Gazzelilerin açlıktan ölmesini "haklı" bulan İsrailli bakana tepki yağdı

Arap yetkililer, Biden'ın Netanyahu'ya baskıyı artırmasını istiyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314'ü çocuk, 10 bin 980'i kadın 39 bin 677 kişi öldürülürken, 91 bin 645 kişi de yaralandı (Reuters)

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Gazze'deki ablukayla ilgili provokatif açıklamaları Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ve ABD'den tepki topladı. 

Smotrich, pazartesi günü Israel Hayom'a yaptığı açıklamada 2 milyon sivilin açlıktan ölmesi pahasına Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılmasını engellemenin "haklı ve ahlaki" olduğunu öne sürmüştü. 

Radikal sağcı bakan, Gazzelilere "başka çareleri olmadığı için yardım ettiklerini" belirtmiş ve Hamas'ın bölgeye gönderilen yardımları yağmaladığını savunarak, bunun savaşın uzamasına yol açtığını iddia etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB, sivillerin kasten aç bırakılmasının "savaş suçu" olduğuna dikkat çekerek, Smotrich'in "uluslararası hukuku ve insanlığın temel ilkelerini hiçe saydığını" bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gazze halkına insani yardım sağlamanın, bölgeye tüm erişimi kontrol eden İsrail için "uluslararası insani hukuk kapsamında bir sorumluluk olduğu" ifade edildi. 

Ayrıca Smotrich'in "skandal niteliğindeki açıklamalarının derin bir dehşet yarattığı" belirtildi. 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy de Smotrich'in sözlerini eleştirerek "İsrail hükümeti bu açıklamayı geri almalı ve kınamalıdır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Times of Israel'e gönderdiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Bu yorumlar karşısında dehşete düştük. Böyle söylemlerin zararlı ve rahatsız edici olduğunu yineliyoruz.

Diğer yandan Times of Israel'e konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen iki Arap yetkilli, ateşkes müzakerelerinde ilerleme sağlanabilmesi için ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya baskıyı artırması gerektiğini söylüyor. 

Yetkililer, müzakerelerin tamamlanması önündeki başlıca engelin Netanyahu olduğunu savunarak, Biden'ın daha aktif bir rol oynaması gerektiğini ifade ediyor.

Bu durumun özellikle Katar ve Mısır'da hoşnutsuzluk yarattığına dikkat çeken yetkililer, ateşkes görüşmelerinde Tel Aviv'i etkileyebilecek yegane gücün Washington yönetiminde olduğunu belirtiyor.

Arap yetkililerden biri, ABD'nin anlaşmada ilerleme kaydedilmemesinden Netanyahu'yu sorumlu tutarak kamuoyu önünde bunu açıklamasının iyi bir baskı stratejisi olacağını savunuyor. 
 


ABD, müzakerenin önündeki temel engelin Hamas olduğunu savunmuştu. Ancak Hamas haziranda ABD'nin ateşkes ve esir takasıyla ilgili önerilerine olumlu baktıklarını ilettiğinde Washington bu söylemden büyük ölçüde vazgeçmişti.

Öte yandan Biden, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da suikastla öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, olayın Gazze'deki ateşkes müzakerelerini olumsuz etkilediğini belirtmiş ve Netanyahu'ya "Tansiyonu düşür" çağrısı yapmıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU