Gönüllüler, ABD-Meksika sınırına göçmenler için hayat kurtarıcı malzemeler bırakıyor

Son 30 yılda sınırda binlerce kişi hayatını kaybetti ve kayboldu

Biden’ın emrinden sonra sınırdan geçişler düştüğü halde sıcaklık kaynaklı göçmen ölümleri sürüyor (AP)

Arizona'daki gönüllüler, bu yıl en az 90 kişinin hayatını kaybettiği ABD-Meksika sınırındaki çöl boyunca su ve başka hayat kurtarıcı malzemeler bırakıyor.

Gönüllülerden biri Luis Osuna "Suyumuz, konserve yiyeceklerimiz ve güneşe karşı şapkalarımız var" dedi. Border Kindness gönüllüsü olan Luis Osuna, eyaletin yerel internet sitesi AZFamily'ye konuştu.  

Burada yaptığımız her şey bir ölümü engellemeye çalışmak için. Çünkü birinin ölümü, o kişinin aile üyeleri, çocukları için çok önemli.

Biden yönetiminin, girişlerin arttığı dönemlerde sığınma başvurularını geçici olarak askıya alma kararnamesinin ardından, geçişler son aylarda azalsa da birçok göçmen bu sene ABD-Meksika sınırını geçerken hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arizona'daki en az 90 can kaybının yanı sıra El Paso sınır bölgesinde de 140 kişinin kalıntıları bulunmuştu, bu sayı 2023 mali yılında bölgedeki toplam sayıdan daha yüksek.

Sınır görevlileri, her sene sıcaklık kaynaklı yaygın ölümleri engellemek amacıyla göçmenler için bırakılan su zulalarını imha ederken görüntülenmişti.

Görünüşte Sınır Devriyesi kurallarına aykırı olan bu uygulamanın, en azından 2023 boyunca sürdüğü bildirilmişti.

İki partinin de desteklediği caydırma stratejileri (sınır duvarları, sığınma taleplerine karşı baskılar ve askeri güvenlik yöntemleriyle göçmenleri karşıya geçmeye çalışmaktan vazgeçirmek), genellikle çaresiz göçmenleri, çölün yüksek sıcaklıklar gibi tehlikeli koşullarla karşılaşabileceği ıssız bölgelerine itiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ndeki bir ABD sınır araştırmacısı olan Ari Sawyer, yeni bir raporda "Can kaybı sayısı şoke edici ama her ölüm bir insanı, bir aileyi, bir topluluğu temsil ediyor" demişti.

ABD hükümeti ölümcül sınır caydırma politikalarına son vermeli ve insan yaşamını koruyan politikaları yürürlüğe sokmalı.

The Independent, ABD hükümetinin en azından 1990'ların ortalarından beri resmi olarak "caydırma yoluyla engelleme" yaklaşımını benimsediğini aktarmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, o dönemden bu yana en az 10 bin kişinin sınırlarda hayatını kaybettiğini bildiriyor fakat ABD-Meksika boyunca uzayan sınırda, net bir araştırma yürütmenin zorluğu nedeniyle gerçek sayı bundan 8 kat daha yüksek olabilir.

Bazı eyaletler, popüler sınır geçiş alanlarına yüzen bariyerler ve dikenli tel kuran Teksas gibi stratejiler izlemişti.

2022'de Uluslararası Göç Örgütü, ABD-Meksika sınırının dünyadaki en tehlikeli kara sınırı rotası olduğunu öne sürmüştü.

Yakın zamanda Harris kampanyası, Harris'in sınır eyaleti savcısı olarak yetkinliğini ve yeni bir sınır güvenliği yasası da dahil Biden'ın göç politikalarına desteğini vurgulayan reklamlar paylaşmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU