Göçmenleri konu edinen yapay zeka üretimi şarkı tartışma yarattı

Almanya'da en çok dinlenen 50 şarkı arasında

Josua Waghubinger, şarkının ırkçı olmadığını savunurken, amacının sosyal medyada viral hale gelecek bir parça yapmak olduğunu söylüyor (Unsplash)

Almanya'da yapay zekayla üretilen ve göçmenlere yönelik tartışmalı sözler içeren şarkı, ülkede en fazla dinlenen 50 parça arasına girdi.

"Butterbro" takma adını kullanan Josua Waghubinger, parçayı metin komutlarıyla vokal ve enstrüman sesleri üreten yapay zeka destekli Udio programıyla yaptığını söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknoloji sektöründe çalıştığını ve müzikle hobi olarak uğraştığını ifade eden Waghubinger'in Verknallt in einen Talahon (Bir Talahon'a Aşık) adlı parçası Almanya'da en çok dinlenen 50 şarkı arasına girdi. 

Spotify'da yaklaşık 3,5 milyon kez dinlenen şarkı, platformun Global Viral 50 listesinde üçüncü sıraya kadar yükseldi. 

Ancak şarkının sözleri, göçmenlik karşıtı ifadeler içerdiği gerekçesiyle tartışma konusu oldu. Arapça "Hemen buraya gel" anlamına gelen "Taeal huna" ifadesinden türetilen "Talahon", Alman ve Avusturyalı gençler tarafından göçmenlere yönelik ayrımcı bir ifade olarak kullanılıyor.

Almanya, Avusturya ve İsviçre'de yayımlanan müzik ve kültür dergisi Diffus'un yazarlarından Felicia Aghaye, şarkıya dair şu değerlendirmeyi paylaşıyor: 

Radikal sağcı gruplar, bu ifadeyi toplumda bir öcü yaratmak, İslamofobi ve yabancı düşmanlığını körüklemek için kullanıyor. Butterbro'nun söz konusu ifade etrafındaki sorunları anlamıyor gibi görünmesi de ayrı bir durum. Onun izlediği yol, bir dereceye kadar bu ifadenin ana akım haline gelmesine yardım ve yataklık ediyor.

Muhafazakar Die Welt gazetesinin kültür editörü Marie-Luise Goldmann ise şarkının parodiyle ayrımcılık arasında ince bir çizgide olduğunu savunarak şunları söylüyor:

Talahon, toplumsal cinsiyete yönelik gerici imajını gizlemiyor fakat Butterbro bunu önemsizleştiriyor mu, yüceltiyor mu yoksa buna saldırıyor mu tartışılır.

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, parçanın 1960'lardaki şarkılarda geçen klasik "iyi kız kötü oğlana aşık olur" hikayesinin parodisi olarak kurulduğunu belirtiyor.
 


Haberde, yapay zekanın programladığı kadın şarkıcının, "Louis Vuitton kemer, Gucci çanta ve Air Max spor ayakkabı giyen ve parfüm dükkanı gibi kokan birine aşık olduğunu" anlattığı ifade ediliyor.

Ayrıca şarkıcı, sevgilisi sinirlendiğinde onun "baklava gibi tatlı" olduğunu düşündüğünü de söylüyor. Haberde, bunun Türk kültürüne bir gönderme olduğu da vurgulanıyor. 

Waghubinger ise parçanın maço kültürüne "göz kırpan ama ayrımcılığa düşmeyen" parodi niteliğinde bir şarkı olduğunu savunuyor.

Son dönemde yapay zeka destekli programlar, müzik üretiminde sıkça kullanılıyor. Rapçi Drake, Tupac Shakur'un sesinin yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir versiyonunu Instagram hesabından nisanda paylaşmıştı. Ancak Tupac'ın avukatlarının şikayeti üzerine Drake paylaşımı silmişti.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU