Hamas arabuluculardan önceki müzakerelere dayanan bir plan sunmalarını istedi

Hamas arabuluculardan yeni müzakereler başlatmak yerine önceki müzakereler temelinde bir plan sunmalarını istedi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları nedeniyle yükselen dumanlar / Fotoğraf: AFP

Hamas Hareketi tarafından dün yapılan açıklamada, arabuluculardan Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşmasına varılması için yeni müzakereler başlatmak yerine önceki müzakereler temelinde bir plan sunmaları istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın haberine göre arabulucular ABD, Mısır ve Katar, geçtiğimiz hafta İsrail ve Hamas Hareketi’ni Gazze Şeridi'nde ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmak amacıyla 15 Ağustos'ta Kahire’de ya da Doha'da müzakerelerde bulunmak üzere bir araya gelmeye davet etti.

İsrail toplantıya müzakereci göndereceğini açıkladı. Hamas Hareketi, başlangıçta teklifi incelediğini söylediyse de şimdi yeni tur müzakerelere katılmayabileceğini ima ediyor. Hamas Hareketi yaptığı açıklamada, arabulucuları, daha fazla müzakere turu yapılmasına ya da işgalci İsrail’in saldırganlığına kılıf sağlayan ve Filistinlilere karşı soykırım savaşını sürdürmesi için daha fazla zaman veren yeni önerilere gitmek yerine, kendisine daha önce sundukları (ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi/BMGK kararı temelindeki) öneriye dayalı ve 2 Temmuz 2024 tarihinde üzerinde anlaşmaya vardıkları planı uygulamaya ve işgalci İsrail’i bunun için zorlamaya çağırdı.

İsrail, Hamas Hareketi’nin 7 Ekim'de güney bölgesine saldırarak çoğu sivil bin 200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasının ardından Gazze'ye askeri harekât başlattı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında yaklaşık 40 bin Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU