Gazeteci yazar Fehmi Koru, muhalefet partilerinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı toplantının “basit bir görüşmenin dışında başka özelliği olmadığını” söylerken bir dizi soru sıraladı.
Koru, kişisel blogunda yazdığı yazısında "Acaba IMF ile yeniden ilişki kurulacak ve kamuoyunun buna tepki gösterebileceği beklentisi sebebiyle muhalefetle görüşüldüğü bilgisi haberleştirilmiş olmasın?” ifadesini kullanırken şöyle devam etti:
Meclis’te temsil edilen iki partinin -CHP ile İYİ Parti’nin- önemli isimlerinin IMF ile görüştüğü kamuoyu tarafından bilinirse, yeniden ilişki kurulma hükümet açısından daha kolay olabilir gibime geliyor.
Koru, bu kuşkusunun sebebinin Türk ekonomisinin IMF ile tekrar bir anlaşmaya muhtaç olmasını ancak iktidarın kamuoyundan çekindiği için böyle bir adım atmadığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
IMF’ten borç alan ülkeler ilgili Koru şunları yazdı:
IMF’den borç alabilen bir ülke olursak daha kolay ve daha ucuz biçimde borç bulabiliriz diye düşünülüyor. IMF borç verince bunu ‘kemer sıkma politikası’ adı verilen bir programı ülkeye dayatarak yapıyor. Program, hükümetleri harcamalarda daha dikkatli olmaya zorluyor. Gelişigüzel kamu harcamaları duruyor, buna karşılık belli aralıklarla IMF’den kredi alınabiliyor. IMF ile programın varlığı ve oradan kredi alınabilmesi başka yabancı kurumların da ülkeye farklı -daha olumlu- yaklaşmasını getiriyor.
"Muhalefetin IMF heyetiyle görüşmesi kaçınılan ilişkiyi kolaylaştırabilir (mi?)” diyen Koru, yazısını şöyle sonlandırdı:
Acaba bu yeni gelişmenin Suriye politikasındaki değişim ve muhtemel askeri operasyon ile de bir ilişkisi olabilir mi?
Operasyon demek ek finansman kaynağı ihtiyacı anlamına da geliyor ya…
Basit ve hiçbir başka özelliği bulunmayan bir görüşmenin şimdi yaşandığı türden büyük bir sarsıntıya yol açması bana bunları düşündürdü.
Independent Türkçe