Rusya'dan Ukrayna'ya kimyasal silah suçlaması

"Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ihlal edildi"

Avdiyivka, şubatta Ukraynalı askerlerin çekilmesiyle Rus ordusunun kontrolüne geçmişti (Reuters)

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, Ukrayna'nın kimyasal silah ürettiğini öne sürdü. 

Kirilov, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Avdiyivka şehri yakınında, bir bölümü yıkılan bir sanayi bölgesinde yer alan tesiste hidrojen siyanür üretildiğinin saptandığını savundu. 

Rus komutan, hidrojen siyanürün üretildiği laboratuvarın, daha büyük bir kimya tesisinin parçası olduğunu ileri sürdü. 

Bölgede yapılan incelemelerde koruyucu kıyafetlerin yanı sıra ABD yapımı gaz maskeleri bulunduğu da savunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kirilov, tesisten alınan numunelerin Rus ordusuna ait laboratuvarlarda incelendiğini, örneklerde hidrojen siyanür üretiminde kullanılan sülfürik asit ve sodyum siyanür kalıntıları bulunduğunu iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın tahminlerine göre tesis, sadece iki ya da üç kişi tarafından işletilse bile günde en az 3 kilogram kimyasal madde üretebilecek kapasitedeydi. 

Hidrojen siyanür, sadece 70 ila 80 miligramını soluyan bir kişiyi öldürebiliyor. 

Kirilov, I. Dünya Savaşı'nda da kimyasal silah olarak kullanılan hidrojen siyanür üretimiyle Ukrayna'nın Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini öne sürdü.

Komutan, Ukrayna'nın mayısta Avdiyivka'ya düzenlediği saldırıda İHA'larla bölgeye bomba attığını, bunun ardından bazi sivillerde hidrojen siyanür zehirlenmesiyle uyumlu semptomlar gözlemlendiğini iddia etti. 

Şehir, şubatta Ukraynalı askerlerin çekilmesiyle Rus ordusunun kontrolüne geçmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan mayısta yapılan açıklamada da Rusya'nın Ukrayna savaşına kimyasal silah kullandığı ileri sürülmüştü. Washington, bunun ardından 280'den fazla kişi ve kurumu yaptırım listesine eklemişti.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU