Sinvar 7 Ekim öncesi İsrail'e mesaj gönderdi mi?

Gizemli mesaj tam olarak yorumlanamadı ve neden gönderildiği hala anlaşılamadı

Hamas'ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinvar, 13 Nisan 2022 / Fotoğraf: AP

İsrail televizyonu Kanal 12, Hamas Hareketi’nin Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinvar, 7 Ekim saldırısından birkaç hafta önce İsrail'e gizli bir mesaj gönderdiğini ve mesajda İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarla ilişkili bir gerilimin patlak vermesini beklemeleri konusunda üstü kapalı bir uyarıda bulunduğunu aktardı.

Sinvar'ın mesajının tam metnini aktarmadığını vurgulayan Kanal 12 haberinde cezaevlerinde bir ayaklanmanın beklendiğini belirtti.

Kanal 12’nin İsrail’deki askeri sansürden geçtikten sonra yayınladığı haberinde Sinvar'ın mesajı gönderdiği, İsrail'in de mesajı aldığı belirtilirken, mesajın kim tarafından iletildiği açıklanmadı.

İsrail'de Sinvar'ın mesajının rehin ve kayıp İsraillilerle ilgili olası gelişmelere atıfta bulunduğu anlaşıldıktan sonra bu yorum çerçevesinde mesaj uygun şekilde ele alındı.

Kanal 12, mesajın İsrail için 7 Ekim saldırısına ilişkin özel bir uyarı teşkil etmediğini belirterek “Mesaj neden doğru yorumlanmadı?” sorusunu sordu. Kanal 12’ye göre mesaj, 7 Ekim olaylarına ‘dramatik bir ışık’ tutuyor ve geriye dönüp bakıldığında tarihi bir olaydan başka bir şey olmadığını kanıtlayacak ayrıntılar içeriyor.

Yanlış bağlantı kuruldu

Habere göre İsrail'deki yetkililer mesajı, Bağdat'ta İran destekli Iraklı gruplar tarafından kaçırılan İsrail-Rusya çifte vatandaşlığına sahip akademisyen Elizabeth Tsurkov ile ilişkilendirdi.

Haberde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet ve İsrail ordusunun mesajla ilgili olarak çeşitli görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerden bazılarına Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın da katıldığı ya da konuyla ilgili bilgilendirildikleri belirtildi. Bu görüşmelerden Sinvar'ın İsrailli rehinelerden ve kayıplardan bahsettiği sonucu çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal 12’ye göre mesaj saldırı öncesi bir uyarı olarak yorumlanmadı. İsrail, mesajdan Hamas'ın kaçırılan akademisyen Tsurkov'la ilgili olarak ‘meseleyi ele alma’ niyetinde olduğu ve Tsurkov'un serbest bırakılması karşılığında çok sayıda Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep edeceği sonucunu çıkardı.

Sinvar'ın mesajının ‘son derece hassas’ olarak kabul edilmesi ve ‘mümkün olan en yüksek güvenlik sınıflandırmasına tabi tutulduktan ve sadece çok az sayıda kişinin mesaja erişimine izin verildikten sonra’ hükümet kurumlarının ve güvenlik teşkilatlarının liderlerinden çok azına ulaştırılması nedeniyle bu kanıya varıldığı belirtilen haberde mesajın İsrail ordusu ve Askeri İstihbarat Birimi'ndeki (AMAN) tüm üst düzey yetkililere dağıtılmadığı gibi alt rütbelilere de gösterilmediği aktarıldı.

Hamas Hareketi, 7 Ekim öncesinde 2014 ve 2015 yıllarında Gazze Şeridi'ne giren toplam 4 İsraillinin yanı sıra 2014 yılında öldürülen 2 askerin cesedini elinde tutuyordu. Tsurkov da geçtiğimiz yıl mart ayında Irak'ta kaçırılmıştı.

İsrail'de henüz hiç kimse Sinvar'ın neden saldırıdan önce bu mesajı iletmek istediğini kesin olarak açıklayamazken 7 Ekim'den bu yana biriken istihbarat bilgileri de kesin bir açıklama sunmuyor. Haberde Sinvar'ın saldırıdan birkaç hafta önce İsrail'le temasa geçmesinin ve muhtemelen Gazze'yi vurgulamasının mantıksız olduğu kaydedildi.

Ancak Sinvar'ın aynı anda iki konuya değinmiş olabileceğini düşünenler de var. Bu kişilere göre Sinvar, bir yandan 7 Ekim’i planlarken diğer yandan Gazze'deki dört İsrailli rehineyle ilgili olarak o sırada devam etmekte olan müzakereleri ve temasları en üst düzeye çıkarmaya çalışıyordu.

Bazıları ise Sinvar'ın bu gizli mesajı 7 Ekim saldırısının zamanlaması konusunda Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Deyf ile arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle ilettiğini öne sürdü. Bu hipoteze göre Sinvar İsrail'i Hamas'ın planladığı saldırıyı daha ileri bir tarihe erteleyecek adımlar atmaya zorlamak istemiş olabilir. Ancak aynı hipoteze göre amacı zaman kazanmak ve Hizbullah'la daha fazla koordinasyon sağlamak da olabilir.

Bu yorumları saçma olarak nitelendiren Kanal 12’ye göre spekülasyonlar ne olursa olsun, sonuç olarak Sinvar'ın mesajı doğru yorumlanmadı ve Gazze'ye odaklanmalıydı.

İsrail, Deyf ile birlikte 7 Ekim’i planladığını öne sürdüğü Sinvar'ı hedeflerinin başında listeliyor. Gazze Şeridi’nde savaşın 290 gündür devam etmesine rağmen Sinvar'a ulaşamayan İsrail, onun Gazze'nin altında geniş bir tünel ağında saklandığını düşünüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU