SearchGPT ilk denemelerde çuvalladı

SearchGPT gerçek zamanlı bilgi sunmayı hedefliyor

ChatGPT arama motoru (AP)

OpenAI, Google'a rakip olmasını umduğu SearchGPT adında yeni bir ürün çıkardı.

Ürün, şirketin daha meşhur ChatGPT'sine benzer yapay zeka modelleri kullanıyor. Ama ürüne gerçek zamanlı bilgiler de dahil edilerek "net ve ilgili kaynaklardan süratli ve anında cevaplar" sunmak amaçlanıyor.

Şirket, ürünün henüz erken test aşamasında olduğunu vurguladı ve ürünün duyurusunda bir hata yapmış gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir kullanıcı, demo videosunda Kuzey Karolina'daki bir kentte, ağustostaki müzik festivallerini sordu. The Atlantic, sistemin cevap verdiğini ama aslen ağustosta gişe kapanacakken kullanıcılara konserlerin ağustosta olacağını söyleyerek tarihleri yanlış bildirdiğini aktardı.

OpenAI, The Atlantic'e "Bu ilk prototip ve geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Bu hata, benzer yapay zeka sistemlerinin göze çarpan hatalarının ardından geliyor. Geçen sene, Google, o dönemde Bard adıyla bilinen ve sonradan Gemini olarak yeniden adlandırılan aracını piyasaya sürdüğünde, tanıtım videosunda Güneş Sistemimizin dışındaki bir gezegen görüntüsünün ilk kez NASA teleskopu tarafından çekildiğine dair bir hata yer alıyordu.

İki hata da sistemlerin, dayandığı verileri tam olarak anlayamamasından kaynaklanmış gibi görünüyordu. SearchGPT'nin sunduğu tarihler gerçekti ama bağlamdan koparılmıştı, Google'ın Gemini'ı ise NASA teleskopunun çektiği ilk ötegezegen görüntüsüyle, gelmiş geçmiş ilk görüntüyü karıştırmış gibiydi.

Yapay zeka araştırmacıları, yapay zeka sistemlerinin bağlamı anlamakta zorlandığı için böyle hatalar yapmaya eğilimli olduğu konusunda uyardı. Sistemler olgusal olarak yanlış cevapları konunun otoritesiymiş gibi bir üslup kullanarak  verdiği "halüsinasyonlara" da eğilimli.

OpenAI, küçük bir kullanıcı ve yayıncı grubundan geri bildirim almak üzere SearchGPT'nin önizlemesini çıkaracağını söyledi.  

Google mayısta arama motorunu altüst ettiğinden beri yapay zekanın ürettiği yazılı özetler sık sık arama sonuçlarının en tepesinde yer alıyor.

Özetler, kullanıcıların daha fazla bilgiye bir bağlantıya tıklayarak başka bir siteyi ziyaret etmek zorunda kalmadan ulaşabilmesi için hızlıca yanıt üretmeyi amaçlıyor.

Google'ın Google'ın yeniden yapılandırılması, küçük bir kullanıcı grubuyla bir yıl süren testlerin ardından gerçekleştiği halde hatalarla sonuçlanarak bilgi arayışını yapay zeka sohbet botlarına teslim etmenin risklerini göstermişti.

OpenAI'ın yakın iş ortağı Microsoft da Bing arama motoru için yapay zeka özetlerini test ediyor.

Ajanslardan da faydalanılmıştır


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU