Netanyahu savaş sonrası ‘askerden arındırılmış’ bir Gazze çağrısında bulundu

Netanyahu “Gazze'de İsrail'i yok etmeye çalışmayan sivil bir Filistin yönetimi olmalı” dedi

Netanyahu, ABD Kongresi’nde konuştu / Fotoğraf: AFP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, savaş sonrası ‘askerden ve radikallikten arındırılmış’ bir Gazze çağrısında bulundu. Netanyahu, konuşmasında “Zaferimizin ardından, bölgesel ortaklarımızın da yardımıyla, Gazze'nin askerden arındırılması ve radikalizmden arındırılması güvenli bir gelecek, refah ve barış getirecektir” ifadelerini kullandı.

Ülkesinin Gazze Şeridi'ndeki savaşta tam bir zaferden daha azını kabul etmeyeceğini söyleyen Netanyahu, Hamas'ın teslim olması ve rehineleri iade etmesi halinde savaşın yarın sona erebileceğini de sözlerine ekledi. İsrail Başbakanı, “Gazze'de İsrail'i yok etmeye çalışmayan sivil bir Filistin yönetimi olmalı” diye konuştu. Konuşması sırasında eski Başkan Donald Trump'a da övgüler yağdıran Netanayahu, “Başkan Trump'a İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımaktan İran'ın saldırganlığına karşı koymaya, Kudüs'ü başkentimiz olarak tanımaya ve ABD büyükelçiliğini oraya (Kudüs’e) taşımaya kadar İsrail için yaptığı her şey için teşekkür etmek istiyorum” dedi. Netanyahu ayrıca Başkan Joe Biden'a ‘rehinelerin serbest bırakılması için gösterdiği yorulmak bilmez çabaları’ için teşekkür etti.

İran'ın başını çektiği ‘terörizm ekseninin’ ABD, İsrail ve Arap dünyasını tehdit ettiğini söyleyen Netanyahu, İsrail ve ABD'nin buna ‘birlikte karşı gelmesi gerektiğini’ belirtti.

Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabaların sonuç vereceğine inandığını söyleyen Netanyahu, “Bu çabaların başarılı olacağından eminim, bazıları şu anda yapılıyor” şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey sınırı

İsrail ordusu ile İran destekli Lübnan’daki Hizbullah Hareketi arasındaki çatışmaların devam ettiği kuzey sınırının güvenliğini sağlamak için İsrail'in ‘yapılması gereken her şeyi yapacağını’ vurgulayan Netanyahu, “Açık konuşacağım: İsrail, kuzey sınırımızda güvenliği yeniden tesis etmek ve vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamak için ne yapılması gerekiyorsa yapacaktır” dedi.

Öte yandan İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşa karşı çıkan binlerce protestocu, Netanyahu'nun ABD Kongresi üyelerine yapacağı konuşma öncesinde ABD Kongre Binası yakınlarında toplandı. Protestoculardan bazıları Filistin bayrakları taşıdı. Protestocular tarafından kurulan bir platformdaki pankartlarda, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısının Netanyahu hakkında talep ettiği tutuklama kararına atıfta bulunularak İsrail Başbakanı’na ‘aranan savaş suçlusu’ denildi. Buna karşın Netanyahu, savaş suçu işlediği yönündeki suçlamaları şiddetle reddediyor. Protestocular, Kongre Binası yakınlarına Gazze Şeridi'ndeki savaşta ölenlerin anısına Filistin bayraklarıyla sarılı kartondan yapılmış yaklaşık 30 tabut yerleştirdi. Protestocular ayrıca Kongre Binası’na giden birçok yolda trafiği durdurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU