Çinli elektrikli araba üreticisi BYD, Tesla'yı tahtından indirdi

Warren Buffett destekli BYD, Elon Musk'ın onları rakip olarak görmediğini söylemesinden 10 yıl sonra 2022'de elektrikli araç satışlarında yüzde 300 artış gördü

BYD E-SEED GT elektrikli konsept araba, 17 Nisan 2019'da Şanghay'daki Şanghay Otomobil Fuarı'nda (AFP)

Çinli BYD'nin küresel satış listesinde zirveye çıkmasıyla Tesla, artık dünyanın en popüler elektrikli araba şirketi değil.

Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway yatırım grubu tarafından desteklenen Shenzhen merkezli araba üreticisi, 2022'nin ilk yarısında 641 bin elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç sattı.

Çin'de Kovid kısıtlamalarından kaynaklı tedarik zinciri ve üretim sorunlarıyla mücadele eden Tesla, aynı dönemde 564 bin elektrikli araba sattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BYD'nin satışları 2021'in ilk 6 ayına kıyasla yüzde 300'lük artış gösterdi. Bu, Çin'in önde gelen elektrikli araç üreticisi olarak yükselişiyle aynı döneme denk geliyor.

Asya ülkesi 2021'de, 2020'deki rakamın iki katına ulaşarak yarım milyondan fazla elektrikli araç ihraç etti. Bu sayılar giderek artan şekilde Çinli markalardan veya Volvo ve MG Motor gibi Çin sermayeli Avrupa markalarından oluşuyor.

BYD'nin yükseliş sürecinde, hisse fiyatlarında yıl başından bu yana yüzde 24'ten fazla, son 5 yıldaysa yüzde 500'den fazla artış görüldü.

Bu hafta yayımlanan şirket dökümanları, fosil yakıtla çalışan araç üretiminin Haziran 2022'de sıfıra indiğini de ortaya koydu. Bu sayı geçen yılın aynı ayında 17 binden fazlaydı.

Firma ayrıca, sadece Contemporary Amperex Technology'nin (CATL) arkasında kalarak Güney Koreli LG'yi geride bırakıp dünyanın en büyük ikinci elektrikli araç bataryası üreticisi oldu.

Tesla'nın patronu Elon Musk daha önce BYD'nin elektrikli araç hedeflerini ciddiye almamış, 2011'de Bloomberg'e verdiği röportajda gülmüş ve onları rakip olarak görmediğini söylemişti:

Arabalarını gördünüz mü? 

Harika bir ürünlerinin olduğunu düşünmüyorum. Özellikle çekici olduğunu sanmıyorum, teknoloji çok güçlü değil... Bence haklı olarak odaklandıkları nokta, Çin pazarında hayatta kaldıklarından emin olmak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU