DEM Parti'den Yerlikaya'ya: Ensarioğlu'nun bilip de söylemediği şeyler nelerdir?

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedeni bulunan Narin Güran hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi

Fotoğraf: AA

Önergede "Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var" diyen AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun ifadeleri de soruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Narin Güran'ın Kuran kursuna gitmek için evden ayrıldıktan ve kurstan döndükten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığı belirtilen önergede "Bir çuvalın içine konularak üzeri taşlar ve ağaç dalları ile örtülen Narin’in başka bir yerde öldürülüp dere kenarına bırakıldığı anlaşılmaktadır. Narin’in cenazesi bulunduktan sonra Tavşantepe Mahallesi’ne giriş çıkış yasağı getirilmiş, basın mensupları dahil herkes jandarmalar tarafından mahalleden çıkarılmıştır" denildi.

DEM Parti Grup Başkanvekilleri, Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

1. Narin Güran cinayetine ilişkin araştırma ve soruşturma hangi aşamadadır? Bugüne kadar kaç kişi cinayet şüphelisi olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır?

2. Ankara ve Diyarbakır’dan özel ekipler oluşturularak 19 gün boyunca mahallede ve çevresinde yapılan tüm arama faaliyetlerine rağmen Narin neden bulunamamıştır? “Titizlikle çalışmalar yürütülüyor” denilen mahallenin 1,5 kilometre yakınındaki derede Narin’in cansız bedenin bir ihbar sonucu bulunmasını nasıl açıklayacaksınız?

3. Narin’in cansız bedeninin bulunduğu çuval ilk zamanlar dereye bırakıldıysa daha önce o bölgeyi tarayan sorumlular hakkında; şayet çuval dereye yeni bırakıldıysa bölgeye hâkim olamayan sorumlular hakkında soruşturma açılması gerekmektedir. Ortaya çıkan bu büyük ihmalle ilgili girişimleriniz neler olacaktır?

4. Narin’in gittiği Kuran Kursu’ndaki kişilerin ve arkadaşlarının ifadelerine başvurulmuş mudur? Bugüne kadar başvurulmadıysa neden başvurulmamıştır?

5. Aile üyeleriyle ilgili soruşturmanın ilk andan itibaren sağlıklı yürümediği, potansiyel şüphelilerin çok geç ifadesinin alındığı, o süreçte bazı delillerin ortadan kalktığı/kaldırıldığı iddialarının gerçekliği nedir?

6. Narin cinayetine ilişkin bir televizyon programına katılarak “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var” diyen AKP’li milletvekilinin bilip ama söylemediği şeyler nelerdir? TCK'ya göre suçluyu kayırma ve suçu bildirmemenin de ayrı bir suç olarak düzenlendiği göz önüne alınarak soruşturma kapsamında söz konusu milletvekilinin de ifadesine başvurulacak mıdır?

7. Ailenin belli üyelerinin basına düşen bazı "kirli işleri" ile ilgili araştırmalarınız ve bu işlerin de bu cinayetle ilgili bir bağlantısının olup olmadığı mevzuları araştırılmış mıdır?

8. Narin’in cenazesinin bulunmasının ardından mahalleye giriş çıkış yasağının ve basın yasağının getirilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bu yasakların faillerin hareket alanını genişlettiği yorumları hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

9. Narin'in ablasının da yıllar önce 'merdivenden düşerek' öldüğü öğrenilmiştir. Etkin bir soruşturma ve otopsi yapılmadan apar topar gömülen ablanın dosyasının tekrar açılması düşünülüyor mu?

10. Köydeki diğer çocukların bu süreçteki ruh sağlıkları ve olası benzer vakaların önlenmesi amacıyla alınacak önlemler nelerdir?

11. Narin için yapılan basın açıklaması ve eylemlerde 10 kişinin gözaltına alınma gerekçeleri nedir? Toplumda infiale neden olmuş böylesi bir cinayetle ilgili vatandaşların tepki gösterme hakkı hangi yasal düzenlemeye dayanılarak engellenmek istenmiştir?
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU