HDK’den açıklama: Sudan'ı böldürmeyeceğiz

Cenevre'deki HDK delegasyonunun başkanı müzakerelerin başarısızlığa uğraması halinde ortaya çıkabilecek seçenekleri anlattı

Batı Darfur eyaletinin başkenti el-Cuneyne yıllardır bölgenin savaştan en çok etkilenen şehri (AFP)

Cenevre müzakerelerine katılan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) heyetinin başkanı Tuğgeneral Ömer Hamdan, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin cuma günü sona eren müzakereler sırasında etkin bir izleme mekanizmasıyla Sudan'da çatışmaların durdurulması anlaşmasına varmayı umduğunu, ancak ordu heyetinin yokluğunun bu fırsatın kaçmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Uluslararası toplumu ordu liderlerine baskı yapmaya çağıran Hamdan, müzakerelerin başarısız olması halinde sahada askeri çözüm seçeneğinin masada olacağı uyarısında bulundu.

Hamdan tek Sudan ilkesine bağlı kalarak, “HDK bölünmeye izin vermeyecek ve 38 yıllık bir savaşın ardından ayrılan Güney Sudan senaryosunu tekrarlamayacak” dedi. İşlerin karışması halinde paralel bir hükümet kurulmasını da göz ardı etmeyen Hamdan, ‘bunun yüksek komuta kademesinin takdirine bırakıldığını’ belirtti.

Cidde müzakerelerindeki HDK heyetine de liderlik eden Hamdan, “Sudan ordusu kontrolden çıktı ve artık karar sonuna kadar savaş isteyen İslamcı hareketin elinde” ifadesini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU