İran tepkisini "Gazze ateşkesinin" kaderine bağlıyor

İsrail saldırısında tüm ailesini kaybeden Filistinli bir kız çocuğu, Han Yunus'taki El Nasır Hastanesi'nde bir yakınının kucağında (Reuters)

İran'ın İsrail'e yapacağı saldırıyı Gazze'deki ateşkesin kaderine bağlaması üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yapacağı ziyareti erteledi.

Reuters'in üst düzey üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin kendi topraklarında öldürülmesi nedeniyle İran'ın İsrail'e vereceği doğrudan yanıtın ertelenmesinin tek yolu, yarın başlaması beklenen görüşmelerde Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması. Bu arada Axios, konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in dün gece bölgeye yapmayı planladığı ziyareti ertelediğini bildirdi.

İran'ın İsrail’e yönelik bir saldırısını önlemeye yönelik uluslararası çabalar yoğunlaşırken, İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Avrupa'nın "küstahça" taleplerini eleştirerek, İran’ın "egemenliğini savunmaya kararlı olduğunu belirterek, Meşru haklarını kullanmak için kimseden izin istemez" dedi.

Diğer yandan, aşırılık yanlısı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya yaptığı baskın Filistinlilerin öfkesi ve yaygın kınamasıyla karşılandı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail işgal yetkilileri ve bazı yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik bariz ve tekrarlanan saldırılarını Krallığın en güçlü ifadelerle kınadığını ifade etti. Bakanlık, özellikle Filistin halkının yaşadığı insani felaket ortamında, bu ihlallerin devam etmesinin doğuracağı sonuçlara karşı Krallığın uyarısını yineledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU