Bölgesel gerilimin artma tehlikesi varken Gazze ateşkesi sıkışmış durumda

Bir uçak gemisi bölgeye ulaştı... Lübnan huzursuzluktan korkuyor… Mossad ve Şin Bet şefleri Kahire'de

Bir Filistinli, Tulkerim'de İsrail askeri araçlarının karşısında Filistin bayrağını dalgalandırıyor (Reuters)

Gazze'de bozulan ateşkes anlaşmasının bir sonucu olarak bölgede bölgesel gerginlik ve tehditleri arttı. ABD uçak gemisi Abraham Lincoln ve ona eşlik eden destroyerler Orta Doğu'ya ulaşırken Tahran ve Husiler İsrail'i farklı yanıtlarla tehdit etti.

Çalkantılı Lübnan cephesinde, geçici Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail'in ülkesine yönelik saldırıları sürerken Gazze müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ve Hizbullah'ın başka operasyonlar başlatması halinde, "bölgedeki durumun kontrolden çıkacağı" uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında, başta İsrail'in Philadelphia Ekseni'nde (Mısır'ın Gazze sınırına komşu) varlığını sürdürmesi olmak üzere müzakerelerin önündeki engelleri çözmeye yönelik bir telefon görüşmesi yapılmasına rağmen, Gazze ateşkesinin kaderi belirsizliğini koruyor. Netanyahu pozisyonunu değiştirmeyeceğini vurgularken, ofisi, Mossad ve Shin Bet başkanlarının müzakerelere devam etmek üzere Kahire'ye gideceğini duyurdu.

Bu gelişme, ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Greenfield'in dün BM Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de bir ateşkes anlaşmasının ve rehinelerin serbest bırakılmasının “ufukta” olduğunu söylediği bir zamanda yaşandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU