Reuters, Türkiye ekonomisini değerlendirdi: "Bir neslin en zorlu dönemi"

"İstanbul'daki restoran fiyatları, Londra ve Dubai'dekilere yaklaştı"

Reuters'ın analizinde, halkın henüz para politikalarının olumlu etkilerini göremediği savunuldu (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Türkiye'nin ekonomi politikalarıyla ilgili bir analiz yayımladı.

Reuters muhabiri Birsen Altaylı'nın kaleme aldığı "Erdoğan ekonomik hatalarını telafi ederken Türkleri karanlık günler bekliyor" başlıklı analizde, hükümetin son dönemdeki para politikalarının iyileşme sinyali verdiği fakat halkın yaşam maliyeti sorununu bir süre daha yaşayacağı değerlendirmesi yapıldı. 

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Biraz sabra ihtiyacımız var. Enflasyonda düşüş daha yeni başladı" sözleri hatırlatılarak şu yorumlar paylaşıldı: 

Erdoğan sabır çağrısında bulundu ancak 2024, 2018'den beri yaşanan bir dizi döviz krizinden bu yana ekonomik talihleri hızla kötüleşen Türkler için bir neslin en zorlu dönemine dönüştü.

Analizde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) marttaki yerel seçimde aldığı yenilgide, para politikalarından memnun olmayan emekli kesimin de rol oynadığı değerlendirmesi paylaşıldı. 

Erdoğan'ın Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadıktan sonra ekonomiyi canlandırmak için yeni bir programı devreye soktuğu ve önümüzdeki dönemde bunun sınanacağı da belirtildi. 

Merkez Bankası'nın bir süre faiz artırımına gittikten sonra oranı yüzde 50'de sabitlediğine dikkat çekilerek şu yorumlar paylaşıldı: 

Bu durum, kendisini faizin 'düşmanı' diye tanımlayan Erdoğan'ın, yükselen fiyatlara rağmen ekonomik büyümeyi artırmak için kolay para politikası uyguladığı ve 5 Merkez Bankası başkanını görevden aldığı 5 yıllık sürecin şoke edici şekilde tersine dönmesi anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Derecelendirme kuruluşlarının Türk varlıklarının notunu yükselttiğine ve birçok yabancı yatırımcının geri döndüğüne işaret edilirken, para politikalarının sokağa henüz olumlu yansımadığı savunuldu. 

Erdoğan, salı günkü açıklamasında enflasyonun düştüğüne dikkat çekerek "Bazı kesimlerin hayat pahalılığı sebebiyle yaşadığı zorlukların bilincindeyiz" demişti.

Reuters, 73 yaşındaki emekli Fettah Deniz'in "Halen yürüyorum ama gerçekten yaşamıyorum" sözlerine de yer verdi. 

Ajansın görüştüğü 28 yaşındaki özel sektör çalışanı Silan ise 50 bin TL'yle İstanbul'da rahat yaşayamadığını söyledi.
 


Analizde, ev fiyatlarının neredeyse yüzde 50'i arttığı ve "İstanbul'daki restoran fiyatlarının Londra ve Dubai'dekilere yaklaştığı" belirtildi.

Bir finans firmasında çalıştığını söyleyen 58 yaşındaki Aynur, yaşam maliyeti sıkıntısını şöyle anlattı: 

Dışarıda yemek yemek ve tatil yapmak artık sözkonusu değil. İnsanların evinize gelmesini de istemiyorsunuz çünkü onları ağırlamaya gücünüz yetmiyor. Sosyal hayatım sona erdi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU