İsrail, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması için üye ülkelere çağrı yaptı

NATO ülkelerinde görev yapan diplomatlara talimat verildi

Fotoğraf: Reuters

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkiye'nin NATO çıkarılması çağrısı yaptı. Katz, gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i işgal tehditleri ve tehlikeli söylemlerinin ışığında, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz tüm diplomatlara NATO üyeleriyle acil olarak temasa geçerek, Türkiye'nin kınanması ve ittifaktan çıkarılması çağrısı yapılması talimatı verdi" dendi.

Erdoğan, dün AK Parti Rize İl Teşkilatı'yla bir araya geldiği toplantıda, "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen (İsrail'e) onlara da yaparız" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Katz, "Erdoğan, Saddam Hüseyin'in izinden gidiyor ve İsrail'e saldırı tehdidinde bulunuyor. Orada ne olduğunu ve nasıl bittiğini hatırlamasına izin verin. Hamas karargahına ev sahipliği yapan Türkiye, Hizbullah, Hamas ve Yemen'deki Husilerle birlikte İran'ın şer ekseninin bir üyesi oldu" demişti.

Katz'ın sözlerine yanıt veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Cumhurbaşkanımız insanlık vicdanının sesi olmuştur. Bu haklı sesi bastırmak isteyen, başta İsrail olmak üzere uluslararası siyonist çevreler büyük bir telaş içindeler" diye konuşmuştu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı'mıza dönük tehditlerinin hiçbir hükmü yoktur. Bu yok hükmündedir ve netice itibarıyla Netanyahu ve Katz gibiler, geçmişte soykırım suçu işleyen diğerleri gibi aynen yargılanacak. Hem tarih önünde mahkum oldular hem de hukuk önünde mahkum olacaklarına kesinlikle inanıyoruz"


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU