AK Parti'li Güler'den en düşük emekli maaşına yapılacak zamlara ilişkin açıklama

Emekli aylıklarına yönelik düzenlemeye ilişkin konuşan Güler, “Hafta başı açıklarız. Karar verildikten sonra hızlıca Meclisimizde gerekli değerlendirmeyi yaparız" dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Grup Başkanvekilleri Bahadır Yenişehirlioğlu, Özlem Zengin ve teklifin ilk imza sahibi AK Parti milletvekilleri ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Grup Başkanı Güler, kanun teklifinin 17 maddeden oluştuğunu ve 5199 sayılı Kanunun bazı maddelerinde değişiklik öngördüklerini söyledi.

"Hayvanların sürüleşmeden ve beslenmeden kaynaklı davranışları farklılaşabiliyor"

Bu hayvanların öldürülme yöntemiyle alakalı ortaya atılan iddiaların hatırlatılması üzerine Güler, "Biz o yüzden ötanazi kavramını getirdik. Bu evrensel literatürde olan bir kavramdır. Bizim kanunumuzda herhangi bir sebep olmaksızın bir hayvanı öldürmenin cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası, ancak kanuni istisnalar hariç. İşkence ve acı çektirmenin de cezai müeyyideleri var. Buradaki ötanazi kavramının kullanılmasının sebebi; her ne kadar saldırganlaşmış, toplum sağlığını etkileyen bir hastalık taşıyor olsa da hayvanımıza acı çektirmeden, eziyet etmeden ilaç vasıtasıyla hayatına son vermeyi gerektiriyor" dedi.

Muhalefetin "sorumluluk belediyelere veriliyor" şeklinde eleştirileri olduğu hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Güler, "20 yıllık kanunu bilmiyorlarsa ben ne yapayım? Kanunu okusun baksınlar, 2004'te kime verilmiş sorumluluk? Mahalli idarelere verilmiş. Biz, uygulamadaki kanundaki modellemeyi değiştiriyoruz. Merkeze insanı, hayvanı, toplum sağlığını ve çevreyi koyuyoruz. Buradaki sorumluluk alanlarını değiştirmiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Emekli maaşlarına düzenleme

En düşük emekli aylığında artış düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine Güler şu yanıtı verdi:

Bizim çalışmamız mevcut Cevdet Yılmaz beyin başkanlığında her türlü çalışmalarımız ama ilgili bakanlıklarımız Mustafa Elitaş Bey Maliye Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan Bey’in ve benim de katılacağım bir toplantıda bütün bu bakanlıklarımızın etki analizi, bütçe karşılığı bu konularda önemli bir şey, emeklilik sistemine getireceği yük onun incelenmesi ve ortaya çıkacak bir oransal artış varsa da bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilmesi... Ondan onay aldığımız süreçte de değerlendireceğiz dedik. Ancak bugünlerde hem Bakanlarımızın farklı programları nedeniyle, hem de bakanlıkların etki analizleri maliye hazine açısından karşılık üretilmesi lazım bütçe karşılığı. Hem de diğer bakanlığımızın çalışması tamamlanmadı. Ben önümüzdeki günlerde demiştim, bugün yarın önmüzdeki günlerde bu hemen bugün gibi algılanmış. Bu hafta sonuna doğru inşallah, bugüne kadar herhangi bir toplantı bugüne kadar yapamadık, raporlar bitmediği için. Ama önümüzdeki günlerde yapıldığında inşallah hafta başı bunu biz açıklarız. Karar verildikten sonra da hızlıca zaten Meclis’imizde gerekli değerlendirmeyi yaparız.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU