Bangladeş Cumhurbaşkanı muhalefet liderini ve gözaltına alınan protestocuları serbest bıraktı

Ülkede sokağa çıkma yasağı bu sabah itibariyle kaldırıldı

Dakka'daki olaylar sırasında askerler müdahale etti / Fotoğraf: AP

Fransız Haber Ajansı (AFP), Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin’in dün Başbakan Şeyh Hasina’nın istifa edip ülkeyi terk etmesinden birkaç saat sonra eski Başbakan ve muhalefet lideri Begüm Halide Ziya ve protestolar sırasında tutuklanan kişilerin serbest bırakılması talimatı verdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Şahabuddin liderliğinde yapılan bir toplantıda ‘oybirliğiyle Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Genel Başkanı Begüm Halide Ziya'nın ve öğrenci protestoları sırasında tutuklanan kişilerin tamamının derhal serbest bırakılmasına karar verildiği’ belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamaya göre toplantıda ayrıca derhal bir geçiş dönemi hükümeti kurulması kararlaştırıldı.

Toplantıya Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri komutanları ile aralarında BNP ve Cemaat-i İslami Partisi’nin de bulunduğu çeşitli muhalefet partilerinin liderleri katıldı.

Ordu, Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin devrilmesinin ardından iktidarı ele geçirmesinden birkaç saat sonra protestoları kontrol altına almak için uygulanan sokağa çıkma yasağının bu sabah itibariyle kaldıracağını açıkladı.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, ofisler, fabrikalar, okullar ve üniversitelerin bugün yerel saatle sabah 06.00'dan itibaren açılacağı belirtildi.

Bangladeş'te geçtiğimiz temmuz ayından bu yana kamuda kontenjanı protesto etmek amacıyla öğrenciler tarafından başlatılan ve güç kullanılarak bastırılan gösteriler, geçtiğimiz pazartesi günü ülkeyi terk eden Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin devrilmesine ve 15 yıllık iktidarının sona ermesine yol açtı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU