Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kılıçdaroğlu: Haniye, barış ve kardeşliğe tahammülü olmayan emperyalist güçlerce katledildi

CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye için başsağlığı mesajı yayınladı.

Kılıçdaroğlu'nun mesajı şöyle:

Nehirden Denize Özgür Filistin. Filistin Halkının özgürlüğü için mücadelenin tam ortasında korkusuzca yer almış, İsmail Heniyye, Ortadoğu'da barış ve kardeşliğe tahammülü olmayan Emperyalist güçlerce katledildi. Ailesi ve kardeş Filistin halkına başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Yaşasın Filistin, yaşasın Filistin Halk mücadelesi.

BMGK, Haniye suikastının ardından acil toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın ardından acil toplanacak.

BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının bugün yerel saatle 16.00'da gerçekleşeceğini bildirdi.

Acil oturumun İran tarafından talep edildiği, talebin Rusya, Cezayir ve Çin tarafından da desteklendiği kaydedildi.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından BMGK'nin acil oturumla toplanmasını istemişti.


İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırıda Al Jazeera muhabiri ve kameramanı hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Şati Mülteci Kampı'nda seyir halindeki bir araca düzenlediği saldırı sonucu Al Jazeera muhabiri İsmail el-Gul ve kameraman Rami er-Rifi hayatını kaybetti.

Gazze'deki Filistin hükümetinin Medya Ofisinden konuya dair yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Al Jazeera muhabiri Gul ile kameraman Rifi'nin İsrail saldırısı sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında hayatını kaybeden gazeteci sayısının 165'e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada, uluslararası toplum ve kuruluşlara, İsrail'in devam eden suçlarının uluslararası mahkemelerde soruşturulması, Filistinli gazetecilere yönelik saldırıların durdurulması için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulunuldu.


Reuters: Fuad Şükür'ün cansız bedenine İsrail'in Beyrut'ta vurduğu binanın enkazında ulaşıldı

Reuters'ta yer alan habere göre, İsrail'in Beyrut'ta vurduğu binanın enkazında Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün cansız bedenine ulaşıldı.

İsrail ordusu dün gerçekleşen saldırının ardından Şükür'ün öldürüldüğünü öne sürmüş ancak bu gelişme Hizbullah tarafından doğrulanmamıştı.

Şükür, İsrail yönetimi tarafından Golan Tepeleri'ne yapılan ve 12 sivilin hayatını kaybettiği saldırıdan sorumlu tutuluyordu.


TBMM Başkanı Kurtulmuş TBMM'yi 15 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağırdı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Kurul’a hitap etmesi için TBMM'yi 15 Ağustos Perşembe günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'un imzasını taşıyan "olağanüstü toplantı çağrısı"nda şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Büyük Millet Meclisini; Filistin halkına ve davasına güçlü desteğimizi göstermek ve mazlum Filistin halkının sesinin dünyaya duyurulmasını sağlamak amacıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Kurul’a hitap etmesi hususunda Anayasa’nın 93’üncü ve TBMM İçtüzüğü'nün 7’nci maddeleri gereğince 15 Ağustos 2024 Perşembe günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırıyorum. Sayın milletvekillerinin belirtilen gün ve saatte Genel Kurul toplantısına katılmalarını rica ederim.


İran Genel Başsavcısı, Haniye suikastının tüm yönleriyle incelenmesi talimatı verdi

İran Genel Başsavcısı Muhammed Muvahhidi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastının tüm yönleriyle incelenmesi, "olası ihmal veya hatalarla ilgili" yasal işlem yapılması konusunda Tahran Başsavcılığına talimat verdi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansında (ISNA), Muvahhidi'nin söz konusu talimatı yayımlandı. Haniye'nin vefatı nedeniyle Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı dileğinde bulunan Muvahhidi, uluslararası hukuku hiçe sayan saldırıyı kınadığını vurguladı. Tahran Savcılığının özel bir soruşturma birimi görevlendirmesi, ordu ve güvenlik güçlerinin işbirliğiyle gecikmeden olayı çeşitli yönleriyle soruşturması talimatı veren Muvahhidi, şunları kaydetti:

Bu terör eyleminin açığa çıkarılması, her türlü ihmal veya olası kusurun araştırılması, faillerinin yakalanması, yargılanması ve cezalandırılması için tüm yurt içi ve yurt dışı imkanlar kullanılmalıdır.


Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Bergusi: Her suikast direnişi güçlendiriyor

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, "her suikastın Filistin direnişini güçlendirdiğini; Filistin halkı için mücadeleden başka çıkış yolu olmadığını" söyledi.

İsrail'in bugün "korkakça ve vahşi bir suç" işlediğini; bunla tüm bölgeyi kapsamlı bir çatışmanın içine sürüklemek istediğini dile getiren Bergusi, "Bugün işlenen suç, Filistin direnişini kırmadığı gibi Hamas Hareketi'ni de sekteye uğratamayacaktır. Daha önce gerçekleştirilen her suikast, Filistin direnişinin güçlenmesine ve yeni nesillerin özgürlük mücadelesine katılımına yol açtı" dedi.

Bergusi, Haniye suikastının, her Filistinliye, "hayatta kalma ve hürriyet için önlerinde direniş dışında başka bir yol olmadığı" mesajı verdiğini kaydetti. Haniye'nin suikastından çok etkilendiğini söyleyen Bergusi, Haniye'nin çok kıymetli bir arkadaşı olduğunu; ulusal birlik hükümetinde beraber olduklarını; Filistin birliği konusunda müzakereler yaptıklarını ve daima pozitif olduğunu aktardı.

"Hepimiz için çok üzücü bir gün; bir mücadeleciyi; komutanı kaybettik. Bu telafisi asla mümkün olmayacak bir kayıp." diyen Bergusi, Haniye'nin mütevazı bir insan olduğunu dile getirerek, hayatını Şatı Mülteci Kampı'nda geçiren Haniye'nin insanlardan uzaklaşmadığını ve bağlarını koparmadığını vurguladı.


İsrail Dışişleri Bakanı: Hizbullah ile savaşı önlemenin tek yolu BM’nin 1701 sayılı kararının uygulanması

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah ile savaşın önlenmesi için tek yolun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararının uygulanması olduğunu savundu.

Katz, Hizbullah ile artan savaş olasılığına ilişkin bazı ülkelerin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi.

Mektupta, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana büyük bir yıkıma yol açan İsrail’in desteklenmesini savunan Katz, Hizbullah’ın saldırılarının durdurulmasını istedi.

Katz, “İsrail (Hizbullah ile) topyekün bir savaş istemiyor ancak bunu önlemenin tek yolu (BMGK’nin) 1701 sayılı kararın derhal uygulanmasıdır” ifadelerine yer verdi.


İsrail Hükümet Sözcüsü, Haniye'ye düzenlenen suikast hakkında yorum yapmayacaklarını açıkladı

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye suikast düzenlenmesine ilişkin "herhangi bir yorum yapmayacaklarını" söyledi.

Mencer düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında, İran'ın başkenti Tahran'da Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin "yorum yapmayacaklarını" belirtti. Bölgede artan gerilimden "eylemleriyle İran'ın sorumlu olduğunu" savunan Mencer, kuzeyde yeniden güvenliliği tesis etmek için çalışacaklarını ifade etti.

Mencer, İran'dan gelecek herhangi bir saldırı endişesi taşıyıp taşımadıkları sorusuna, "Biz 7 cephede de yüksek alarm durumundayız. İran'ın oluşturduğu tehdidin farkındayız bu durumla her gün karşı karşıyayız ve sınırlarımızı koruyacağız" cevabını verdi. İsrail'in dün Beyrut'a gerçekleştirdiği saldırıda Lübnan Hizbullahı'nın "ikinci adamı Fuad Şükür'ü hedef aldıklarını" belirten Mencer, Hizbullah'ın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde sivillerin hayatını kaybettiği füze saldırısından sorumlu olduğunu iddia etti. Mencer, Gazze Şeridi'nde esir takası anlaşması müzakereleri için istekli olduklarını savunarak "bunun askeri baskıyla sağlanabileceğini, Hamas'ın anlaşmayı reddettiğini" öne sürdü.


Birçok şehirde Haniye için gıyabi cenaze namazı kılındı

İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için birçok kentte gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namaz sonrası vatandaşlar tarafından tekbir getirilerek "Kahrolsun İsrail" sloganı atıldı.


Filistin Devlet Başkanı Abbas, 14-15 Ağustos'ta Türkiye'yi ziyaret edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, 14-15 Ağustos'ta Türkiye'yi ziyaret ederek, TBMM Genel Kurulu'na hitap edeceğini bildirdi. Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas, 14-15 Ağustos'ta ülkemize bir ziyarette bulunacaktır. 14 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Sayın Abbas, 15 Ağustos Perşembe günü Gazi Meclisimizin Genel Kuruluna hitap edecektir." ifadesini kullandı.


İran'dan "İsrail'e özel operasyon yapılacak" mesajı

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından, "Suikasta cevap, elbette özel bir operasyonla olacaktır." açıklamasında bulundu. İran'ın BM Daimi Temsilciliğinin X sosyal medya hesabından, Heniyye'nin suikasta uğramasına ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda, "Suikasta cevap, elbette özel bir operasyonla olacaktır." ifadeleri kullanılarak, operasyonun "sert" ve suçluyu derinden pişmanlığa uğratacağı belirtildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Heniyye'nin ailesine taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin eşi ve çocukları ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Heniyye'nin hain bir suikast sonucu şehadetinden duyduğu derin üzüntüyü ifade etti.


İspanya'da eski Bakan Montero, hükümeti İsrail ile diplomatik ilişkileri askıya almaya çağırdı

İspanya'da eski Eşitlik Bakanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Irene Montero, hükümete, İsrail ile diplomatik ilişkileri askıya alma çağrısı yaptı. Montero, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun, Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür'ü hedef almasıyla "Durmayacaklar ve Avrupa bu soykırımlara ortak olmayı bırakmalı." ifadesini kullandı. İsrail'e karşı silah ambargosu uygulanması çağrısını yineleyen Montero, İspanyol hükümetinden İsrail güçlerine yakıt taşıyan ve şu anda İspanyol sularında bulunan gemiye el koyarak, İsrail'e ulaşmasını engellemesini istedi.


Urla'da yangın: 2 site boşaltıldı

İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Çeşmealtı Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 9 uçak, 9 helikopter, 30 arazöz, 10 su ikmal aracı, 3 dozer ve 3 yer ekibi sevk edildi. Yangın nedeniyle tedbiren Zeytinliköy ve Çiftlikevler siteleri tahliye edildi. Her iki sitede 120 konutun bulunduğu öğrenildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.
 


RTÜK'ten Netflix, MUBI ve Blu TV'ye idari yaptırım

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Netflix, MUBI ve Blu TV'ye idari yaptırım uyguladı. RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, haftalık olağan toplantısında abonelik sistemiyle yayın yapan seç-izle platformlarına dair hazırlanan izleme raporlarını gündemine aldı. Ahlak dışı içeriğiyle tepki çeken "Sosis Partisi" adlı yapımın, Prime Video'nun ardından Netflix'te de katalogdan çıkarılmasına karar verdi.

Blu TV ve MUBI'de yayınlanan Fransa ve Belçika ortak yapımı, "Climax" filmi de rapora konu oldu. RTÜK, filmin birçok sahnesinde bilhassa şiddet ve cinselliğin açık bir şekilde tasvir edildiği, cinselliğin ensest ve eşcinsellik boyutuyla kurgulanmış şeklinin ekrana getirildiği, sigara-alkol-uyuşturucu-LSD, argo dil kullanımı ve müstehcenliğin filmin her sahnesinde ön plana çıkarıldığını tespit etti. Kurul toplantısında, filmin genel ahlak ve aile yapısının korunması ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilerek her iki yayın platformuna da üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulandı.


İsrail Savunma Bakanı: İsrail savaşı tırmandırmak istemiyor, fakat tüm senaryolar için hazır

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in savaşı tırmandırmak istemediğini fakat tüm senaryolar için hazır olduğunu söyledi.

Ülke medyasındaki haberlerde Gallant'ın Hizbullah ile muhtemel bir savaşa atıfta bulunduğu ifade edildi. Haberlerde yer alan açıklamaları Gallant'ın sözcüsü de doğruladı.


Blinken, ABD'nin Haniye suikastından haberdar olmadığını ve dahli bulunmadığını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Singapur ziyareti sırasında Gazze'deki duruma ve ateşkesin önemine ilişkin Channel News Asia'ya konuştu.

Bakan Blinken, Haniye suikastının Gazze'deki sürece etkisinin ne olacağı sorusuna, "Bu bizim bilgimizin ve dahlimizin olmadığı bir durum. O nedenle tahminde bulunmak çok zor. Uzun yıllar boyunca bir olayın başka bir olay üzerindeki etkisi hakkında asla tahminde bulunmamayı öğrendim." şeklinde yanıt verdi. Blinken, bu savaşı sonlandırmak için ateşkes sağlanmasının önemini vurgulayarak, o noktaya ulaşana dek bunun için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Blinken ayrıca Singapur ziyareti kapsamında Singapur'un eski ABD Büyükelçisi Chan Heng Chee'nin moderatörlüğündeki "Hint-Pasifik Bölgesinde Güvenliği ve Refahı Geliştirme" başlıklı programa katıldı. Burada bir katılımcının Haniye'nin İran'da suikasta uğramasına ilişkin görüşünü ve bu durumun müzakereleri nasıl etkileyeceğini sorması üzerine Blinken, "Hiçbir şey ateşkese ulaşmanın önemini ortadan kaldırmaz. Bu açıkça esirlerin çıkarına, onların eve getirilmesi için. Bu, Gazze'de her gün acı çeken ve Hamas'ın sebep olduğu çapraz ateşte kalan çocuk, kadın ve erkek Filistinlilerin de çıkarına" ifadelerini kullandı. Blinken, ilk günden bu yana sadece Gazze'de daha iyi bir noktaya ulaşmaya, kuzeyde Lübnan ve Hizbullah, Kızıldeniz'de Husiler, İran, Suriye veya Irak fark etmeksizin, çatışmanın yayılmasını önlemeye çalıştıklarını savunarak, "Daha iyi bir noktaya gelebilmemizi sağlamanın en önemli anahtarı da ateşkesi sağlamak" diye konuştu.


Kenan Işık son yolculuğuna uğurlandı

Açıklama: Oyuncu Kenan Işık için Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camisinde cenaze töreni düzenlendi.


Tahran’da saldırıda öldürülen Haniye "Şehit olmaya hazırız" demişti

Hamas lideri İsmail Haniye İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldü. Heniyye’nin şehadet ile ilgili sözleri yeniden gündem oldu.

Geçmişte Al Jazeera televizyonuna konuşan Haniye, "Filistin, 1948’den beri kan deryası. Şehitleri, tutukluları ve muhacirleriyle. 7 milyon Filistinli bugün sürgünde. Tabii ki sorumluluğumuz var ve biz bu sorumluluklarımızı yerine getirirken şehit olmaya hazırız" demişti.


Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yüzde 2,6 oldu

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda yıllık bazda yüzde 2,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin temmuz ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Buna göre, Euro Bölgesi'nde haziranda yüzde 2,5 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 2,6 oldu. Beklenti, yıllık enflasyonun temmuzda yüzde 2,5 ile yatay bir seyir izleyeceği yönündeydi.

Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmet sektörünü yüzde 2,3 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 1,3 ile enerji ve yüzde 0,8 ile enerji dışı sanayi ürünleri izledi.

AB uyumlu verilere göre, enflasyon haziranda Belçika'da yüzde 5,5, İspanya'da ve Avusturya'da yüzde 2,9, Hırvatistan'da yüzde 3,4 ve Hollanda'da yüzde 3,5, Almanya ve Fransa'da yüzde 2,6 oldu.



Gazze'de can kaybı 39 bin 445'e çıktı

İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı, son 24 saatte 45 kişi artarak 39 bin 445'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte düzenlediği 45 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 77 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 445'e, yaralananların sayısının da 91 bin 73'e çıktığı bildirildi.


İsrail ordusunun Beyrut'a hava saldırısındaki ölü sayısı 4’e, yaralı sayısı 80'e yükseldi

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısının 4'e, yaralıların ise 80'e yükseldiği belirtildi.

Lübnan Kızılhaç Örgütü tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye'de yer alan bir binaya düzenlediği hava saldırının bilançosu hakkında güncel bilgiye paylaşıldı. Açıklamada, saldırı nedeniyle ölenlerin sayısının 4'e, yaralıların da aralarında ağır olanların da bulunduğu 80'e yükseldiği belirtildi.


Perinçek: Haniye bizim de şehidimiz

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, suikast sonucu İran'da şehit edilen Hamas Lideri İsmail Haniye hakkında konuştu. EKOL TV'de katıldığı programda konuşan Perinçek, "İsmail Haniye bizim de şehidimiz" dedi. Perinçek şunları söyledi:

İsmail Haniye bizim de şehidimiz. Bütün insanlığın şehidi. Tabii Filistin halkının, Arap halklarının, bütün gelişen dünyanın ve dünyada huzur, barış isteyen, bağımsız yaşamak isteyen, özgür yaşamak isteyen bütün insanlığın şehididir. Bu acıyı paylaşıyoruz yürekten. Hamas'a Filistin halkına ve bütün insanlığa başsağlığı dileklerimizi buradan ifade ediyoruz. Suikastlar bu büyük savaşlarda bir şey değiştirmez. Büyük savaşlarda sonuç itibariyle İsrail suikast yapabiliyor, başarıyor. Mossad o manada büyük bir örgüt. Ama Gazze'nin direnişini hiçbir şekilde kıramıyorlar. Kıramamayı bırakın, bu savaşı İsrail kaybetmiştir. Her büyük savaşın bedelleri vardır. Zahmetsiz kazanılmış savaş yoktur.
 

 


Haniye'nin suikastine tepki gösteren Filistinli esnaf kepenk indirdi

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikast düzenlenerek öldürülmesine tepki gösteren Filistinli esnaf, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde kepenk indirdi.


Özdağ’dan Haniye suikastı ile ilgili yorum: Anlaşılan İsrail’in İran’da çok güçlü bir istihbarat altyapısı var, başka yerde öldüremediğini Tahran’da öldürüyor

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesi ile ilgili yorumlarda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Özdağ, İran istihbaratını eleştirerek şunları kaydetti:

İsrail’in Tahran’da Hamas lideri İsmail Henniye’yi öldürmesi bir yandan Tahran’ın kaşı-istihbaratının ne kadar zayıf olduğunun kanıtı öte yandan İsrail istihbaratının nasıl Iran’da rahat operasyon yapabildiğinin delilidir. İran Cumhurbaşkanını kutlamak için gelen bir misafiri koruyamamak büyük bir beceriksizliktir. İsrail daha önce İran nükleer projesinde görev yapan bir çok İranlı bilim insanını Tahran başta olmak üzere bir çok Iran kentinde öldürmüştü. Anlaşılan İsrail’in İran’da çok güçlü bir istihbarat altyapısı var. Başka yerde öldüremediğini Tahran’da öldürüyor.


Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi STA birinci tur müzakereleri Ankara'da yapıldı, ikinci tur Riyad'da olacak

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapılmasına ilişkin birinci tur müzakereler Ankara'da gerçekleştirilirken, ikinci tur müzakereler ise son çeyrekte Riyad'da gerçekleşecek.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Müzakerelerin birinci turunda taraflar arasında anlaşmanın mal ticareti, menşe kuralları, müteahhitlik, turizm, sağlık vb. alanları içerecek şekilde hizmet ticareti, yatırımların kolaylaştırılması fasılları üzerinde detaylı görüşmeler karşılıklı anlayış çerçevesinde gerçekleştirildi" denildi.

KİK üyeleri arasında Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşi Arap Emirlikleri ve Umman yer alıyor. Türkiye'nin bu ülkelerle dış ticaret hacmi geçen yıl 31,5 milyar dolar seviyesinde. Bakanlık açıklamasına göre müzakereler çevrimiçi toplantılar ile devam edecek. İkinci tur müzakereler ise son çeyrekte Riyad'da gerçekleşecek. Ticaret Bakanlığına göre anlaşma, ticari ilişkilerin geliştirilmesi dışında karşılıklı yatırımların artırılması için de bir zemin oluşturacak.


"Kuyu-14" operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 15 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da iş yerlerini kurşunlayan organize suç örgütü üyesi 15 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Zeytinburnu, Beşiktaş, Kartal, Bağcılar, Eyüpsultan, Bayrampaşa, Bahçelievler, Sultanbeyli ve Ataşehir ilçelerinde düzenlenen "Kuyu-14" operasyonlarında; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, 6136 sayılı kanuna muhalefet, yağma, silahla tehdit, iş yeri kurşunlaması, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme suçlarına karıştığı tespit edilen, yurt dışında bulunan elebaşı tarafından yönlendirilen organize suç örgütü üyesi 15 şüphelinin yakalandığını belirtti.


İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Yağcılar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Bölgeye Orman Genel Müdürlüğüne ait 4 uçak, 12 helikopter, 36 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve 8 yer ekibi sevk edildi.

İzmir Valisi Süleyman Elban, bölgede incelemede bulundu.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Elban, kentte bugün 5 yangın çıktığını belirtti.

Yağcılar Mahallesi'nin güneyinde, saat 16.33 itibarıyla bir mangal kömürü üretim yerinden sıçrayan kıvılcım nedeniyle yangının başladığının tahmin edildiğini kaydeden Elban, şöyle konuştu:

Rüzgarın da etkisiyle hızlıca yayıldı. 10 dakika içerisinde hava ekiplerimizle, ardından da karadan müdahalemiz başladı. Sahil tarafta Sahil Güvenliğimiz botlarıyla 15 vatandaşımızı tahliye ettik. 29 karavanda ve 7 evde de 135 vatandaşımızın hızlıca can güvenliği açısından risk oluşmaması amacıyla tahliyelerini sağladık. Gün batıncaya kadar 10 uçak ve 12 helikopterle müdahale edildi. Karada ise 84 aracımız, 2 TOMA, 4 dozer, 50 arazöz, 29 su tankeri ve diğer araçlarımız ile 404 personelimizle müdahaleye devam etti. Şu an itibarıyla gece görüşlü iki helikopterimiz de havada müdahalemiz devam ediyor.


IKBY: Süleymaniye’de vatandaşlar yasalara aykırı bir şekilde kaçırılıyor, işkenceye uğruyor ve öldürülüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Terörle Mücadele Birimi, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye kentinde askeri kurumlar adına istenmeyen olaylar yaşandığını belirterek, “Vatandaşlar yasalara aykırı bir şekilde gözaltına alınıyor, kaçırılıyor, işkenceye uğruyor ve öldürülüyor.” açıklamasında bulundu.

IKBY Terörle Mücadele Birimi’nin resmi Facebook hesabından, KYB’nin kontrolündeki Süleymaniye kentinde yaşanan asayiş sorunlarına ilişkin açıklama yapıldı.

Süleymaniye ve çevresinde bir süredir meydana gelen istenmeyen olayların endişe verici olduğu vurgulanan açıklamada, söz konusu olayların her gün askeri ve güvenlik kurumları adına gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Vatandaşlar yasalara aykırı bir şekilde gözaltına alınıyor, kaçırılıyor, işkenceye uğruyor ve öldürülüyor. Askeri ve güvenlik kurumlarının görevi vatandaşların canını korumak ve güvenliklerini sağlamaktır.

Güvenlik güçleri sivilleri öldürmek ve korku yaymak suretiyle siyasi rekabette kullanılamaz. Güvenlik güçleri kişisel, siyasi ve partisel rekabete karıştırılamaz. Özel ve tek taraflı çıkarlar için kullanılamazlar.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU