UEFA, Avrupa'dan men ihtimali bulunan Manchester United hakkındaki kararını verdi

Meseleler çözülene kadar Avrupa kupalarına katılım konusunda şüpheler vardı

Arşiv (Reuters)

UEFA'nın kardeş kulüp Nice'in mülkiyetinde değişiklikler olduğuna karar vermesinin ardından Manchester United'ın gelecek sezon Avrupa'da oynamasına izin verilirken, hem Manchester City hem de Girona, Şampiyonlar Ligi'ndeki yerlerini alabilecek.

UEFA, birden çok kulübe sahip olunmasına dair endişeler nedeniyle her iki Manchester kulübünü de soruşturma kapsamına almıştı ancak Girona ve Nice'teki yatırımcılar hisselerini bu sezon için kör fona (blind trust) devretti.

Sör Jim Ratcliffe, United'ın yüzde 27,7'lik hissesini ve futbola dair konuların kontrolünü almadan önce halihazırda Nice'in sahibiydi. Ancak Erik ten Hag'ın takımı FA Cup zaferiyle birlikte, Ligue 1'i beşinci bitiren Fransız kulübünün zaten eriştiği Avrupa Ligi'ne katılım hakkını da kazandı.

UEFA'nın birden çok kulübe sahip olunmasına dair kurallarına göre, yalnızca bir kulübün Avrupa'daki bir kulüpler turnuvasına girmesine izin verilirken yerel ligde kimin daha üstte olduğuna bakılıyor ve United, Premier Lig'de sadece sekizinci olabilmişti.

Diğer yandan City, İngiliz ligindeki üst üste dördüncü şampiyonluğunu kazandı ancak yüzde 47'si City Football Group'a ait olan Girona, LaLiga'da üçüncü olmasının sonucunda tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne hak kazandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki günlerde, City Football Group'la bağlantıları olan üç Girona yöneticisi (John MacBeath, Simon Cliff ve Ingo Bank) istifa etti ve yerlerine böylesine bariz bir çıkar çatışması yaratmayacak şekilde Matthew Shale, Edward Gall ve Paul Ganston geçti.

Her iki Manchester kulübü de UEFA'yı kurallarındaki 5. Madde'yi ihlal etmeyecekleri konusunda tatmin edebildi. Bu madde "hiç kimsenin bir UEFA kulüp yarışmasına katılan birden fazla kulübün yönetimi, idaresi ve/veya spor performansına aynı anda doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir sıfatla müdahil olmamasını ve hiç kimsenin bir UEFA kulüp yarışmasına katılan birden fazla kulüp üzerinde kontrole veya belirleyici etkiye sahip olmamasını" talep ediyor.

UEFA, "ilgili kulüplerin mülkiyeti, yönetimi ve mali desteğinde önemli değişiklikler... yaptıklarını, yatırımcıların birden fazla kulüp üzerindeki etkisini ve karar verme gücünü önemli ölçüde kısıtladıklarını" belirledi.

UEFA'nın kararına göre, Nice ve Girona'nın yatırımcılarının (Ratcliffe ve CFG), hisseleri kör fondayken yönetici atamasına veya sportif kararları etkilemesine izin verilmeyecek. Hisseler Temmuz 2025'te sahiplerine dönecek.

UEFA ayrıca, ortak mülkiyete sahip kulüplerin bu sezon önceden var olan anlaşmalar dışında kendi aralarında oyuncu alıp satamayacağına ve kiralayamayacağına hükmetti ki bu da United'ın, Nice'in defans oyuncusu Jean-Clair Todibo'yu alamayacağı anlamına geliyor.

Ayrıca ortak keşif (scouting) ağlarını kullanmalarına veya birbirleriyle ticari anlaşmalar yapmalarına da izin verilmiyor. UEFA, ilgili kulüplerin kurallara uyduğundan emin olmak için bu sezon her vakayı izleyeceğini açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU