Çekya Devlet Başkanı Pavel: Kuzey Akım meşru hedef

"Terörist gibi konuşuyor"

WSJ'nin haberinde, sabotaj operasyonu için 300 bin dolar harcandığı iddia edilmişti (AP)

Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, Kuzey Akım boru hatlarının Ukrayna için "meşru bir hedef" olduğunu savundu.

Pavel, podcast programı PoliTalk'a verdiği söyleşide, herhangi bir savaş durumunda stratejik boru hatlarının hedef alınabileceğini öne sürdü. 

Eylül 2022'de Kuzey Akım hatlarına düzenlenen saldırının ardında Kiev yönetiminin olduğuna dair net bilgisi bulunmadığını vurgulayan Çekya lideri, şöyle devam etti:

Eğer saldırı Avrupa'ya doğalgaz ve petrol sevkiyatını keserek Rusya'ya para akışını durdurmayı amaçlıyorsa, o zaman bu hat meşru bir hedef haline gelir.

Pavel'in açıklamalarına Kremlin'den yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, dün Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Pavel'in "tıpkı bir terörist gibi konuştuğunu" belirterek açıklamaya tepki gösterdi.

Kuzey Akım boru hatlarına düzenlenen saldırılar, Rusya'yla Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan stratejik hatta büyük hasara yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın (WSJ) 14 Ağustos'taki haberinde, sabotajın ardında Kiev'in olduğu iddia edilmişti. 

Kimlikleri gizli tutulan 4 Ukraynalı yetkiliye dayandırılan haberde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin önce sabotaj planını onayladığı ancak CIA'den tepki alması sonucunda kararı geri çektiği savunulmuştu. Buna rağmen dönemin Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin operasyona devam ettiği ileri sürülmüştü. 

Kiev yönetimi iddiaları yalanlarken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, asıl emrin ABD'den geldiğini savunarak olaydan Washington'ı da sorumlu tutmuştu. 

Almanya ise kendi yürüttüğü soruşturmada bir Ukraynalı hakkında 14 Ağustos'ta tutuklama emri çıkarmıştı. Sabotajı düzenleyen ekibin parçası olduğu iddia edilen Volodimir Z.'nin Polonya'ya kaçtığı bildirilmişti. Berlin yönetimi Varşova'yla iletişime geçmiş ancak şüphelinin Polonya'yı terk ettiği öne sürülmüştü.
 


Pavel, Çekya merkezli haber sitesi Novinky'e verdiği röportajda, Ukrayna'yı "geçici sınırlar içinde" NATO'ya alma önerisinde de bulunmuştu. Çek lider, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının tüm toprakları üzerinde tam kontrol sahibi olması şartına bağlı tutulamayacağını savunmuştu. 

Kendisi de eski bir NATO Generali olan Pavel, işgal altındaki bir ülkenin askeri ittifaka katılmasına örnek olarak Batı Almanya'yı göstermişti. Batı Almanya, 1955'te birliğe kabul edilmişti.


Independent Türkçe, RT, Politico, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU