Çin, Tayvan hava sahasında yeni ihlal rekoru kırdı

Tayvan son 24 saatte adanın etrafında 66 Çin uçağı tespit etti. Bu rakam bu yıl için tek gün rekoru

(Reuters)

Tayvanlı yetkililere göre, çok önemli bir NATO zirvesi öncesinde Pekin'in askeri tatbikatlarının bir parçası olarak rekor sayıda Çin savaş uçağı Tayvan hava sahasını ihlal etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taipei'nin Savunma Bakanlığı, özerk ada çevresinde 66 kadar Çin uçağı saptandığını ve bunlardan 56'sının Tayvan Boğazı'nın orta çizgisini ihlal ettiğini söyledi. Bu rakam, bu yıl için tek günlük bir rekor.

Çin'in askeri tatbikatı Washington'daki çok önemli bir NATO zirvesi sürerken gerçekleşti. Zirvede Batılı liderler Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında "kararlı" bir destekçi olduğu için  Pekin'e karşı şimdiye kadarki en güçlü kınamayı yayımladı.

Savunma Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada "Bugün sabah 6'ya kadar Tayvan çevresinde faaliyet gösteren 66 Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) uçağı ve 7 Halk Kurtuluş Ordusu Donanma gemisi tespit edildi" dedi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ayrıca Çin'e ait bir J-16 savaş uçağı ve nükleer kapasiteli bir H-6 bombardıman uçağının yakın zamanda çekildiğini söylediği iki fotoğrafını yayımladı.
 

Tayvan F-16'sı

Tayvan'a ait bir F-16 savaş uçağı bu yıl, Tayvan'ın doğusundaki Hualien'de bulunan hava kuvvetleri üssüne indikten sonra taksi yapıyor (AFP)


Bakanlık Sözcüsü Sun Li-fang, "Ordu, Çinli komünistlerin uçak ve gemilerinkiler dahil Tayvan Boğazı çevresindeki deniz ve sulardaki faaliyetler hakkında ayrıntılı bir kavrayışa sahiptir" dedi.

Pekin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan, son yıllarda Çin'in askeri faaliyetlerindeki keskin artıştan şikayetçi ve NATO'nun Hint-Pasifik bölgesinde "barış ve istikrara yönelik artan ilgisini" memnuniyetle karşılıyor.

Çarşamba günü NATO, Çin'i Putin'in Ukrayna'daki savaşının "belirleyici destekçisi" diye niteleyerek ittifakın Pekin'e yönelik en sert çıkışını yaptı.

Ancak buna karşılık veren Pekin, NATO'yu ülkesini karalamakla suçlarken transatlantik ittifakın Asya'dan uzak durmasını talep etti:

NATO, Avrupa'nın güvenliği ve Asya-Pasifik güvenliği arasındaki bağlantıyı öne çıkarmaya devam ediyor. Biz NATO'yu Kuzey Atlantik'te bölgesel bir savunma örgütü olarak kendi rolü içinde kalmaya çağırıyoruz.

NATO

NATO, Çin'i Putin'in Ukrayna'daki savaşının "belirleyici destekçisi" diye niteledi. Bu, ittifakın Pekin'e en sert çıkışı (AP)​​​​

NATO, Asya-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı bozan bir unsur ya da bazı büyük güçlerin hegemonyalarını sürdürmekte kullandığı bir araç haline gelmemeli.

Hararetli söylemler, NATO zirvesine Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da katılmasıyla ortaya çıktı. Bu uygulama Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı saldırısının ardından başlamıştı.

Halk Kurtuluş Ordusu'nun artan bölgesel gücüne karşılık olarak, Japonya ve Filipinler de dahil ABD'nin Asya'daki müttefikleri ortak planlama, tatbikat ve silah konuşlandırmalarını hızlandırdı.

Çinli askeri yetkililer daha önce Washington'ın bölgedeki müttefikleriyle bağlarını güçlendirme çabalarını bir "Asya NATO'su" yaratma planı diyerek kınamıştı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU