Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, 50 kiloda gümüş madalya kazandı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın boks branşında milli sporcu Buse Naz Çakıroğlu, kadınlar 50 kiloda gümüş madalya kazandı.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Philippe-Chatrier Kortu'nda boks branşının kadınlar 50 kilo final mücadelesi yapıldı.

Tokyo 2020'nin olimpiyat ikincisi milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, Çinli Yu Wu'ya 4-1 yenilerek bu olimpiyatta da gümüş madalya elde etti.

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve diğer ilgililer, müsabakayı salonda izledi.


Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu Başkanlığı'na adaylığını açıkladı

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu Başkanlığı'na adaylığını açıkladı.

Kaboğlu, baronun teras katında düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Barosu avukatlarının tüm Türkiye'nin avukatlarına seslenerek, hak ihlallerine sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Baro mensuplarının hep beraber yola çıktıklarını belirten Kaboğlu, "Hepimizin yolu açık olsun. Beni layık gören, birlikte çalışma önerisinde bulunan sizler, buradaki ve buraya gelemeyen yüzlerce, binlerce avukat arkadaşın yapmış oldukları öneriden onur duyduğumu ve hepimiz, ben değil biz, birlikte çalışmaktan onur duyacağımızı, başaracağımıza olan inancımı sizinle paylaşarak tekrar vurguluyorum." ifadelerini kullandı.

Kaboğlu'na başkan adaylığı konusunda çağrı yapan Değişim İçin Avukatlar Grubu adına konuşan Büşra Çakır ise İstanbul Barosu yönetiminin duyarsız, etkisiz, avukata ve avukatlık mesleğine yabancı halde karşılarında durduğunu söyledi.

Toplantıya çok sayıda avukat katıldı.


İsrailli gazeteciden Filistin mahkumlara tecavüz çağrısı

İsrailli gazeteci Yehuda Schlesinger, Filistinli mahkumlara yaygın tecavüz çağrısında bulundu:

Benim için sorun olan tek şey, tutukluların istismar edilmesinin devletin yasal politikası haline gelmemiş olması. Bunu hak ediyorlar. Bu onlardan almamız gereken büyük bir intikam.

 


Brezilya'da 62 kişiyi taşıyan yolcu uçağı düştü

Brezilya'da 58 yolcu ve 4 mürettebatı taşıyan uçak Sao Paulo kenti yakınlarında bir yerleşim yerine düştü

Reuters haber ajansının aktardığına göre Voepass Hava Yolları’na ait uçak, Parana eyaletine bağlı Cascavel’den Sao Paulo’nun Guarulhos kentine gidiyordu.

Uçağın kazasını doğrulayan Sao Paulo İtfaiyesi, kaza bölgesine ekiplerin sevk edildiğini bildirdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, uçağın ağaçların arasına düştüğü ve bunun ardından dumanların yükseldiği görülüyor.


MHP, TBMM'deki olağanüstü Can Atalay toplantısına katılmayacak

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın,​ MHP'nin, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Can Atalay kararıyla ilgili CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısına katılmayacağını bildirdi.

Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TBMM'nin, Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen kararın görüşülmeye açılması için CHP tarafından 16 Ağustos saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağrıldığını anımsattı.

Bir milli güvenlik sorunu olarak gördükleri Anayasa Mahkemesi kararları hakkında partinin görüşünün daima açık ve net olduğunu ifade eden Yalçın, şunlar kaydetti:

Verilen kararlar Türk hukuk sistemine sürülmüş kara bir leke olarak görülmüştür. Anayasa Mahkemesi yetki alanının dışına çıkarak TBMM'ye ve diğer yüksek yargıya parmak sallamaya devam etmektedir. Bizce teröriste hak ihlali kararı veren bir mahkeme, Türk milletinin mahkemesi olamaz, bunun adına da adalet denilemez. Üstelik Türkiye'nin bunca önemli meselesi varken, gerek Rusya-Ukrayna çatışması ve gerekse İsrail'in hem Filistinlilere hem bölge ülkelerine yönelik alçakça saldırıları sürerken, bu yüzden bütün Orta Doğu ve hatta dünya diken üstündeyken, Can Atalay gibi bir vatan haininin durumuyla Türkiye'nin gündemini işgal etmek, fevkalade abestir ve yanlıştır.

CHP'nin, bir bardak suda fırtına koparmaya çalıştığını belirtilen Yalçın, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

CHP, boş tenekenin çok ses çıkardığı gibi beyhude işlerle uğraşıp kavga çıkarmayı siyaset yöntemi haline getirmiştir. CHP hem TBMM'yi siyasi emellerine vasıta kılmaya cüret etmekte hem de kamuoyunu gürültüye boğarak ülkemize vakit kaybettirmektedir. Ayrıca terörizme gönüllü hizmet veren bir kişi için olağanüstü toplantı daveti, yüce parlamentomuzun mehabetine yakışmamaktadır. MHP olarak, DEM'lenmiş CHP'nin siyasi ayak oyunlarına gelmeyeceğiz. Her ne kadar TBMM Başkanlığı toplantı çağrısına henüz cevap vermemiş olsa da MHP olarak bu maksatlı ve kötü niyetli olağanüstü toplantı çağrısına itibar etmeyeceğiz ve 50 milletvekilimizle birlikte toplantıya katılmayacağız.


Rusya, Ukrayna ordusuyla çatıştığı Kursk’ta tahkimatını artırıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuyla çatışmaların sürdüğü Kursk’a ilave asker ve askeri araç gönderdiğini bildirirken, Wagner paralı savaşçılarının da bölgeye gittiği iddia edildi.

Rusya Savunma Bakanlığının açıklamasında, Kursk bölgesine askeri konvoylarla tahkimat yapıldığı belirtildi.

Konvoylarda askerlerin yanı sıra tankların da bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, ayrıca çok sayıda BM-21 Grad roketatar ve topun da bölgeye sevk edildiği kaydedildi.

Öte yandan, Rus sosyal medyasında ve basınında çıkan haberlerde, Wagner paralı savaşçılarının da Kursk’a gittiği iddia edildi.

Wagner’e yakınlığıyla bilinen “Razgruzka Wagnera” adlı Telegram kanalında yer alan açıklamada, “Güçlerimiz Anavatan'ın yardımına gelmeye ve gelecek ilk çağrıda muharebe düzeninde konuşlanmaya hazırdır. Her zaman olduğu gibi.” ifadelerine yer verildi.


Fransa'da Olimpiyatlarla bağlantılı olarak suça karışan 41 kişi hapse çarptırıldı

Fransa'da düzenlenen 33. Yaz Olimpiyat Oyunları'yla bağlantılı olarak suça karışan 41 kişiye hapis cezası verildiği bildirildi. Fransız BFMTV kanalının Adalet Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre adli makamlarca, 24 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde Olimpiyat Oyunları'yla irtibatlı 181 olayla ilgili işlem yapıldı.Vakaların yüzde 96'sı cezai işleme tabi tutuldu, bu kapsamda 72 kişiye ceza verildi, 41 kişi hapse çarptırıldı, 6 kişinin stadyumlara girişi yasaklandı.

Vakaların yüzde 46'sı trafik kurallarının kasıtlı ihlali veya izinsiz dron uçurma gibi suçları kapsıyor. Bu olaylara Olimpiyat Oyunları'na katılan bazı sporcular da karıştı. Brezilyalı bir turist, olimpiyat madalyasında sahtecilik gerekçesiyle ertelenmiş 10 ay hapis cezasına çarptırıldı


8 parti Meclis’i olağanüstü toplantıya çağrıldı: Gündem Can Atalay

CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, DP, EMEP TİP ve Gelecek Parti, Gezi Davası hükümlüsü Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuna ilişkin Meclis'i 16 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı. Dilekçede imzası bulunmayan İYİ Parti’nin ise 16 Ağustos’ta yapılacak toplantıya katılacağı öğrenildi.

Meclis Başkanlığı!na yapılan başvuruda,  “Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ilkesi gereğince Can Atalay’ın bir an önce söz konusu fiili durumunun ortadan kaldırılması ve yargı krizinin ötesine taşınan ve bir devlet krizine dönüşen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’da yazılı niteliklerini ortadan kaldıran, demokratik devlet yapısını bozan, politik sonuçların yanı sıra ekonomik sonuçlarda doğuracak nitelikte olan bu sürecin TBMM tarafından ele alınarak çözümlenmesi içir olağanüstü toplantı çağrısı yapılmaktadır” denildi.

TBMM Başkanlığı'na verilen dilekçede, 16 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantı yapılması talep edildi.  Meclis Başkanlığı'nın 7 gün içerisinde bu çağrıya ilişkin karar vermesi gerekiyor.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


Microsoft: İranlı gruplar, ABD'deki seçimleri etkilemek için siber faaliyetlerini hızlandırdı

Microsoft Tehdit Analiz Merkezi, ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırılara ilişkin rapor yayınladı. Raporda, İran'ın ABD'deki seçimlere "siber destekli etki operasyonları" düzenlediği belirtildi. İran'ın, ABD'deki seçimleri etkilemeyi amaçlayan siber faaliyetlerini hızlandırdığına vurgu yapılan raporda, bazı İranlı grupların, bazı hükümet yetkililerinin e-posta hesaplarına siber saldırı düzenlediği ifade edildi. Raporda, İran Devrim Muhafızları Ordusu bağlantılı bir grubun, haziranda hassas bilgileri toplamak için "üst düzey bir başkanlık kampanyası yetkilisi"ni hedef aldığı kaydedildi. İranlı başka bir grubun, eski bir başkan adayının bir hesabında oturum açmaya çalıştığı aktarılan raporda, bu grubun başarısız olduğu ve Microsoft'un hedef alınan kişiyi konu hakkında bilgilendirdiği belirtildi. Raporda, İranlı bir grubun, ABD merkezli haber siteleri gibi görünen her iki siyasi gruba yönelik internet siteleri oluşturduğu ve "kutuplaşmayı artırmaya" çalıştığı bilgisine yer verildi.


Darphane: Cumhuriyet altınlarında ve gram altınlarda üretimin durması söz konusu değil

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet altınlarında ve gram altınlarda üretimin durmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Darphane'den yapılan açıklamada, bazı medya organlarında "çeyrek ve gram altınların üretiminin durdurulduğuna yönelik" asılsız haberlerin yer aldığı belirtildi. Cumhuriyet altınlarında ve gram altınlarda herhangi bir üretim durmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Darphane tarafından üretimi yapılmakta olan 22 ayar Cumhuriyet altınlarının (çeyrek, yarım, tam ve benzeri) üretiminde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Piyasada gram altın olarak bilinen basılı altınlar ise 24 ayar olarak asgari 1 gram, azami 100 gram olarak Bakanlık tarafından kuruluş/üretim izni verilen rafinerilerce üretilmeye devam edilecektir. Bu çerçevede kaynağından teyit edilmemiş, manipülatif içerikli hiçbir habere itibar edilmemelidir.


Rusya: Bu gece Ukrayna'ya ait 75 İHA'yı yok ettik

Rusya Savunma Bakanlığı, bu gece Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırı girişiminin engellendiğini ve 75 insansız hava aracının (İHA) yok edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev yönetiminin bu gece Rus topraklarındaki unsurlara saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi.

Saldırının engellendiği kaydedilen açıklamada, "Belgorod bölgesinde 26, Lipetsk bölgesinde 19, Kursk bölgesinde 7, Bryansk bölgesinde 5, Voronej bölgesinde 4, Orlov bölgesinde 1, Kırım ve Karadeniz üzerinde 13 adet İHA Rus hava savunma sistemlerince yok edildi." ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Karadeniz sularında 7 insansız deniz aracı imha edildiği kaydedildi.


"Gürz-5" operasyonlarında 76 sığınak ve barınma alanı imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, PKK’nın yaz aylarında kırsalda eylem yapmak amacıyla mağara ve sığınaklara sakladıkları çeşitli silah, mühimmat ve patlayıcıların yok edilmesine yönelik 12 ilde düzenlenen operasyonlarda 76 mağara, sığınak ve barınma alanı imha edildi.

Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı koordinesinde Jandarma Özel Harekat (JÖH), Jandarma Komando ve Güvenlik Korucularından oluşan 315 tim, 3 bin 996 jandarma personeli ve J-SİHA ile ATAK helikopterlerinin desteğiyle Şırnak, Hakkari, Kars, Siirt, Van, Diyarbakır, Erzincan, Bitlis, Muş, Tokat, Hatay ve Tunceli İl Jandarma komutanlıklarınca gerçekleştirilen operasyonlarda, 102 füze,132 havan ve bombaatar mühimmatı, 191 RPG-7 roketatar mühimmatı ve sevk fişeği, 2 bin 604 fünye, 165 el bombası, 22 el yapımı patlayıcı ve düzeneği, 55 makineli uçaksavar topu mühimmatı, 2 ton 156 kilogram yaşam malzemesi, 8 bin 237 mühimmat ile çok sayıda silah ve patlayıcı ele geçirildi.


Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 163'e çıktı

Nijerya'da hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 163'e yükseldi.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan açıklamada, Lassa ateşi salgınının, başkent Abuja'nın yanı sıra 34 eyalette yayılmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, bu süre zarfında salgın nedeniyle yaşamını yitiren sayısının 163'e ulaştığı kaydedildi.

Nijerya hükümeti, hastalığın tedavisi için 3 ilaç belirlendiğini duyurmuştu.

Her yıl kurak dönemin yaşandığı kasım ve mayıs aylarında artan Lassa ateşi salgınında 2023'te 1227 vaka tespit edilmiş, 219 kişi hayatını kaybetmişti.


Venezuela'da Maduro, X'e erişimi 10 gün engelledi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkanlık seçimi sonuçlarının tartışıldığı ülkede dün sosyal medya platformu X'e erişimi engelleyerek, platform ve platformun sahibi Elon Musk'la arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Maduro, ülkenin telekomünikasyon düzenleyici kurumu Conatel'in sunduğu kararı imzalayarak eski adı Twitter olan X platformuna erişimi 10 gün engelledi ve Musk'ı nefret, iç savaş ve ölüm çığırtkanlığıyla suçladı.

Maduro, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında "X, 10 gün Venezuela'yı terket!" dedi.

Maduro ve Musk, X üzerinden düzenli olarak atışmıştı. Musk, Maduro'yu bir eşeğe benzetirken Maduro, Musk'ı seçim sonrasındaki gösteri ve çekişmenin arkasındaki güç olmakla suçlamıştı.


3 ülke İsrail ve Hamas'ın 15 Ağustos'ta görüşmesi için bastırıyor

ABD, Mısır ve Katar liderleri dün İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest kalmasına yönelik anlaşmayı nihaileştirmek için 15 Ağustos'ta görüşme çağrısında bulundu.

İki taraf arasında bir anlaşmaya arabuluculuk etmeye çalışan üç ülke yaptıkları ortak açıklamada görüşmelerin Doha ya da Katar'da gerçekleşebileceğini belirttiler.

Açıklamada "Çerçeve anlaşma artık masada ve geriye sadece (anlaşmayı) uygulamaya ilişkin ayrıntılar kaldı. Harcayacak daha fazla zaman ve hiçbir tarafın daha fazla gecikme için sunabileceği bir bahane yok. Rehineleri salıverme, ateşkesi başlatma ve bu anlaşmayı uygulama zamanı" denildi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrailli müzakerecilerin görüşmelere katılacağını söylerken Hamas'tan bir açıklama yapılmadı.


Tekfen İnşaat, Suudi Arabistan'da yaklaşık 235 milyon dolar büyüklüğünde ihale kazandı

Tekfen Holding'in bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat, Suudi Arabistan'da yaklaşık 235 milyon dolar proje büyüklüğü olan ihale kazandı.

Tekfen Hold'ng'den dün akşam KAP'a yapılan açıklamada, Tekfen İnşaat'ın Saudi Arabian Mining Company'den (Maaden), Suudi Arabistan'da "Phosphate 3 Phase 1" projesine ait genel yapım işlerini üstlenmek üzere ihaleyi kazandığı bildirimi aldığı belirtildi.

Açıklamada proje bedelinin yaklaşık 235 milyon dolar seviyesinde olduğunun öngörüldüğü ve projenin 24 ayda tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.


Arjantin’de kaçak av operasyonu: Binlerce kemik bulundu

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te çeşitli alanlarda koruma altındaki türleri avlamak için ülkeye gelen yabancı turistlerle faaliyet gösteren bir çeteye yönelik operasyon düzenlendi.

Operasyonda farklı türden 20 binden fazla kemik, kafatası, deri, boynuz gibi puma, geyik, bufalo, antiloplara ait parçaları ele geçirildi. Ele geçirilen ürün, araç ve kemiklerin miktarı 50 milyon doları bulduğu ifade edildi.


Ankara'da yolcu otobüsü köprü ayağına çarptı

Ankara'nın Polatlı ilçesi yakınlarında sabaha karşı Ankara'dan Polatlı'ya seyreden ve sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 04 AAV 951 plakalı yolcu otobüsü, Olukpınar köyü yakınlarında henüz belirlenemeyen nedenle yoldan çıkarak köprü ayaklarına çarptı.

Kazada otobüste bulunan 9 kişi hayatını kaybetti, 26  kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri otobüste sıkışanları kurtardı. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi. Kazanın meydana geldiği güzergah trafiğe kapatıldı.

Haberin ayrıntıları burada


Hatice Akbaş gümüş madalya aldı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boksta 54 kilo final müsabakasına çıkan Hatice Akbaş, Çinli Yuan Chang'e yenilerek gümüş madalya aldı.


General ve amirallerin ataması Resmi Gazete'de

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarına bağlı 187 general ve amiralin atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan 117 generalin ataması yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise 38 generalin görev yerleri ve pozisyonları değişti.


İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'de düzenlediği saldırılarda 60 kişi öldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine son 24 saatte düzenlediği saldırılarda en az 60 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 699 Filistinli öldü, 91 bin 722 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU