Hindistan'ın Himalayalar'daki hidroelektrik planı Çin'i öfkelendirdi

Pekin, enerji santrallerinin kurulduğu kuzeydoğu eyaleti Arunaçel Pradeş'i, Tibet ilinin bir parçası kabul ediyor

Hindistan'ın kuzeydoğu eyaleti Arunaçal Pradeş'te bir kamyon Çin sınırına yakın yolda ilerliyor (Reuters/Arşiv)

Çin, Pekin'in toprak iddialarında bulunduğu Himalaya bölgesinde Hindistan'ın hidroelektrik enerji projelerinin inşasını hızlandırdığı yönündeki haberlere öfkeyle tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada Hindistan'ın "Çin topraklarında" altyapı oluşturma hakkı olmadığını belirterek planı "yasadışı ve geçersiz" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'a konuşan hükümet kaynakları, Hindistan'ın kuzeydoğudaki Arunaçel Pradeş eyaletinde yaklaşık 1 milyar dolar maliyetle 12 elektrik santrali inşa etme planını hızlandırdığını söyledi.

Önerilen enerji santralleri Hindistan'ın, Çin'in Tibet'in güneyinin bir parçası olduğunu iddia ettiği uzak ve seyrek nüfuslu Arunaçel Pradeş'i kalkındırma çabasının bir parçası.

Çin, Hintli liderlerin sınır eyaletine yaptığı ziyaretlere karşı çıkıyor ve bölgedeki pek çok yere Çince isimler vererek Delhi'yi kızdırıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada "Güney Tibet, Çin toprağıdır" dedi.

Bu son anlaşmazlık, Delhi ve Pekin'in kuzeybatı sınırlarına yakın Ladah'ta, silahlı kuvvetlerinin 2020'den beri açmazda kaldığı tartışmalı sürtüşme noktalarından çıkmaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Galwan Vadisi'ndeki anlaşmazlık, 24 Hint ve Çin askerinin ölümüyle sonuçlanan göğüs göğüse çatışmanın ardından başlamıştı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Çin'in açıklamasına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Hindistan hükümetinin 24 Temmuz'daki federal bütçede Arunaçal'da hidroelektrik santralleri geliştirme planını açıklaması bekleniyor.

2020'deki çatışmadan bu yana hem Hindistan hem de Çin sınır boyunca altyapı inşa etmek için yatırım yapıyor.

Analistler, Pekin'in yoksul kırsal yerleşim yerlerini iyileştirmek ve yeni yerleşim yerleri inşa etmek için bir program başlattığını söyledi.

Tibet'te, yerel halkın siyasi bağlılığı ve bölgenin gözetiminde yardımları karşılığında Hindistan sınırına yakın uzak bölgeleri geliştiriyor.

Hindistan, Çin'in Tibet'ten Arunaçel Pradeş'e akan bir nehir üzerinde baraj inşa etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Bu nehir Hindistan'da Brahmaputra, Çin'de ise Yarlung Tsangbo adıyla biliniyor. Hindistan, Çin'in bölgedeki projelerinin ani selleri tetikleyebileceğinden ya da nehrin aşağısında su kıtlığı yaratabileceğinden endişe ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU