Sanayi Bakanı Fatih Kacır, Türkiye'de üretim tesisi yatırımı kararı alan Çinli BYD'nin ardından otomotiv sektöründe yeni yatırım için başka markaların da Türkiye'ye gelmesi için çalıştıklarını söyledi.
TRT Haber'e açıklamada bulunan Kacır, BYD'nin ardından yeni yatırımcıların Türkiye'de tesis kurmasını istediklerini belirterek, "Bunun devamının da gelmesini istiyoruz. Otomotiv sektörü çoğunlukla mevcut oyuncuların kapasite artışlarıyla büyüyor. Yeni oyuncuların girmesi sektörün potansiyeli daha ileri taşıyabilir" diye konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kacır, BYD'nin kuracağı yılda 150 in araç üretim kapasiteli tesisin genişletilmesi için "büyüme projeksiyonu" hazırlanacağını belirterek, "İstiyoruz ki daha yüksek kapasitelere birlikte erişelim" dedi.
BYD ile yatırım anlaşmasına altı ay süren müzakerelerin ardından varıldığını ifade eden Kacır, "Araç bileşenlerinin büyük bölümü Türkiye'de üretilmiş ve bir Ar-ge merkezi kurulmuş olacak" dedi.
BYD'nin yanı sıra Doğan Trend Otomotiv, Çinli başlıca üreticilerden SAIC ile üretim tesisi yatırımı için görüşmeler yürütüyor.
Ayrıca Çinli SWM, Türkiye'de üretim için yetkili makamlara başvuruda bulunurken Çinli Guangzhou Automobile Group (GAC) birlikte üretim mekanizması oluşturmak için TOGG ile müzakere yürütüyor.
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında dün BYD'nin Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapmasına ilişkin anlaşma imzalanmıştı.
Türkiye'de yeni yabancı bir üreticinin son büyük taşıt üretim tesisi yatırımı 1990'lı yılların sonunda Toyota tarafından yapıldı.
Türkiye'deki beş büyük imalat tesisinden Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault, Toyota ve Hyundai Assan'ın toplam 1,8 milyon adet otomobil ve hafif ticari araç üretim kapasitesi bulunuyor.
Türkiye'de büyük ölçekli imalat tesisi bulunan Honda ise 2021'de üretimi sona erdirmişti.
Independent Türkçe, TRT Haber, Reuters