Maduro zafer ilan etti, muhalefet "Yüzde 70 aldık" diyor

Arjantin lideri darbe çağrısında bulundu

1999-2013'te hüküm süren Hugo Chávez'den sonra göreve gelen Nicolas Maduro, 61 yaşında (AFP)

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Elvis Amoroso, dün 10 adayın yarıştığı devlet başkanı seçimini Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı ve mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yüzde 51,2'yle kazandığını bildirdi.

Resmi sonuçlara göre muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise yüzde 44,2'yle ikinci sırada yer aldı. Ancak muhalefet, gerçek oy oranının yüzde 70 olduğunu savunuyor. 

Sandığa katılım oranınınsa yüzde 59 olduğu belirtildi.

AFP

Seçimden zaferle çıktığı açıklanan Maduro'nun, 10 Ocak 2025'te bir kere daha devlet başkanlığı yeminini etmesi bekleniyor (AFP)


Maduro: Herkesle konuşmaya hazırım

Sonuçların belirlenmesinin ardından Maduro, Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'in önünde toplanan binlerce destekçisine seslendi: 

Sizler bana yetki verdiniz. Vatanımız için, halkımız için ülkemizde her daim barış olacak. Kimse şiddete ve faşizme başvurmaya kalkışmasın. Ayrışma ve kutuplaşma Venezuela'ya zarar verir. Sokaklarda şiddet olması, kime fayda sağlar?

Ülkedeki siyasi partiler ve bütün sektör temsilcilerine diyalog çağrısında bulunuyorum. Halka ve anayasa saygılı olun. Herkesle konuşmaya hazırım.

Maduro, dış baskılara rağmen seçimi kazandıklarını söyleyerek "Ekonomik yaptırımlarla yapamadılar, saldırganlık ve tehditlerini bertaraf etmeyi başardık. Şimdi de yapamayacaklar ve asla başaramayacaklar. Venezuela halkının onuruyla oynamalarına asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

CNE'nin internet sitesinin yurt dışı kaynaklı "büyük" bir siber saldırıya maruz kaldığını da aktaran Maduro, olayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi. Seçimleri takip eden uluslararası gözlemcilere de teşekkür etti.

Reuters

​​​​​​Muhalefetin lideri Maria Corina Machado ve başkanlık adayı Edmundo Gonzalez açıklanan seçim sonuçlarının halkın iradesini yansıtmadığını savunuyor (Reuters)


Muhalefet "Tüm kuralları çiğnediler" diyor

Muhalefetse seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini belirtti. 

Başkent Karakas'taki parti merkezinde basın mensuplarına açıklamada bulunan PUD adayı Edmundo Gonzalez, isim vermeden CNE'yi hedef aldı: 

Tüm kuralları çiğnediler. Venezuelalılar ve herkes olanları biliyor.

74 yaşındaki Gonzalez, sokağa çıkma veya şiddet çağrısı yapmadıklarını da sözlerine ekledi. 

Sandıklara sahip çıkma çağrısı

Muhalefet lideri Maria Corina Machado da seçimleri yüzde 70'le kazandıklarını iddia etti:

CNE'nin bu sonuçları nereden edindiğini bilmiyoruz. Gonzalez, oyların yüzde 70'ini, Maduro'ysa yüzde 30'unu aldı. Bu, tarihteki en yüksek katılımlı seçim. Tüm dünyaya ilan etmek istiyoruz, Edmundo Gonzalez, ülkenin seçilmiş yeni devlet başkanıdır. Kazandığımızı herkes biliyor.

56 yaşındaki Machado, Venezuelalılardan sandıklara sahip çıkmalarını istedi ve birkaç gün içinde neler yapacaklarını kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.

Diğer ülkeler bu sonuçları nasıl karşıladı?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Sonucun halkın iradesini yansıtmadığına dair ciddi endişelerimiz var. Uluslararası toplum durumu yakından takip ediyor ve uygun tepkiyi verecektir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı hem oy sayımı hem de sonuçlara dair suçlamalardan dolayı endişelendiklerini X hesabından bildirdi. 

Kosta Rika Devlet Başkanı Rodrigo Chaves resmi sonuçlar için "hileli" derken, Şili'nin lideri Gabriel Boric "İnanması zor" ifadesini kullandı. 

Arjantin, Kolombiya ve Peru da muhalefeti destekleyen tepkiler verdi. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, "diktatör" diye adlandırdığı Maduro'ya karşı darbe çağrısında bulundu:

Arjantin, Silahlı Kuvvetler'in bu sefer demokrasi ve halk iradesini savunacağını umuyor.

Reuters

Meksika'daki Venezuela Büyükelçiliği'nin dışındaki muhalifler, seçim sonuçlarına inanamadı (Reuters)


Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'se şu ifadeleri kullandı:

Venezuela halkı geniş katılımla, ülkenin geleceği hakkında barışçıl şekilde oy kullandı. İradelerine saygı duyulmalı. Seçim sürecinde şeffaflığı tamamen sağlamak hayati önemdedir.

Mevcut Venezuela yönetiminin müttefikleri Çin, Rusya, Küba, Nikaragua, Honduras ve Bolivya'dan ise tebrik mesajları geldi. 

Rus lider Vladimir Putin, iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık düzeyinde gördüklerini vurgulayarak Maduro'yu kutladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de stratejik ortaklık vurgusu yaptığı açıklamada "seçimleri düzgün bir şekilde gerçekleştirdikleri" için Venezuela ve Maduro'yu tebrik etti. Venezuela'nın en büyük alacaklısı, "Biz birbirini destekleyen ortaklarız" mesajını da verdi.

"Kan gölü" açıklaması tepki çekmişti

Hugo Chavez'in 58 yaşında ölmesinden sonra iktidara gelen Maduro'nun döneminde ülkenin gayrısafi milli hasılası yüzde 80 düşerken, 30 milyon yurttaştan 7 milyonu ülkeden göç etti. 

ABD ve müttefikleri, petrol gelirlerine rağmen ekonomi yönetiminde sıkıntılar yaşayan Maduro'yu otoriterlikle suçluyor. Seçim mitinginde kullandığı şu ifadeler de gözdağı olarak görülmüştü:

Eğer Venezuela'nın kan gölüne dönüşmesini, faşistlerin başlattığı iç savaşta kardeş kanının döküldüğünü görmek istemiyorlarsa bize halkımızın en büyük seçim zaferini sağlayın.

Maduro bu ifadelerine gelen tepkiler sonrasında dün yaptığı açıklamada seçim sonuçlarını tanıyacağını vurgulamıştı

Muhalefetin lideri Maria Corina Machado'nun seçimlerde yarışması yasaklanınca Edmundo Gonzalez aday gösterilmişti. 

Seçim kararı alınmasının ardından ABD, 2018'de Maduro'nun tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesinden sonra uygulamaya koyduğu yaptırımları hafifletmişti. 

Venezuela'dan giden göçmenler, ABD sınırları üzerindeki baskıyı da artırıyor. 


Independent Türkçe, Reuters, AFP, Telesur, AA

DAHA FAZLA HABER OKU