gösteren firmada, bir sendikanın örgütlenme çalışmalarında yer almaları nedeniyle işten çıkarılan 13 işçi ile bu işçilerin işten çıkarılmasına karşı oldukları için eylem yapan 132 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin teftiş raporunu hazırladığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Yapılan tespitler sonucu, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdini sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan toplam 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası uygulanması istenmiştir. İşverenin, Türkiye İş Kurumuna bildirmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 lira idari para cezası vermesi istenmiştir. Ayrıca, sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle, iş yerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Emeğin, sendikal örgütlenmenin, çalışanların hak ve özgürlüklerinin korunması için bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam ediyoruz.


Kremlin Sözcüsü Peskov: Fransa, Durov’a yönelik suçlamaları kanıtlamalı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransa’da gözaltına alınan Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov’a ciddi suçlamalar yönetildiğini belirterek, "Bu yüzden ciddi kanıtlar sunulması gerekiyor. Aksi takdirde bu iletişim özgürlüğünün kısıtlanması ve büyük bir şirketin başkanının doğrudan tehdit edilmesi anlamına gelecek." dedi. Durov’un Rus vatandaşlığına sahip olduğunu hatırlatan Peskov, "Kendisine gerekli tüm desteği sağlamaya hazırız, ancak burada durum (Durov'un) aynı zamanda bir Fransız vatandaşı olması nedeniyle de karmaşıklaşıyor." diye konuştu.

Peskov, Fransa’nın Durov’a yönelik yönelttiği suçlamaları değerlendirerek, şöyle konuştu:

Suçlamalar oldukça ciddi. Bu yüzden ciddi kanıtlar sunulması gerekiyor. Aksi takdirde bu iletişim özgürlüğünün kısıtlanması ve büyük bir şirketin başkanının doğrudan tehdit edilmesi anlamına gelecek. Yani bu durum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu mesele hakkında konuşurken dün reddettiği politikanın aynısı olacak.

Macron, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Durov'un Telegram ile ilgili adli soruşturmanın bir parçası olarak gözaltına alındığını, bunun "hiçbir şekilde siyasi bir karar olmadığını" savunmuştu.


Eşi boşanmak isteyince 4 çocuğundan 3'ünü öldürdü, intihara teşebbüs etti

İzmir'de 4 çocuğundan 3'ünü silahla öldürüp birini yaralayan baba intihar girişiminde bulundu. Bornova ilçesi Altındağ Mahallesi'nde yaşayan 45 yaşındaki Vesim Ş, Çınar mevkisine yakın araziye getirdiği 4 çocuğuna tabancayla ateş etti. Baba, aynı silahla yaşamına son vermek istedi. İhbar üzerine belirtilen bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri çocuklardan Ceylin (2), Cemre (4) ve Nira Ş'nin (14) olay yerinde yaşamını yitirdiğini belirledi. Yaralanan Hira Nur (11) ile baba ambulansla hastaneye kaldırıldı. Cumhuriyet savcısının yaptığı incelemenin ardından cenazeler, vatandaşlar tarafından bulunduğu noktadan yaklaşık 1,5 kilometre taşınarak cenaze aracına konuldu ve İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. İnşaat işlerinde çalıştığı öğrenilen Vesim Ş'nin eşiyle boşanma aşamasında olduğu öğrenildi.


Zuckerberg, koronavirüs içeriklerini sansürlemesi için Biden yönetiminin Meta'ya baskı yaptığını söyledi

Facebook'un sahibi Meta Platforms'un CEO'su Mark Zuckerberg, Biden yönetiminin üst düzeydeki yetkililerinin salgın sırasında koronavirüsle ilgili içerikleri sansürlemesi için Meta'ya baskı yaptığını ve tekrar böyle bir şeyin yaşanması durumunda buna karşı çıkacağını söyledi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Zuckerberg, ABD Temsilciler Meclisi yargı komitesine dün yazdığı mektupta bu baskı hakkında daha önce konuşmadığı için ve belirli içerikleri kaldırmaya dair yaptığı bazı kararlardan dolayı pişman olduğunu söyledi.

Zuckerberg, Yargı Komitesi'nin Facebook sayfasında paylaştığı mektupta, "Beyaz Saray yetkilileri de dâhil, Biden hükûmetinin üst düzeydeki yetkilileri 2021'de, mizah ve hiciv de dâhil olmak üzere, belirli koronavirüs içeriklerini sansürlememiz için takımlarımıza aylarca tekrar tekrar baskı yaptı ve hemfikir olmadığımızda takımlarımızdan çok şikayet ettiler" diye yazdı.

"Hükûmet baskısı yanlıştı ve bunun hakkında daha fazla ses çıkartmadığımız için pişmanım" diye yazan Zuckerberg, "Ayrıca edindiğimiz tecrübe ve yeni bilgiyle bugün vermeyeceğimiz kararlar verdiğimizi düşünüyorum" diye ekledi. Beyaz Saray ve Meta konuya ilişkin soruları henüz yanıtlamadılar.


Kiev: Rusya Ukrayna'ya üst üste ikinci günde de füzeler ve İHA'larla saldırdı

Ukrayna ordusu erken saatlerde yaptığı açıklamada, Rusya'nın dün düzenlediği ve savaşın en büyük hava saldırısı olarak nitelenen saldırıdan bir gün sonra füzeler ve insansız hava araçları (İHA) ile Ukrayna'nın birçok bölgesini hedef alan ve en az dört kişinin ölümüne neden olan saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Bölgedeki yetkililer, Ukrayna'nın orta kesimindeki Kryvyi Rih kentinde bir otelin "yerle bir edilmesi" sonucu iki kişinin öldüğünü açıklarken Kryvyi Rih'in doğusundaki Zaporizhzhia kentine düzenlenen İHA saldırısında da iki kişi öldü.

Bölgedeki askeri yönetimin Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Kiev'in hava savunma sistemlerinin başkenti hedef alan füze ve İHA'ları püskürtmek üzere gece boyunca birkaç kez konuşlandırıldığı ifade edildi. Reuters görgü tanıkları da Kiev'de gece boyunca en az üç patlama sesi duyulduğunu bildirdiler.


BAE: Telegram'ın kurucusu vatandaşımız Durov'un davasını takip ediyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa'da göz altına alınan mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un davasının takipçisi olduklarını duyurdu. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransız makamlarının Paris Havalimanı'nda gözaltına aldığı Telegram kurucusu BAE vatandaşı Pavel Durov'un davasını yakından takip ediyor." ifadeleri kullanıldı. Durov'a tüm konsolosluk hizmetlerini acil olarak sunma yönünde Fransız hükümetine talep ilettikleri aktarılan açıklamada, BAE vatandaşlarının çıkarlarını korumanın öncelikli işlerinden olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, Durov'un gözaltı nedenine ilişkin bilgi verilmedi.

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlere göre Durov, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için 24 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı. Paris'te havalimanında gözaltına alınan Durov, çok sayıda tartışmaya da yol açmıştı.


"Narkoçelik-35" operasyonlarında 336 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu satıcılarına yönelik 49 ilde düzenlenen "Narkoçelik-35" operasyonlarında 336 şüphelinin yakalandığını, 2 ton 428 kilogram uyuşturucu ve 888 bin 923 uyuşturucu hap ele geçirildiğini bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, zehir tacirlerinin yerel suç örgütlerine ve uyuşturucu imalatı yapanlara yönelik Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da arasında olduğu 49 ilde operasyonlar düzenlendiğini belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesindeki operasyonlara 832 ekip, 2 bin 81 personel, 10 hava aracı ve 39 narkotik dedektör köpeğinin katıldığı bilgisini veren Yerlikaya, 336 şüphelinin yakalandığını, 2 ton 428 kilogram uyuşturucu ile 888 bin 923 uyuşturucu hapın ele geçirildiğini kaydetti.


Suudi Arabistan ve BAE'den, İsrailli Bakanın Mescid-i Aksa'ya sinagog inşa etme çağrısına tepki

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'da sinagog inşa etme çağrısını kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ben-Gvir'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da Yahudiler için bir sinagog inşa etme yönünde sarf ettiği sözlerine tepki gösterildi. İsrail'in Mecsid-i Aksa'yla ilgili tahrik edici radikal çağrıları reddettikleri vurgulanan açıklamada, Aksa'nın tarihi ve kanuni statükosuna saygı gösterilmesi gerektiğine işaret edildi. Filistin halkının maruz kaldığı insani felaketin son bulması için uluslararası topluma sorumlulukları gereği harekete geçmesi çağrısı yapılan açıklamada, uluslararası hukuk ve kararları ihlal eden İsrailli yetkililerden de hesap sorulması için ciddi mekanizmaların kurulması talebinde bulunuldu. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir'in Aksa'yla ilgili sözleri şiddetle kınandı. Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki statükosuna dokunulmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Mescid-i Aksa'nın korunması ve kışkırtıcı ihlallerin son bulması çağrısında bulunuldu.


Kolombiya'da yakıt tedariki sorunu nedeniyle 69 uçuş iptal edildi

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da, yakıt tedarikindeki sorun nedeniyle 69 uçuşun iptal edildiği belirtildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, yakıt tedariki sorunu nedeniyle bazı hava yolu şirketleri planlanan uçuşlarda iptal kararı aldı.

Hava yolu şirketi Avianca, yakıt krizini gerekçe göstererek, 4'ü uluslararası olmak üzere 69 uçuşun iptal edildiğini duyurdu.

Sorunun çözülmemesi durumunda Avianca'nın yarın 108 uçuşunu daha iptal edebileceği belirtildi.


İspanya'nın Sevilya kentinde son bir ayda Batı Nil virüsünden ölenlerin sayısı 5'e yükseldi

İspanya'nın güneyindeki Sevilya kentinde, son bir ay içinde Batı Nil virüsünden ölenlerin sayısı 5'e yükseldi.

Endülüs özerk yönetimi Sağlık Bakanlığınca basına verilen bilgilerde, Sevilya'nın Coria del Rio kasabasında iki kişinin daha Batı Nil virüsünden öldüğünün tespit edildiği, bölgede son bir ayda bu virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 5'e çıktığı bildirildi.

Bakanlık, Sevilya'nın Dos Hermanas, Los Palacios, Villafranca, Coria del Rio, Gerena ve Carmona kasabalarında şimdiye kadar 10 kişide Batı Nil virüsünün tespit edildiğini kaydedip, bunlardan 5'inin öldüğü, 3'ünün taburcu edildiği, 2'sinin de tedavisinin sürdüğü bilgisini paylaştı.

Ölen kişilerin 4'ünün 71 ile 87 yaşları arasında olduğu ifade edildi.

Endülüs özerk yönetimi, 2024 yılı boyunca Batı Nil virüsü teşhisi konulanların sayısının 40'u bulduğunu duyurdu.

Özellikle sivrisinek ısırmasından bulaşan virüse karşı Sevilya'dan geçen en büyük nehir olan Guadalquivir çevresinde kontrollerini sıklaştıran Endülüs özerk yönetimi, bölge halkına sivrisinekleri kovucu tedbirler alması tavsiyesinde bulunuyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU