Harris Trump'a ‘sahtekâr’ diye saldırırken kendisinin seçimi kazanabileceğini vurguladı

ABD Başkan Yardımcısı bu hafta Washington'da Netanyahu ile görüşecek

Kamala Harris ABD'nin Delaware eyaletinde seçim kampanyası ekibine hitap ederken / Fotoğraf: AFP

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Başkan Joe Biden'ın seçim yarışından aniden çekilmesinin ardından partisindeki isimlerden aldığı destekle, önümüzdeki kasım ayında yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a karşı yarışmak üzere Demokrat Parti'nin adayı olmayı garantilemede dün büyük ilerleme kaydetti.

İlk seçim mitinginde yaptığı konuşmada 78 yaşındaki Trump'ı ‘sahtekâr" olarak nitelendiren Harris, seçimi ‘biz kazanacağız’ diye vurguladı.

Harris, ABD'nin Delaware eyaletinde seçim kampanyası ekibine hitaben yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki 106 gün boyunca programımızı Amerikan halkına sunacağız ve kazanacağız. İnişler ve çıkışlar oldu, hepimiz bu konuda çok karışık duygulara sahibiz. Joe Biden'ı sevdiğimi söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Harris ayrıca ABD başkanlığına adaylık sürecinde kürtaj haklarını seçim kampanyasının merkezine koyma sözü verdi.

Harris, ilk seçim mitinginde “Bir kadının kendi bedenini kontrol etme hakkı için mücadele edeceğiz. Eğer fırsat verilirse Trump tüm (ABD) eyaletlerinde kürtaj yasağı getirecek” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi gecesi taraftarlarını başkanlık yarışında aday adayı olan Kamala Harris'i desteklemeye çağırarak yarıştan çekilmesinin doğru bir karar olduğunu savundu.

Biden kampanya ekibiyle yaptığı görüşmede “Ekibe şunu söylemek istiyorum, onu destekleyin. O en iyisi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harris Netanyahu ile görüşecek

Harris, ofisinden yapılan açıklamaya göre ‘bu hafta’ Washington'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek.

Açıklamada, Harris-Netanyahu görüşmesinin, ABD Başkanı ile İsrail Başbakanı arasındaki görüşmeden ‘ayrı’ olacağı belirtildi. Netanyahu, Gazze Şeridi'nde savaş devam ederken ABD Senatosu’na hitap edeceği Washington'a gitmek üzere dün yola çıktı.

Harris (59) dün, Delaware'deki kampanya merkezine yaptığı ilk ziyareti öncesi Beyaz Saray’daki bir törene başkanlık yaptı ve ‘eşsiz’ bir miras bıraktığını söylediği Biden'a saygılarını sundu.

Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri arasında Harris’a destek verenlerin sayısının giderek artması, açıkça yapılan bazı ön seçim çağrılarına rağmen Harris’in Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak onaylanmasını hızlandırabilecek bir ivme yarattı.

Biden (81), ABD tarihinin ilk siyah ve Güney Asyalı başkan yardımcısı olan Harris'in pazar günü Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump'la yaptığı tartışmadaki kötü performansının yol açtığı kriz sonrasında seçim yarışından çekilerek Harris'in adaylığını destekledi.

Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Harris'in adaylığını desteklediğini açıkladı.

Pelosi X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, “Büyük bir gurur ve ülkemizin geleceğine yönelik sınırsız iyimserlikle, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i ABD başkanlığı için destekliyorum. Kendisinin kasım ayında bizi zafere taşıyacağına inancım tamdır” yazdı.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ve Temsilciler Meclisi üyelerinden bir kısmı da Harris’e desteklerini açıklarken, eski Başkan Barack Obama’dan henüz bir açıklama olmadı.

Seçim kampanyası bağışçıları da toplanarak Biden'ın adaylıktan çekilmesinden sonraki 24 saat içinde Harris'in kampanyasına 81 milyon dolar gibi rekor bir para bağışında bulundu.

Seçim kampanyası ekibi, bunun başkanlık tarihinde tek günde yapılan en yüksek bağış olduğunu ve tabandaki 888 bin bağışçının yaklaşık yüzde 60'ının ilk kez 2024 yılında bağış yaptığını açıkladı.

Harris, çarpıcı bir sembolik an olarak dün Beyaz Saray'da üniversitelerin spor takımlarında yer alan sporcular için bir parti verirken, Biden Delaware sahilindeki evinde Kovid-19 nedeniyle karantinadaydı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU