Yahya Sinvar liderliğindeki Hamas'ın İran'la ilişkileri nasıl şekillenecek?

"Sinvar seçimiyle Türkiye'nin desteklediği Halid Meşal saf dışı kaldı"

İsrail, 61 yaşındaki Yahya Sinvar'ı 7 Ekim Aksa Tufanı saldırılarının mimarı olarak görüyor (AFP)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastla öldürülmesinin ardından yerine Yahya Sinvar'ın geçmesinin, örgütle İran arasındaki bağı güçlendirdiğini yazıyor.

Analizde, Tahran yönetimindeki Şii Müslüman din adamlarıyla Sünni Müslüman Hamas arasında "tarihsel açıdan gergin bir ilişki olduğuna" dikkat çekiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye'deki Arap Baharı olaylarına desteği nedeniyle İran ve Hamas'ın arasının açıldığı anımsatılarak, Tahran yönetiminin "Sinvar'ın umduğu gibi 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırılarının ardından doğrudan savaşa girmediği, bunun da Hamas içinde İran'a ne kadar güvenileceğine dair bölünme yarattığı" savunuluyor.

WSJ'ye konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen Arap yetkililerle Hamas kaynakları, Haniye'nin ardından yeni lider seçimi için yapılan görüşmelerde Sinvar'ın "Yeni lider İran'a yakın bir isim olmalı" mesajını gönderdiğini belirtiyor. 

Hamas, 31 Temmuz'da Tahran'da suikastla öldürülen Haniye'nin yerine örgütün Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın getirildiğini salı günü duyurmuştu. 

Analizde, göreve Sinvar'ın getirilmesine ilişkin şu iddialar paylaşılıyor: 

Bu karar, Hamas'ın uzun süredir Sünni destekçileri olan Türkiye ve Katar tarafından desteklenen Halid Meşal de dahil, İsrail'le müzakere eden diğer Hamas liderlerini saf dışı bıraktı.

Haniye yerine düşünülen adaylardan biri de Hamas'ın yurtdışı sorumlusu Halid Meşal'di. Haberde, "Sinvar'ın Meşal'e karşı kazandığı zafer, İran'ın Sünni Müslüman dünyasında artan nüfuzunun altını çiziyor" değerlendirmesi paylaşılıyor. 

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da çarşamba günkü açıklamasında Sinvar'ın lider olarak seçilmesinin "Filistin meselesinin artık tamamen İran ve Hamas tarafından kontrol edildiğini gösterdiğini" savunmuştu

WSJ'ye konuşan Arap yetkililer, Sinvar'ın seçilmesinin ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen ateşkes müzakerelerini zora sokabileceğini öne sürüyor. Yetkililer, Sinvar'ın sert bir çizgiye sahip olduğuna dikkat çekerek, İsrail'i köşeye sıkıştırmak için agresif taktikler kullanabileceğini iddia ediyor. 

Gazze'deki Filistinli siyasi analist Yunus El-Zureyi, Hamas'ın yeni liderine dair şu yorumları yapıyor: 

Sinvar her şeyden önce askeri bir lider. Silahlı kanadın bölgede sadece İran'la bağlantısı var.

 


Analizde, Sinvar'ın 2011'de Hamas ve İsrail arasındaki takasla hapishaneden çıktığı hatırlatılırken, bunun örgütün İran'la ilişkilerinin gergin olduğu bir döneme denk geldiği vurgulanıyor. 

Ayrıca Arap Baharı'nın yarattığı gerginliklerin ardından Hamas'ın İran'la ilişkilerini onarmasının en güçlü savunucularından birinin Sinvar olduğuna işaret ediliyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, JNS

DAHA FAZLA HABER OKU