Güney Kıbrıs’tan KKTC ekonomisini çökertmek için yeni hamle!

Emir Abdurrahman Bulut, Independent Türkçe için kaleme aldı

Fotoğraf: Turizm Bakanlığı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) emlak sektörünün ardından turizm alanında da yeni hamle yaparak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ekonomisini çökertme çabalarına bir yenisini daha ekledi.

Avrupalı tur şirketi ile anlaşan Güney Kıbrıs, ülkeye gelen turistlerin KKTC’ye günübirlik de olsa geçişlerine engel koydu.

GKRY’ye gelen özellikle Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarının KKTC’ye geçişini engelleyemeyen Rum Yönetimi, tur şirketleri ile anlaşarak programlı turların Güney’de başlayarak burada sona ermesini şimdilik sağladı.

Avrupa’nın ünlü ve büyük tur operatörlerinden TUl'nin Kıbrıs Operasyonları Yöneticisi Eva-Maria Scharin'in satış bayilerine gönderdiği mesaj şöyle:

"Bu e-posta ile aynı anda hepinizi Kuzey Kıbrıs'a yapılan TUI Turları ile ilgili önemli bir güncellemeden haberdar etmek istiyorum. TUI, Kıbrıs Hükümeti ile işgal altındaki Kuzey Kıbrıs'a yapılan turların tanıtımını ve satışını durdurma konusunda bir anlaşmaya vardı. Bu, şu anda kuzeye geçiş yaptığımız tüm dillerdeki ve tüm turları kapsıyor. Bu uzun süredir devam eden operasyonu kapatmak için zamana ihtiyacımız olduğundan, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar tüm turları gerçekleştireceğiz." 

TUI gibi bir şirketin tur iptallerinde politik terimler kullanması KKTC tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçen turistlere yönelik uyguladığı engellemelerin uluslararası hukukun seyahat özgürlüğü ve devletlerin egemenlik hakları açısından karmaşık bir durum yarattığını vurgulayarak, bu tür uygulamaların iki halk arasındaki gerilimi artırarak ayrımcılığa yol açtığını ve seyahat özgürlüğü gibi uluslararası hukukta korunması gereken hakları ihlal ettiğini kaydetti.

Geçen hafta bazı Rum gazetelerinde Güney Kıbrıs’ın turizm rakamlarının iç açıcı olmadığı ve bunun KKTC’deki otel ve konaklama avantajları ile ilgisi olduğu ileri sürülmüştü.

Haberlerin hemen ardından harekete geçen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis harekete geçerek özellikle tur ile ülkesine gelen turistlerin Kuzeye geçmelerini engellemek üzere adımlar attı.

Güney Kıbrıs’ın yeni hamlesini kınayan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rumların bu hareketinin Ada’da çözüm ve toplumlararası diyaloğu baltalayacağını açıklayarak, uzun süredir “çözümden” bahseden Güney Kıbrıs’ın bu tip saldırılarının aslında çözümü baltaladığını dile getirdi.

KKTC’deki emlak sektörüne yönelik saldırılar sürüyor

Geçen 6 ay içerisinde KKTC’de emlak alan veya bu alanda yatırım yapan 2’si İsrail vatandaşı 3 kişi gözaltına alınarak GKRY’de Kuzeydeki Rum mallarını yağmaladıkları gerekçesiyle mahkemeye çıkarıldı.

KKTC’de sayılı emlakçılar arasında gösterilen Simon Aykut halen Güney Kıbrıs’ta tutuklu bulunuyor.

KKTC’de emlak alanlar arasında AB ülkelerinden çok Rusya, İsrail ve İran vatandaşlarının bulunması Rumların bu alandaki hamlelerini boşa çıkarsa da son gelişmelerin sektör üzerindeki olumsuz etkileri açıktan görülebiliyor.

KKTC’nin, Rumların bu hamlelerine karşı ülkeye Türkiye dışındaki ülkelerden doğrudan uçuşların başlaması için yeni girişimlerde bulunması ve bir çok yerden Türkiye üzerinden turist gelişini sağlamak için yeni programlar yapması bekleniyor.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU