Gizli Servis'ten Trump'a "dış mekan etkinliği" uyarısı

Suikast girişiminin ardından tepki çeken istihbarat ajansının direktörü istifa etmişti

Suikast girişiminin ardından destekçileri, yaralanan Trump'la birlikte kulaklarını sarıyor (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim mitingi sırasında vurulmasından sonra eleştirilere maruz kalan Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ın istifasının ardından istihbarat ajansı gündemde kalmayı sürdürüyor. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Gizli Servis'in açık alanlarda miting yapmaması için Trump'a tavsiyede bulunduğunu bugün duyurdu. 

Adları ve görevlerinin gizli tutulması şartıyla konuşan kaynaklar, Cumhuriyetçi Parti'nin adayına yönelik uyarı sonrasında kampanya ekibinin basketbol sahaları gibi yüksek kapasiteli kapalı mekanlar aradığını bildirdi.

"Trump'a yakın bir kişi" artık dış mekanlarda kalabalık etkinlikler planlamadıklarını söyledi.

Gazetenin ulaştığı Trump kampanyası ve Gizli Servis, resmen yorum yapmayı reddetti.

AP

Trump'a düzenlenen silahlı saldırıda mitinge katılan bir kişi ölüp iki kişi de yaralanırken 20 yaşındaki saldırgan Thomas Matthew Crooks'un etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı (AP)


Kasımdaki seçimlere hazırlanan Trump, sonucunda başkan seçildiği ilk seçim kampanyasından beri açık alanlarda yüksek katılımlı mitingler düzenlemekle övünüyor. 

Stadyumlar, havalimanları, fuar alanları gibi yerlerde gerçekleştirilen bu etkinliklere katılanlar, Trump'tan önce çıkan çok sayıda konuşmacıyı saatlerce dinliyor. 

Eski ABD Başkanı, katılımcıların sayısını sıklıkla abartmakla suçlanıyor.

Uzmanlarsa kapalı mekanlarda güvenliğin daha rahat sağlandığını ve giriş-çıkışlardaki kontrollerin daha sıkı tutulabildiğini söylüyor. 

AFP

Cheatle, 2022'de ABD Gizli Servis Direktörü olmuştu (AFP)


Bu haber, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim mitingi sırasında vurulmasının ardından eleştirilere maruz kalan ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ın istifasının ardından geldi.

Cheatle, dün ABD Gizli Servisi personeline gönderdiği e-postada, "Güvenlik zafiyeti için tüm sorumluluğu alıyorum. Yaşanan olayların ardından zor olanı seçerek, istifa etme kararı aldım" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

13 Temmuz'da Pensilvanya'daki Butler bölgesinde düzenlenen mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada saldırıya uğrayan Donald Trump da istifanın ardından "Kendisi doğru düzgün koruma sağlayamadı ve demokrasi için kurşun yemek zorunda kaldım" dedi. 

Birçok talebinin Gizli Servis tarafından yerine getirilmediğini aktaran Trump, "Dünyadaki en büyük kalabalıklardan birisine sesleniyordum, ona göre davranmaları gerekirdi" diye konuştu.

Cheatle, önceki gün de Temsilciler Meclisi'ndeki oturuma katılarak suikast girişimiyle ilgili soruları yanıtlamıştı.

Bu olayı "Gizli Servis'in çok uzun yıllardır yaşadığı en büyük operasyonel başarısızlık" şeklinde tanımlayan Cheatle, benzer durumların yaşanmaması için gerekli adımları attıklarını savunmuştu.

4 saatten fazla süren oturumda, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar Cheatle'ı sorgulamış ve sert eleştiriler yönelttikleri direktöre "derhal istifa" çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU